Maskning med dies

Jag gillar att maska! Jag tycker det är ett enkelt sätt att uppnå coola resultat utan att bygga någon höjd på sitt kort. Det man närmast tänker på när man säger ”maska” är att skapa djup i bilderna, för att få ett element att upplevas framför det andra, men maskar gör man ju egentligen så fort man skyddar en yta från att bli stämplad eller infärgad. Till exempel om man gör en hederlig gammal distressruta med post-its, då maskar man ju av kanterna runt omkring för att få till själva rutan. (Vill man veta mer om distressrutor så finns det flera inlägg om det i bloggen, bland andra det här och det här.)

På dagens kort har jag frångått den mer organiska form man kan uppnå med post-its och istället använt mina bokstavsdies.

För att få en bra placering på kortbasen så skar jag till en bit masking paper i samma storlek som min kortbas. Det kan verka slösaktigt men jag tycker det är värt det: man får rätt placering plus att man skyddar ytan runt omkring.

Jag använde rutnätet på mitt underlägg för att formera texten och tejpade sen ihop dem med en bit låghäftande tape så att jag kunde hantera dem i ett stycke.

Rutnätet kom även till användning för att placera diesen rakt på mitt masking paper.

När diesen var utstansade var det en lätt match att fästa maskeringspappret på kortbasen eftersom de var lika stora. Kom ihåg att spara eventuella inre delar också, t ex på bokstaven O.

Sen är det bara att gå loss med de färger man känner för. Jag känner ju ofta för den röd-orange-gula skalan, så även den här gången. Som en extra säkerhetsåtgärd täckte jag kanterna med post-its för den händelse att jag inte lyckats täcka riktigt hela kortbasen.

I det här läget, när bokstäverna var infärgade, funderade jag på att stämpla ett mönster eller gå över med en stencil men nej, jag ville hålla det enkelt så jag skvätte först lite vatten och sen lite guldfärg för att få lite struktur.

Som avslutning stämplade jag en liten text och embossade den med guldpulver. Inget bling, inga pärlor eller paljetter – less is more var det som gällde här.

Om du kommer tillbaka om två veckor får du se vad jag gjorde av ”resterna”…

Dagens materiallista: 

 

Caps Bold Alphabet dies – Altenew 

Neenah Solar White 110 lb

Masking paper – Inkadinkadoo

Purple tape – iCraft

Distress oxides

Post-it XXL

Metallic watercolor – Altenew

Embossingfön – Wow

Embossingpulver guld – Wow

Inläggsförfattare: Gunilla

Gunilla
Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Kommentera