Julgranar av papper från Echo Park – Med enkel mall

Känner ni hur december närmar sig? Kliar det i pysselfingrarna? Rycker det i dekorationsnerven? Det gör det för mig i alla fall, speciellt när det kommer in så otroligt många vackra scrapbookingpapper i butiken från mitt favoritmärke Echo Park! De är SÅ juliga, jag vill ju använda dem allihop, och det finns så mycket att pyssla ihop inför jul: Julkort, minialbum, December Daily, taggar, ATC-kort, prydnader till granen, prydnader till paketinslagningen, och så såklart dekorationer till hemmet!

Jag gillar att ställa upp en liten tomteby hemma hos mig, och till denna ville jag skapa ett par fina julgranar! Julgranarna är så lätta att göra, det är ju bara en uppochnervänd strut! Sedan kan man använda de papper, färger och dekorationer man har hemma, och alla kan göra sin egen gran till granskogen!

Till dessa julgranar har jag plockat fram några vackra papper från Echo Park: ”Snowy Stripes” och ”Winter Wonderland” från kollektionen ”A Perfect Winter”, samt ”Winter Greenery” från ”’Twas the Night Before Christmas”. Dessa är några av mina favoriter i år, och jag tänkte att det var lika bra att använda dem till ett projekt som skall synas i hemmet hela december så att jag får njuta av dem!

Till detta har jag också gjort en liten strutmall som man kan skriva ut och rita av, den kan du ladda hem i PDF-format här nedan:

Klicka här för att ladda ner denna mall som PDF

 

Så här gjorde jag: Först skrev jag ut mallen på vanligt kopieringspapper och klippte ut den så noggrant jag iddes. Sedan ritade jag av den försiktigt med en blyertspenna. Jag placerade mallen på på pappret så att mitten på den runda änden av mallen hamnade på en plats på mönstret som jag ville skulle synas bäst på framsidan av granen. Till exempel på bilden nedan så ville jag vara noga med att ränderna blev helt diagonala på framsidan av granen, som en polkagris:

På ett 12×12 scrapbookingpapper får man plats med två av dessa, om man lägger dem omlott, det vill säga om du lägger dem mot kanterna och inte mot mitten på pappret. På så vis kan du få med både en fin framsida och en fin baksida.

Efter att jag ritat av mallen klippte jag ut med vanlig sax. Den lilla fliken som man ska vika in bigade jag till med ett falsben, för att det skulle bli rakt och enklare att vika. Mitt falsben (Bonefolder) är ett av mina äldsta verktyg i min samling och en av de saker jag använt mest genom åren. Alla veck och vik blir perfekta och gör livet så mycket lättare! Efter detta rullade jag till strutarna lite, för att se hur och var jag skulle dekorera dem, och för att det sen skulle vara lättare att limma ihop kanterna.

Sedan är det dags att dekorera! En del dekorationer är enklast att göra innan man limmat ihop stutarna, sådant som behöver ligga platt och torka, till exempel om man vill använda Rangers Enamel Accents eller härligt glittriga Stickles. Jag kan rekommendera Stickles Frosted Lace för en riktigt glittrande vit! På de två granarna på bilden nedan har jag använt vit Enamel Accents för att göra vita prickar på den ena, och en vit rand längst ner på den andra. Den hade ett så härligt mönster med kransar och snögubbar att jag inte tyckte det behövde mer på den. Jag kan tänka mig att ett band eller en liten knypplad spets skulle göra sig bra längst ned också.

 

Medan det torkade så ägnade jag mig åt att klä de andra granarna. Dem limmade jag ihop först, för jag ville hänga som en girland runt med små berlocker på. Det finns en mängd superfina charms och berlocker i butiken, och de fångar alltid mitt öga. Speciellt de små stjärnorna i guld är en produkt som i stort sett inspirerade mig till denna idé.

Här fick jag ha lite tålamod, men med ett snabbtorkande flytande lim (t.ex. Aleene’s Quick Dry)  gick det bättre än väntat! Jag trädde upp berlockerna på ett fint snöre, och immade fast dem en och en. Knepet är att sätta dit en dutt lim och sedan trycka fast delen som snöret går igenom, på så vis så torkar även snöret fast i limmet och det sitter fast lite bättre. Sedan får man hålla en stund innan det torkat tillräckligt, så då kan man ju nynna på en liten julvisa eller så.

Alla julgranar behöver en stjärna i toppen, och jag gjorde mina egna med hjälp av lite överblivet papper, en stjärnpunch från djupet av mina gömmor, och vanliga synålar. Försökte först med tandpetare men det blev lite för tjockt.

Jag stansade ut två stjärnor per dekoration, och limmade fast nålen mellan dem som en macka. Det behövdes en rejäl dutt lim, och det var lite pilligt att så dem bli raka utan att bli kladdig om fingrarna. Sedan fick de ligga och torka i lugn och ro. De blev rätt bra ändå.

När jag hade gjort dessa julgransstjärnor kom jag på att ju hade inskaffat färdiga stjärnor från butiken! Så nu passar jag på att tipsa om dem, för er som kanske inte vill bli riktigt lika kladdig om fingrarna som jag: Dessa söta dekornålar är dessutom på rea i butiken! Skynda fynda!

Så här blev nu mina granar till slut! Jag hade allvarligt talat kunnat göra minst ett dussin till, men fem kanske räcker… Jag kan ju göra nya nästa år! Till dessa fem granar har jag alltså använt tre stycken mönstrade papper från Echo Park, men har en hel del spillbitar över till annat. Jag hade kunnat göra en till, men tycker om ojämnt antal. Så dessa granar ska få lysa upp min lilla tomteby i december:

Jag älskar de små guldstjärnorna på snöre runt den ena granen, och de passade bra ihop med min hemmagjorda lilla toppstjärna i guldfolie:

Här är en närbild på snöflingorna runt den andra granen:

Den femte och sista granen då, undrar ni? Den punchade jag små hål i, och stoppade ett litet LED-ljus under. Det blev riktigt fint! Låt julmyset börja!

Använder ni era scrapbookingpapper till juldekorationer till hemmet? Har ni hittat några favoritjulpapper i butiken? Det måste finnas fler än jag som är julpapperstokiga! Berätta gärna nedan, det vore jättekul att höra!

/Jennie, a.k.a. jenandtricks

Inläggsförfattare: Jennie

Multipysslare sedan jag var liten tösabit, och har jag bara papper, penna, sax och lim i väskan så är jag lycklig! Älskar scrapbooking, kortmakeri, art journaling, att måla i akvarell och akrylfärg, och som så många andra i designteamet är jag även en crazy cat lady, I can't help it! Kan ofta nörda ner mig i en viss teknik eller specifika märken i perioder, men gillar att variera mig och testa nya saker. Det bästa som finns är bra pennor, fina papper och anteckningsböcker, och finner mycket inspiration i mina vänners kreativitet. Till vardags jobbar jag som handläggare på en myndighet, men under min fritid är skapandet det som gör att mitt hjärta klappar!

Lämna ett svar