Art journaling – vad är det?

Igår hade jag en kurs i art journaling och jag gick igenom grunderna för art journaling – vad det är, vilka produkter som kan vara användbara och hur man kan skapa i sin art journal. Vi skapade såklart också ett par sidor/uppslag och här är en sida som jag skapade:

Jag tänkte således att det passar ganska bra att jag gör ett inlägg idag med mina måste-ha-produkter när jag skapar i min art journal.

Tettiz topp 5 – art journaling-material:

1. Någon form av gel medium – t.ex. Primas Soft matte gel, Rangers gel medium eller Dina Wakleys Ultra thick gel medium – det finns många olika sorter/tillverkare. Jag använder den till att limma ihop sidor i de böcker som har väldigt tunna sidor – för lite mer stadga. Detta behövs inte om du använder en bok som är gjord för att vara en art journal, med tjocka papper som tål mycket färg och vatten.

 

 

2. Dina Wakley blank media tape – för att tejpa ”skarven” när boken är uppslagen. Detta hjälper till att motverka att färgen kryper ner där och dyker upp på någon annan sida.

3. Gesso – jag klarar mig INTE utan gesso! Gesso förbereder sidorna i boken så att de kan ta emot mer färg och vatten – som en typ av grundfärg, kan man säga. Ytan blir matt och nästan lite kritaktig. Använder man en gammal bok som art journal så brukar sidorna vara ganska spröda och porösa, vilket innebär att färgen du lägger på kommer att sugas upp ganska snabbt av pappret. Med gesso förhindrar du detta, då det förseglar ytan och gör den redo för färg, kan man säga. Gesso finns i vitt, svart och clear/transparent och även som tunn eller tjock konsistens (heavy).

 

 

 

4. Penslar – med hyggligt bra penslar går allting så mycket bättre. Nåja, jag kanske inte blir någon Picasso bara för att jag har bra penslar, men det gör hela upplevelsen så mycket trevligare. Prima har fina penslar som är underbara till t.ex. vattenfärger, Rangers flerpack penslar är perfekta som startkit och penslar med vattenbehållare i skaftet är mycket användbara till vattenfärger, akvarellpennor och andra färger.

 

5. Såklart är färger ett måste – jag är verkligen en färgoman! Akvarellfärger, akrylfärger, kritor, pennor – you name it – jag använder allt möjligt när jag skapar!

 

 

 

Med dessa grundprodukter kommer man väldigt långt, men såklart kan man shoppa sig fattig på ÄNNU mer roligheter att använda i sin art journal – stämplar, stenciler, stämpeldynor i regnbågens färger, mer pennor – listan kan göras lång…

Men, eftersom vi pysslare är rätt måttliga vad gäller shopping (*ehum*) så räcker det väl så, eller hur…? 😉

Pyssla lugnt!

 

Inläggsförfattare: Tettiz

Tettiz
Älskar att få färgkladdiga fingrar! Favoriten är gult, men jag skapar i de flesta färger. Gör kort, skapar i mina art journals, pillar med ATC - pysselperiodare med stor kärlek till akrylfärger, fågelmotiv och handskrivet. Till vardags lärare och håller även kurser på Pyssloteket i allt från scrapbooking, kortmakeri, art journaling till ATC-skapande. :)

Kommentera