Tekniktisdag #16 – distressbakgrund

När man färglägger motiv så är det ju inte alltid man är jättesugen på att finklippa dem oavsett hur enkelt motivet är att klippa. Lösningen blir, åtminstone för mig, ofta att stansa ut motivet i en oval eller liknande men vad gör man med den stora vita ytan som blir runt omkring motivet? Idag ska jag visa en teknik som ger en snygg och diskret bakgrund utan för mycket jobb. Än så länge har jag bara provat det här med vattenlösliga pennor så jag har ingen aning hur det funkar med t ex Copics.

Till dagens kort behöver jag: akvarellpapper, distressdynor, teflonark, vattenfast dyna, stämplar (så klart), vatten i en mister och vattenlösliga pennor t ex Tombow eller Distress markers. Jag kommer också att använda en Dove blender pen men man kan även en pensel. Jag har ju ett penselhandikapp så för mig är den här pennan med sin filtspets ett bra substitut.

16 (1)

Jag börjar med att trycka mina distress ink pads direkt mot teflonarket. Huvudfärgen är Tumbled glass och för lite liv så duttar jag även dit lite Faded jeans. Området bör vara lite större än akvarellpapperet. Sen mistar jag rejält med min minimister så att färgen pölar ordentligt och börjar blanda sig lite.

16 (2)

 Jag lägger på mitt akvarellpapper och trycker till från baksidan. Jag passar även på att flytta runt papperet lite så att det mörkare blå blandar sig lite mer med det ljusblå.

16 (3)

När jag vänder på pappret har jag en lite melerad ljust ljust blå bakgrund. Om man missat vissa områden så är det bara att dra pappret genom färgblandningen igen. När jag gör det här så väljer jag alltid att låta pappret lufttorka, jag tycker pappret blir lite mindre knöligt på det sättet plus att jag inte riskerar att ”knuffa runt” min färg med varmluftspistolen.

16 (4)

Medan pappret torkar så funderar jag lite på stämplarnas placering. Om ni går tillbaka till första bilden inser ni att det funderandet ledde till att jag helt bytte stämpelark. En annan konsekvens av funderandet blev att jag missade att fota ett par steg. Sorry!

Det jag har gjort är att jag har stämplat min blomma med Archival ink. Här är det viktigt att ha en dyna som är vattenfast eftersom jag kommer använda mer vätska. Har man ingen vattenfast dyna så kan man alltid stämpla med vilken dyna som helst och sen embossa. Jag stämplade samma blomma på en post-it lapp för att kunna maska och stämpla krukan & bladen. Det här är en klassisk slökorvsmaskning: jag finklipper bara de delar som jag vet kommer behövas 😉

16 (5)

 När jag är nöjd med mitt motiv så börjar det roliga – färgläggningen. I ett tidigare färgläggningsliv så använde jag Tombowpennor. De har i det närmaste samma funktion som Distress markers så har jag inte kunnat övertala mig själv till att köpa Distresserna. Ännu. Tombowpennorna tar väl slut nån gång.

Jag lägger ett område med grönt på bladet längst in mot blomman, där det naturligt skulle bli en skugga från blombladen. Sen tar jag min Dove blender och drar ut färgen över resten av bladet. Blir det för ljust eller urvattnat så lägger jag bara mer tusch längst in och upprepar proceduren. Jag använder inte världens bästa akvarellpapper så ytan släppte ifrån sig lite fibrer som jag duttade bort med hushållspapper, därför blev färgerna lite extra matta och urblekta. Har man ett bättre papper så kanske man inte får riktigt samma resultat.

16 (6) 16 (7)

Och den färdiga färgläggningen:

16 (8)

Att måla så här direkt ovanpå en distressinfärgad bakgrund är ju lite av ett vågspel; löser bakgrunden upp sig för mycket så kan man oavsiktligt ha skapat nya, hittills oupptäckta, färgkombinationer. Mig stör det inte att färgerna blir lite ”off” men vill man ha sina färger rena och klara så är det här kanske inget  man ska prova.

När jag hade färglagt min blomma så tyckte jag att det saknades något så jag stämplade en tag med en liten text på en bit akvarellpapper och fäste lite snöre. Sen tog jag fram min skalpell och skar längs blombladen så att jag kunde kila in tagen halvvägs under blomman. Hade jag tänkt på det innan hade jag ju kunnat maska in tagen också men då hade jag å andra sidan inte fått dit snörena.

16 (9)

Jag stansade ut mitt motiv med en die från Spellbinders och färgade in kanterna lite extra med den mörkare blå för att få lite kontrast.  Bakgrunden gjorde jag genom att färga in en bakgrundsstämpel med Faded jeans & Tumbled glass. Sen mistade jag vatten över och tryckte ner minkortbas.

 16 (10)

För lite extra finish så använde jag en glitterpenna på krukan (och lite grann på tagen) och gjorde små vita prickar i blomman. ”Det är de små små detaljerna som gör det!”

16 (11)

Hoppas att ni alla får en riktigt mysig och trevlig julhelg oavsett hur och om ni firar.

Julkram från Babsan!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar