Fyra dagar med art journaling, akvarell och ett självklart tema

En art journal om dagen, det är bra för magen… är jag övertygad om att någon läkare eller forskare skulle kunna säga. Idag tänkte jag skriva om hur jag just nu använder skapandet i en av mina art journals för tre olika syften. Men först, frågan jag ofta får: vad är en art journal?

En art journal är ju lite som en dagbok i bildform. Man gör ofta en sida eller ett uppslag kring en tanke, ett minne, en idé och använder bild och ord. Formerna är många. Man kan jobba i gamla böcker, man kan jobba med collageteknik, man kan jobba i sk. Junk journaling, det finns som vanligt inget rätt eller fel eller begränsningar. Jag har kanske fem olika sorters journaler jag jobbar i. Här kan du läsa vår egen art journal guru Tettiz tips om art journaling och vilka material hon använder.

Varför är art journaling så himla bra då? Här är mina anledningar:

1. Som ett gym för ditt skapande Jag använder ofta art journalen för att testa eller träna något jag vill bli bättre på. Det är en perfekt lekplats eller gym om du så vill. Eftersom du inte ska ge bort den (som kort) eller visa upp dina käraste minnen (som i en LO) upplever jag att den är väldigt kravlös. Det behöver inte ens bli snyggt. Det gör att jag känner en oerhörd frihet när jag skapar där.

I år har jag som en egen liten utvecklingsplan att bli bättre på akvareller. Känns mig bekväm med att det flyter, måla på fri hand m.m. Därför gör jag just nu ganska rena sidor med få andra medium och bara ett lager.

2. En relativt billig terapiform Det är allmänt känt att pyssel fungerar bra som terapiform. Att arbeta med händerna, färg och form är ju ett gammalt knep för att stilla oro, lindra stress mm. Dessutom kan ju just temat göra att du rensar hjärnan, häller ur dig dina tankar på pappret. Och trots att vår hobby är en materialsport tror jag timpriset är väsentligt lägre en annan terapi?!

I den form jag jobbar idag har jag använt:

En art journal, akvarellfärger, Distress Oxides/ Distress ink och blendingverktyg, vattenlösliga kritor (scribble sticks hittar du här) samt svarta och vita pennor. Dessutom såklart stämplar (Visible image, Studio light, Altenew och Hänglar Wings) och stenciler (Altenew, Dina Wakley och Visible Image, Tim Holtz). Clips är oxå bra för att hålla sidorna på plats.

3. Ge uttryck och sprid ljus och hopp Det är syftet är mer dagsaktuellt för det tema jag jobbar med just nu i min art journal.

Jag har fångat upp ett uttryck från min mormor: Vad hjärtat är fullt av talar munnen. Lite samma sak blir det i min art journal så temat just nu är rätt självklart den fruktansvärda humanitära situationen i Ukraina. Just nu svämmar sociala media över av blågult stöd på olika sätt.

Mitt i allt det förfärliga känns det faktiskt skönt. Att vi hittar gemenskap över gränserna. Att det sprids ljus och hopp i det som skapas. Kika bl.a. på #westandwithukraine #papercrafterssupportukraine och #cardsforukraine så blir du faktiskt lite upplyft. Därav extra stort behov också att lite extra ofta, ja faktiskt dagligen hälla ut lite färg, tankar och känslor över min journal. Så här har min senaste dagar sett ut:

Söndag

Jag tänkte berätta lite stegvis om hur jag gått tillväga när jag skapat det första uppslaget eftersom jag tta Så jag tänker jag berättar snabbt om de olika stegen:

  1. Motivet Stämplat Sunflowers från Altenew 4 gånger över sidan med Distress ink vintage photo. Sedan färglagt med akvareller.
  2. Bakgrund Grundat himlen med akvarellfärg och när det torkat blendat stencilen Mini Cloud Edges med Distress ink Salty Ocean.
  3. Text Blendat med Distress ink, Salty ocean och Fozzilised Amber ordet peace med Dina Wakleys stencil Alpha runt samt fåglarna från Visible Image stencil Time flies
  4. Finish Blendat runt kanter och avslutat med vit ram.

Måndag

Förutom ovan nämnda Alpha, Time flies och Micro Clouds har jag även använt Bubble Wrap med Hero Arts vita pigmentdyna, Molded Lines , Curly Frond Mask, Mantras.

Tisdag

Här består motiven av Where dreams take you och Människor. Alfabetet är Art By Marlene Essentials Cling Stamps Creative Alphabet. Du mejlar till anna@pyssloteket.se om du vill att hon beställer hem det till dig.

Onsdag

Motivet är Eye Contact Milky way , texterna från ovan nämnda Människor och Creative Alphabet samt Modern Poinsetta. Glöm inte bort alla textstämplar som finns med på olika set av exempelvis Altenews motiv. Väldigt användbara! Även Dot fade , Christmas Eve och VI minis.

Tycker John Lennons ord är passande som avslut – både för din kreativa process och för världsläget: Imagine – its easy if you try! 💙💛

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag har hållit på i över tolv år och skapar mest kort. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Kommentera