Test av embossingpennor

Lawn Fawn har ju släppt  en embossingpenna relativt nyligen, och som den nyfikna pysslare jag är, ville jag såklart se om det var någon skillnad på den och på Versamarks dito. Versamarks har ju funnits på marknaden i en halv evighet, men jag har inte alls varit särskilt förtjust i den då jag har tyckt att ”färgen” torkat alltför fort om man ska använda den över lite större ytor. För att se om det egentligen fanns någon skillnad, gjorde jag ett helt ovetenskapligt test där jag embossade över olika underlag samt med tre olika torktider: en kort stund (ca 5-10 min), en längre stund (ca 4-5 h) och över natten.

Om vi börjar med vanligt cardstock, så tycker jag att slutresultatet blir snarlikt, oavsett om Lawn Fawn (LF) eller Versamark (VM) används. Däremot var jag tvungen att gå över flera gånger med pennan med VM för att få täckning. Alla bilder ni ser är för övrigt efter att det har fått torka över natten.

Näst ut var Promarkers, där VM gjorde att färgen blödde ganska rejält vid alla tre tillfällen. LF gav ingen blödning alls. Samma resultat fick DT-Malin när hon testade med Copics.

Jag testade även att embossa över två svarta färger. Vare sig VM eller LF blödde när de användes för embossing över Memento. För svart Versafine blödde det bara lite när LF användes och det bara hade torkat en kort stund, men ingen blödning efter att det hade fått torka ordentligt. Användes däremot VM och svart Versafine, blödde det rejält när färgen bara hade fått yttorka, men även ganska mycket när det fått torka ett par timmar respektive över natten. Jag testade även röd Versafine, som blödde rejält när man använde VM, men även om LF användes istället blödde det en del (mer än för den svarta Versafinen).

För Hero Art gav LF ingen blödning alls, medan VM gav en liten, liten blödning.

För distresser gav LF och VM lika mycket blödning, oavsett torktid. Oxides blöder mindre än de vanliga distresserna, men här gör LF att det blöder lite mer än VM.

Sist ut har vi Altenew Watercolours där LF och VM ger lika mycket blödning. Däremot ger LF det röda ett mer oranget utseende.

Så om vi ska försöka sammanfatta denna förvirrade redogörelse… Vi börjar med utseendetpå själva pennorna. Versamark har två storlekar på sina spetsar, vilket är en fördel när man vill täcka större ytor respektive skriva smått. Lawn Fawns har en mer ”penselaktig” spets (inte lika hård som Versamarks lilla spets), vilket gör den utmärkt för små detaljer, men svår att skriva smått med. Bägge penselspetsarna blir relativt snabbt böjda och fransiga, men det går att trimma till med en sax.

Jag har försökt googla på vad skillnaden mellan innehållet i Versamark och Lawn Fawn kan vara, eftersom Versamark blöder både mer och oftare än Lawn Fawn, men de är väldigt hemlighetsfulla av sig. Om någon annan har en bra förklaring, får de gärna hojta! Minst blödde färgen om den fick torka över natten, men det är ju sällan man orkar vänta så länge. Bara man är medveten om det, så kan man försöka dutta med pennan istället för att dra. Hittills har bägge pennorna båda haft sina för- och nackdelar, men det stora avgörandet är också Versamarks stora nackdel: att den torkar så himmelens fort. Även om jag bara skulle gå över en ruta på kanske 3×3 cm, var jag tvungen att gå över den flera gånger med Versamark. Den snabba torktiden gör också att det är svårt att skriva stora ord/bokstäver och att det blir ett ojämnt resultat. Detta i kombination med blödingsproblematiken, gör att testets vinnare därför är Lawn Fawn!

 

Post Author: Caroline

Caroline
Pyssel är för mig, som nog för många andra, en frizon. En terapi. Håller mig (än så länge?) till kort. Favoritmärken: hmmmm… allt??! :D

Kommentera