Jag och färgläggning, en sann kärlekshistoria

Att färglägga.

Jag blir alldeles lycklig i själen av att tänka på det. Det är något av det bästa jag vet och så länge jag kan minnas har jag gillat att färglägga. Målarböcker, papperskopior, kalkylerade bilder från sagoböcker, skisser och teckningar som andra gjort (jag kan ju inte rita själv), ja allt möjligt! Jag minns en av mina första målarböcker, det var med motiv från Bamse och framsidan var mossgrön, ganska tjocka linjer och sådär lite gult papper med svag struktur. Sidorna var tunna och tuschpennor gick igenom både ett och kanske två blad. Jag var inte så gammal när jag hade den boken men det var nog början på min kärlek till färgläggning. Nu kan man ju tänka sig att jag kanske skulle vara någon sorts expert på att färglägga vid det här laget men det är jag verkligen inte, jag är en väldigt glad amatör som gärna provar diverse färger och pennor. För det går ju inte att ha för många vattenfärger eller färgpennor. Faktiskt.

Vad är det som jag finner så magiskt med färgläggning? Jag vet inte riktigt men det är något tillfredsställande med att fylla en tom yta med färg. Att skugga eller måla struktur i motivet är inget jag gör särskilt ofta, det har liksom inte riktigt korsat mina tankar genom åren. Viktigare att hålla sig inom linjerna, undvika vita fläckar och få en så jämn färg som möjligt. Detta har följt med mig ända tills jag började scrappa och såg hur andra färglagt sina stämplade motiv med minst sagt konstnärliga resultat. Jag avundas många duktiga färgläggare som lyckas få veck i kläder och hårsvall att se verkliga ut.

När jag började scrappa och färglägga stämplade motiv så var det med akvarellpennor, jag köpte tidigt ett lite större set men behärskade inte akvarelltekniken något vidare utan föredrog att färglägga med dem utan vatten, de gav ju en så intensiv färg! Efter ett tag fick jag nys om alkoholbaserade pennor, copics och promarkers, som genast blev en ny favorit och min samling promarkers växte och växte. Med papper anpassat för alkoholbläck blev färgläggningen en fröjd och jag började tänka lite mer på skuggning eftersom det gick så mycket lättare att tona och blanda färger med varandra på rätt sorts papper.

Nu på senare år har vattenbaserade färger fått mycket fokus och jag har köpt på mig flera olika akvarellfärger och pennor som jag trivs bättre med än mina första. Jag föredrar blöta färger och använder sällan torra pennor men varierar mig ibland. Mina penselpennor med vattenbaserat bläck är klara favoriter just nu, de påminner om distress markers men har en annan färgskala och en penselspets. Jag är lite sugen på distress markers också men vet med mig att jag föredrar klarare färger för det mesta och dessutom går det utmärkt att färglägga med vanliga distressdynor.

När jag tänker efter så är det nog till just färgläggning jag använder dem mest!

Så här kan det se ut när jag färglagt med distressdynor. Jag stämplar upp lite färg på antingen ett akrylblock, ink blending mat, ett laminerat papper eller direkt på min crafting mat. Jag gillar Tonic studios easy clean mat som är vit och gör att färgerna är lättare att se, det går lika bra att lägga papper under en ink blending mat eller ett akrylblock också!

Det händer att jag stämplar upp en bunt motiv och tar med mig ut på resor eller till balkongen en skön sommardag. Det är väldigt avkopplande och rogivande, lite opraktiskt kanske om det blåser mycket men man hittar sina knep för att hålla fast alla papper. En klämma eller lite maskeringstejp räcker långt!

De som inte hinns med och överblivna motiv från andra projekt samlar jag i en låda som står synlig och lättillgänglig för att påminna mig om dess existens.

 

Ibland gräver jag bland motiven och plockar upp ett par att färglägga, när jag är klar med dem hamnar de i en annan låda (just nu en artbin 6”x6”) med färdiga motiv, vissa till och med utstansade eller utklippta. Jag letar ganska ofta i lådan när jag saknar något till ett projekt eller vill utgå från en stämpel. Ibland sitter jag bara och tittar igenom lådan eller stansar ut/klipper motiv som tar mycket plats. Ibland är det rogivande att bara sortera i sina lådor 🙂

 

Jag hittade ett par kort som tidigare publicerats här i bloggen där jag färglagt med akvareller och i viss mån försökt mig på skuggningar. Det vänstra kortet satt jag och kämpade med i flera timmar. Då är det bra att ha ett vattentåligt akvarellpapper som tex Canson XL. Stämplarna kommer från Stamping Bella, de är så roliga att färglägga!

Är du lika förtjust i färgläggning som jag? Berätta din historia!

Inläggsförfattare: Therese

Therese
En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Altenew, Lawn Fawn, Mama Elephant och Hero Arts.

Kommentera