Tekniktisdag #28 – shaker card version 3

Sen jag visade den första versionen av ett shaker card, som tillverkades före jul, har jag hunnit plocka upp fler tips & trix och idag tänkte jag visa den version som blivit min favorit.

Till den varianten behöver man, förutom cardstock, mönsterpapper och det vanliga, ett ark dekorgummi. Jag har skurit till mina papper så att de passar min kortbas med dekorgummit något mindre än det mönsterpapper som kommer bli min frontpanel.

28 (1)

Jag börjar med att stansa ut det som kommer bli mitt fönster. Sen måttar jag upp pappret och dekorgummit mot varandra. Storleken på hålet märker jag ut med en penna.

28 (2)

Därefter tar jag en die storleken större än den jag använde till fönstret och stansar ut i dekorgummit. Linjerna hjälper till att placera dien något så när rätt i förhållande till fönstret. Har man inte sk nesting dies så går det lika bra att skära eller klippa ut ramen. Det man bör tänka på är att inte välja en dies som är så stor att det inte går att tejpa sen; utrymmet mellan kanten och fönstret på både dekorgummi och mönsterpapper måste vara minst lika bred som tejpen. Dekorgummi kan vara lite olika högt plus att det blir lite tillplattat när man stansar det. Vill man ha plats för tex kupade paljetter så är mitt tips att göra två likadana dekorgummitbitar och fästa ovanpå varandra.

28 (3)

Medan jag ändå har Cuttlebugen framme så passar jag på att göra en ram till framsidan av kortet. Pappret jag ska använda är ganska… mycket och jag behöver nåt som dämpar det och avgränsar in mot mitt motiv. Den inre dien är samma storlek som den jag använde till mönsterpappret.

28 (4)

På baksidan av mönsterpappret tejpar jag fast min plast. (OBS! Se nästa steg INNAN du tejpar fast plasten!!) Kom ihåg att skära till plasten så att den täcker fönster och även har mån för tejpen. Alltid när jag tejpar så drar jag med falsbenet över tejpen innan jag tar bort skyddsplasten och sen igen när jag monterat tid fönsterplasten. Var försiktig, dock, då att du inte drar över hela plasten, den blir lätt repig!

28 (5)

Här kom jag på att istället för vit cardstock så ville jag använda samma mönsterpapper som ramen till min insida 🙂 Jag har lagt på frontpanelen och markerat hur stort och vart fönstret kommer vara för att kunna planera motivet.28 (6)

Här har jag börjat montera lite. Motiven färglagda och fastlimmade. Ett av äggen valde jag att fästa utanpå kortet.28 (7)

Sen är det dags för dekorgummit. Jag ser till att tejpa riktigt nära fönsterkanten både på ovan- och undersidan – utan att få tejp innanför den! – för att säkerställa att det inte blir så mycket glipor mot underlaget där fyllningen kan fastna sen. ”ikors”28 (8)

Jag gör likadant på ovansidan: så nära kanten som möjligt och jag tejpar också ”i kors” över hörnen för att se till att det blir så tätt som det går.
28 (9)

Sen är det upp till var och en om man vill ta bort skyddsplasten på tejpen innan man fyller, då riskerar man att få jox i sin tejp (rekommenderas INTE om man tänker använda t ex lösglitter!), eller efteråt. Då är risken att fyllningen ”hoppar ur” när man lossar skyddsplasten. Eftersom fyllningen alltid ramlar ner i botten när kortet står upp så kan man limma fast några paljetter på strategiska ställen på bakgrunden, då blir det inte lika tomt när det står upp. Eller så kan man förlita sig på att allt blir statiskt som det brukar och saker fastnar mot plasten ändå.

28 (10)

Hur mycket man fyller sitt kort är en smaksak, om man vill ha mycket skrammel eller om man tycker att det förtar från sitt motiv. Jag brukar alltid fylla lite mer än jag tänkt om och ifall fyllningen fastnar mot kanterna, då blir det inte helt tomt i alla fall.

28 (11)

28 (12)

Lycka  till! /Babsan

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

0 reaktioner på ”Tekniktisdag #28 – shaker card version 3

    Shaky shaky | Pysslotekets blogg

    (21 september, 2015 kl. 07:01)

    […] hjälp av dekorgummi. Simply the best enligt min mening. Klart enklast att göra shakercards med den tekniken. Gillar att ha såna här kort som lämnar öppet för valfri hälsning liggandes hemma. Här kan […]

Kommentera