Tekniktisdag del 3 – Embossingfolders

Jag nämnde i del 1 att det i startkitet till Cuttlebugen ingår en embossfolder. En embossfolder är en mönstrad plastplatta som är bigad på mitten och som man använder för att prägla sitt papper med ett reliefmotiv.

5 (1)

5 (2)

De finns i lite olika storlekar, vanligast är ca 10*13 cm, från flera olika leverantörer och i hundratals mönster. Lifestyle crafts (fd QK), Hero Arts, Provo Craft/Cuttlebug har sina egna, liksom Sizzix. Jag skulle vilja slå ett slag för Darice som har snygga motiv till det facila priset 59:- och WeRMemorykeepers som har superläckra folders som ger 3D-effekt

När man ska embossa så använder man som alltid A-plattan i botten och därefter en B-platta. Man lägger sitt papper inuti embossfoldern och klämmer ihop och avslutar sen med ytterligare en B-platta.

5 (5)

Fram- och baksida på mitt papper med ett stjärnmotiv. Vilket som är vilket kan man ju bestämma efteråt när man har ett liksidigt cardstock. Använder man ett papper med struktur, eller ett mönsterpapper, får man tänka efter före om man vill ha motivet upphöjt eller nedsänkt och placera papperet därefter.

5 (6)5 (7)

Tycker man att motivet präglas lite för dåligt så kan man köra igenom mackan med ett tunt papper som utfyllnad. Det man bör vara medveten om är att om trycket blir för hårt så är det lätt att papperet liksom skärs sönder. Den effekten får man också med vissa cardstock; fibrerna i pappret knäcks istället för att forma sig efter mönstret.

Har man ett papper med en olikfärgad kärna så kan man få en ganska cool effekt just med det ”felet”.

.5 (9)

På de ställen där ytan brutits får man en annan färg:

5 (10)

Vill man ha ännu större ytor i den färgen så kan man gå över mönstret med ett sandpapper eller, som här, med Ingvild Bolmes ”fotfil”.

 5 (11)

I nästa del ska vi återgå till att stansa ut saker igen. Välkommen då!

5 (8)

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar