Pyssla med barnen i höst

Är du redo för ett höstlov modell 2020? Eller för all del, deltar er familj just nu i årets vabbrekordsättande? Att pyssla med barnen kan vara svaret på såväl en stunds skärmfri tid och en mysig stund tillsammans. Ja eller så svär man dyrt och heligt att aldrig mer pyssla med kidsen men så här innan kan vi väl ha en romantiserad bild av det? 😉

När barnen var små särade jag såklart på vad som var deras färger, pennor, papper och vad som var mina mer proffsiga material och verktyg. Men med åldern har de slutat stoppa saker i munnen, kladdar mindre och är rädda om mina saker. Då kan det faktiskt vara både roligare och enklare att introducera dem till proffsprylarna. Och resultatet låter inte vänta på sig.

Jag tänkte tipsa om några tekniker och verktyg som fungerar utmärkt för barnen att använda. Jag har pysslat med en flicka och en pojke som är 8 respektive 7 år.

Tips nr 1: Med en MISTI blir stämplingen en barnlek

Satsa på att äga en stämpelplattform, en MISTI. Det är värt varenda krona. Du slipper misslyckas med stämplingen själv men en bonus är faktiskt att de är så enkla att använda att ett barn oxå kan lyckas. De tycker dessutom att det är ganska roligt att göra. Det blir som att göra sin egen målarbok och de kommer älska att botanisera bland dina stämplar och få bestämma själva vad de vill göra.

Flickan som jag pysslade med hade till och med lite idéer om hur man skulle kombinera olika motiv så lövtunnan från höstsetet från My Favorite Things blev en badtunna för den lilla igelkotten. Jag fick helt enkelt introducera hur man sätter ihop motiv med hjälp av maskningsteknik (läs mer om det i Mariannes inlägg).

Tips nr 2: Stå bredvid och låt barnen testa embossingens magi

Det är oxå roligt att låta barnen testa på heat embossing går bättre än du tror. Du kanske inte bör släppa dem helt fritt men stå bredvid och instruera så går det bra. Stämpla med en Misti. Använd ett stort ark papper som uppsamlare när de häller på pulvret. Du kan hjälpa till med momentet att få tillbaka överskottet i burken. Ett annat tips är faktiskt att ha en matlåda med pulvret i och låta dem skeda över pappret i lådan – då blir det inte mycket spill. Annars kanske du har sett att Anna tagit in härligt stora kaffefilter för uppsamling av pulver?

⚠️ Du kan behöva ha lite koll på momentet så att fönen inte är för nära pappret, att de rör på fönen, och att de inte bränner sig såklart. Det här klarar de flesta barn i 6-9 års åldern fint med de instruktionerna.

Förutom att embossing är som magi när det smälter så är det en enkel teknik att skapa något snyggt. De stora bakgrundsstämplarna från Hero Arts eller My Favorite Things är perfekta för att sedan bara måla med vattenfärger och få ett riktigt proffsigt resultat med exempelvis guldembossing eller vitt pulver. Här hittar du embossing pulver och tillbehör för heat embossing.

Tips3: Gör kemiexperiment med Shimmer Powder

Shimmer Powder från Nuvo är ju ett pigmenterat färgpulver som reagerar med vatten. Det blir nästan som ett kemiskt experiment. Picka försiktigt med fingret på flaskans botten för att få ut lagom mycket färg.

⚠️ Om man trycker på flaskan kommer det fööööör mycket och du har färg överallt, så här kan du behöva hjälpa till.

Sedan behöver du en mister, dvs en sprayflaska som du fyller med vatten. Låt barnet experimentera lite med hur färgen beter sig vid lite vatten, mer vatten och mycket vatten. Jag och åttaåringen testade även att blåsa ut färgen med ett sugrör ut färgpölarna. Roligt! Och det blir fina himlar av Shimmer Powder i blått.

Tips 4: Alla kan stencilera

Kanske använde du olika ritmallar när du var liten? Det gjorde jag. Det var kul att få det prydligt och snyggt. Att använda stenciler är att ta den känslan till nästa nivå.

Jag och åttaåringen använde stenciler på landskapsmålningen till moln, solen, (från MFT) blommorna (från Darkroom Door) och vattendroppar (Från Tim Holtz)

Hjälp barnet att hålla stencilen stilla medan hen färgar in med blendingverktyg och distressdynor. (Eller så tejpar du fast stencilen med sån här tejp)

Det kan också bli väldigt effektfullt att använda en stencil över en enfärgad yta målad med vattenfärg som den här Organic Matter av TCW:

Möjligheterna med stenciler är oändliga och Pyssloteket sortiment är underbart att botanisera bland!

Åttaåringen är mina barns kusin och det är garanterat inte sista gången hon står vid mitt pysselbord. Och det var faktiskt lika roligt för mig som för henne! Jag tror jag värvat ytterligare en Pyssloteketnörd på sikt. ❤️

Inläggsförfattare: Karin Å

Karin Å
Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag har hållit på i över tolv år och skapar mest kort. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Kommentera