Använda dies till prägling/embossing

Hej igen!

Idag tänkte jag också visa hur du kan få ut mer av dina dies genom att använda dem för prägling (embossing) och inte bara för stansning. Det är en hyfsat enkel teknik men går att göra lite knepigare om man också vill stämpla i samband med präglingen. Det blir ganska snyggt faktiskt och kan vara värt besväret!

För att kunna prägla med dies krävs en mjuk matta att ha som underlag för att stansen inte ska skära igenom pappret. En förpackning med två mattor kostar ynka 99 kr och det är ju väldigt överkomligt trots tiden på året! Även en stansmaskin (tex en big shot eller cuttlebug) behövs till detta och den ska vara inställd för vanlig embossing med foldrar, annars blir det för mycket tryck. Sen behövs såklart någon die, cardstock och kanske en stämpeldyna. Jag hittade lite slät cardstock i mina gömmor som jag testade detta på.

I brist på fantasi och kreativitet fick jag bara ihop ett kort men har flera exempel på bakgrunder (jag är så bra på att göra just sådana och samla på hög) som jag hoppas kan locka fram pysselsuget.

På kortet använde jag produkter från Lawn Fawn: Scripty love die, stämpel från setet how you bean? conversation heart add-on och en dotted square die. Kortbasen är från Anitas.

Dien stämplade jag också med VersaMark för att sedan heat-embossa med guld.

På dessa exempel har jag bara embossat med lite olika dies.

Layered Blossom Cover Die A från Altenew.

Outside in stitched heart stackables från Lawn Fawn.

Osäker tillverkare.

Fresh foliage från Memory Box.

Här testade jag att stämpla i vitt samtidigt som jag också embossade med dien.

En gammal die från Memory Box.

Loopy rings från Memory Box.

Här testade jag att stämpla och embossa i vitt (med heat embossing) med trycket från dien.

En gammal die från Memory Box.

Nu är det bara att ta fram alla dies och testa att embossa med dem för att se vilka du gillar bäst! Personligen tycker jag nog att exemplet med Altenew blev väldigt bra men jag har många dies kvar att roa mig med så samlingen med bakgrunder lär växa framöver 😉

Post Author: Therese

Therese
En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Altenew, Lawn Fawn och Hero Arts.

1 reaktion på ”Använda dies till prägling/embossing

    Pumlor… – Pyssloteket

    (10 november, 2018 kl. 08:02)

    […] *för att embossa med en die så behöver du en embossing pad och vill du veta mer om hur man gör kan du läsa här. […]

Kommentera