Färglägga ansikten – utan att kunna teckna

Färglägga ansikten behöver inte vara så svårt!  Framför allt så behöver man inte rita egna, om man som jag inte kan rita.

Jag har gått några online kurser bla en av Donna Downey som innebar att man gjorde ett uppslag i veckan i en A3 journal; 48 weeks heter den online kursen. Jag lärde mig massor av nya tekniker men framför allt lärde jag mig att med lite stöttning, prova nya saker, gå utanför min comfortzon och våga.

Stämplar, stenciler och utskrifter är utmärkta att starta med om man vill prova på att färglägga ansikten. Jag kommer alltså inte visa HUR man färglägger ansikten idag för det kan jag inte, I’m still learning…. Jag kommer visa exempel på hur du kan ”fuska” om du, som jag,  inte tycker dig kunna rita föreställande saker.

Först ut stenciler, det finns ett antal olika och i olika storlekar. Det finurliga med stenciler är ju att du kan vända på den och få motivet både åt höger och åt vänster. Stencilen jag använt nedan från The Crafters Workshops heter TCW413.

Stenciler:

Stämplar:

Det finns några ansiktstämplar design Donna Downey och Dina Wakely  (och säkert fler som jag inte känner till) som man kan öva med också. Om du googlar hittar du produktnamn som du sedan kan maila Anna och få reda på om hennes leverantörer har. Nedan är Donna Downey.

Utskrifter:

Du kan också använda dig av utskrifter av ansikten/människor som du limmar in i din art journal och förseglar med matte medium. OBS, detta moment är viktigt annars kommer kopieringspappret lösa upp sig. Det är även viktigt att det är laserutskrifter, bläckstråle är inte att rekommendera här. Pinterest är en guldgruva vad gäller både att hitta bilder att inspireras av och att skriva ut.

Om du färglägger med akryl kan färger som hudfärg, titan buff, någon brun nyans som raw umber och kanske något medium som gör torktiden längre ett sk slow-dry medium vara bra att starta med. Tunnar du ut den med vatten så förlorar den kanske sin vattenfasta egenskap ju mer du spär men det funkar absolut att göra så också. Jag tycker man kan testa sig fram, vatten duger utmärkt att börja med!

Du kan givetvis färglägga ansikten med distresser, vattenfärger eller vattenlösliga kritor eller vad du vill. Det du måste tänka på då är att det inte blir permanent utan kommer att reagera med våta medier om du ska jobba i fler lager ovanpå.

Det kan vara bra att grunda med något medium som gör att vattenbaserade färger biter mer än på multimedium eller vit gesso för att det inte ska  ”rinna bort”. Det finns speciella vattenfärgsmedier för grundning men jag har provat clear gesso med gott resultat när jag färglagt med vattenfärg och distresser.

Hoppas jag inspirerat dig att prova på att färglägga ansikten nu när du fått lära dig att du inte behöver kunna teckna själv!

 

 

 

Inläggsförfattare: Karin

Karin
Nollåtta i Värmlandsexil sedan 17 år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Kommentera