Vattenlösligt

Månadens tema här i bloggen är, som ni säkert redan vet, ”Vattenlösligt”. Som många andra har jag inte bara ett färgmedium hemma: det är copics och zig och prismacolor och plychromos och …. ja, ni fattar. Av de vattenlösliga varianterna har jag en solklar favorit – mina distress inks. Det är så himla enkelt att ta fram min vattenpensel, trycka dynan mot en glatt yta och bara köra.

Eller bara köra… lite förberedelser krävs det ju. Jag föredrar att, om möjligt embossa mina motiv innan jag börjar färglägga. Embossingen ger en lite sarg som gör att man lekande lätt håller sig innanför linjerna, färgen sticker inte iväg. Det här setet, Brilliant blooms från MFT, är ett sånt som jag tycker lämpar sig så bra att färglägga med vattenfärgsliknande medium. Det har många stora ytor, dvs. det blir inte så mycket pill, och lämpar sig väl att embossa.

Till det här kortet har jag använt ganska rikligt med vatten för att få färgen att röra sig och medaljens baksida med det är att mitt cardstock, Canson XL, slagit sig en del. Jag brukar använda g e n e r ö s t med foamtape på baksidan när jag fäster panelen på min kortbas, det brukar räta ut det värsta.

Men det är inte alltid ett motiv lämpar sig för embossing. Om det har många små små ytor så är det lätt hänt att det inte finns nåt kvar att färglägga, embossingen har tagit upp all plats som fanns. Såna gånger kan jag tycka det är roligt att köra no-line coloring, dvs. jag stämplar mitt motiv med en vattenlöslig dyna så att den liksom absorberas av vattenfärgen när jag målar över den. Det vanligaste är att man använder en väldigt ljus färg, typ antique linen, som försvinner helt i princip. Jag föredrar personligen att använda en färg som kompletterar det jag ska göra, t ex har jag på nästa kort använt bundled sage eftersom jag visste att hela kortet skulle bli grönt och jag föredrar att det blir kvar lite kontur.

Stämpeln heter Wild meadow och kommer från Mama Elephant. Jag har använt min MISTI för att enkelt stämpla på båda sidor av mitt cardstock. Att kunna stämpla mer än en gång på samma ställe är en extra bonus, speciellt eftersom pappret har lite struktur. Dien heter Big hello och kommer från MFT liksom texten från setet All about You.

Post Author: Gunilla

Gunilla
Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Kommentera