Grundkurs CB del 2

 Tjolahopp! Babsan is back med ett nytt dieinlägg. Idag ska vi skära och embossa tänkte jag. Jag vill börja med att påminna om att inläggen har några år på nacken och sortimentet i butiken har förändrats sen dess. Ni får alltså ha överseende med att de flest produkter inte finns i lager längre.

Det man då behöver, förutom sin stansmaskin och lämpliga plattor (till Cuttlebugen behöver man alla tre, A, B och C), är en gummimatta, en sk embossing mat, och dies som har en reliefkant.  Spellbinders dies har alla den egenskapen och vissa Marianne Design. Det finns säkert fler men det är de två jag kommer på så här på rak arm. Det står ofta på förpackningen ”Cut and emboss” eller något liknande, då vet man att det går.

Jag hittade ett jättefint motiv tryckt på ett journaling card/PL kort som jag kände att jag ville använda. Att bara skära ut det som en rektangel kändes lite tråkigt så jag dök ner i min dieförvarning och drog fram mina Spellbinders ”Labels eight”.

1-9

 Jag hittade en storlek som passade perfekt till mitt kort. När jag vet att jag ska embossa kanten efteråt så tejpar jag alltid fast min die lite lätt. På det sättet håller den sig på plats när man gör steg två. Jag använder ofta washitape till sånt här eftersom jag har mer än jag kommer göra av med under en livstid. Den har också, i de allra flesta fall, rätt mått av vidhäftning. Vissa är lite väl klistriga men då brukar jag fästa tapesnutten på byxorna först, då blir den lite dammig och lagom kladdig.

Här är det alltså A-platta, B-platta, mitt papper och min fasttejpade die.  Sen på med C-plattan och svisch igenom. Till såna här dies är det ovanligt att man behöver nån form av utfyllnad. Det kan behövas om dien har ett väldigt intrikat mönster i kanten.

1-10

När jag har kört igenom min die så lyfter jag försiktig upp papper och die, fortfarande ihoptjepat. Jag lägger min embossing mat ovanpå B-plattan och därpå lägger jag papper & die. Det är i den här manövern det är så bra att ha hela kitet ihoptejpat.

1-11

 Ovanpå så lägger jag sen min andra B-platta. Gör man misstaget att använda C-plattan så finns risken att man får en fin utstansning i brun gummi 🙂 Eftersom jag använder två B-plattor så blir det lite för tunt att bara köra rakt igenom utan det behövs lite utfyllnad. Jag har en bit cardstock som jag vikt två gånger – det är alltså 3 lager cardstock – och som jag sen placerar överst innan jag kör mackan igenom Cuttlebugen.

1-12

 Det som kommer ut i andra änden är ett litet motiv med snygg form och en extra touch i form av den embossade kanten.

1-13

1-14

 Eftersom det är en nesting die så är det enkelt att få till en ”fotomatta” i exakt samma form, även den med den tjusiga kanten.

1-16

 Och så här blev mitt färdiga kort.

1-15

Likväl som att man inte alltid behöver embossa kanten på det man stansat ut så behöver man inte alltid skära ut för att embossa. På det här kortet har jag tejpat fast två av mina labels dies direkt på kortbasen, gjort samma macka som när man embossar (A+B+B+papper) och kört igenom alltihopa.

2-10

2-9

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Kommentera