Mixed media – Perfekt för blandade känslor?

Att blanda material och medier när man pysslar kan kännas ganska hemtamt för en scrappare, men kanske inte lika vant att sätta sig ner och börja skapa och kladda ner utan att ha ett specifik foto eller en en specifik högtid i åtanke? Jag har ofta en speciell layout eller ett kort till en person jag vill göra, men sällan sätter jag mig bara med en hög färg och material och börjar skapa utan att ha tänkt först. Så det tänkte jag prova nu!

Vad jag vill göra är Art Journaling i 12×12-format, där jag kan använda allt jag har i mitt pysselrum utanför behåll, bara skapa och pyssla ihop, skriva av mig lite och sen förvara i plastfickor i en pärm, en samling alster utan restriktioner gällande färger och teman. En Art Journaling-pärm.

Jag valde ut några mönstrade papper från Bo Bunny och Kaisercraft, lite tyngre vit cardstock, lite dies och stämplar från Altenew, distresser, akrylfärger, lite stickers med olika ord, och en rulle tejp som jag lovat använda. Gesso! Gesso måste man ha, det har jag fattat. Here goes:

Två ark vit cardstock blev täckt med distressfärger i tre nyanser (Tumbled Glass, Twisted Citron och Stormy Skies). Jag valde dessa färger för att de i viss mån matchade ett av papperna jag valt ut. Inte för att jag visste hur mycket som skulle synas av dem i slutändan, men jag tyckte det var en snygg färgskala, så jag höll mig därtill.

Efter det lade jag på lite struktur genom att applicera gesso över en stencil från TWC (The Crafter’s Workshop):

Sedan sprejade jag lite vatten över arken så att distresserna skulle mjuka till sig lite. Nu hade jag en grund att börja lägga på lager på och montera ihop!

Så som jag upplever Mixed Media så bidrar alla olika lager till helhetskänslan i slutet. Det kan kännas som att man smetar på och lägger mönster och strukturer och sedan täcker över det mesta, men alla små detaljer samlade i sin helhet ger något, det tittar fram, det bidrar till en färgskala, till ett djup. Så känner du för att måla rosa hjärtan och sedan smetat över det mesta med vit gesso så är det ändå ett lager du gjutit in i ditt alster, så om bara en liten bit av det rosa tittar fram så finns det ändå där.

Mixed Media behöver inte bara vara färg av olika slag, det kan vara detaljer av material som ger sitt också. Jag bestämde mig för att lägga på en del symaskinsömmar med vit bomullstråd:

Kanterna ville jag inte ha raka och fina, jag ville ha dem trasiga och slarviga, detta fixade jag snabbt till med en sax som jag drog över pappret:

Och så kommer det där smetiga övertäckandet jag pratade om ovan. Jag kände att jag ville accentuera stencilmönstret lite och samtidigt mjuka upp färgen kring kanterna, så jag drog på lite vit gesso med hushållspapper (för att det inte skulle bli för rakt och prydligt). På med flera lager här och där!  

Sedan ville jag addera några accentfärger, bland annat så skvätte jag på lite Distress Spray Stain i färgen Peacock Feathers med hjälp av en pensel:

Och så lite rosa! Distress Oxides ger en täckande effekt och funkar bra ovanpå alla dessa bakgrundslager. Jag använde mig av en stencil från TCW samt en Ink Blending Tool från Tim Holtz:

Nu började jag få till ett par lager av allsköns grejer trots allt! Dags för MER FÄRG! Och en av de allra finaste (enligt mig), Mermaid Sparkle från Prima Marketing. Det är en akrylfärg som täcker det mesta, och som är ganska tjock också om man smetar på ordentligt. Här kan man passa på att få till lite mer dimension om man vill.

Jag använde den som bakgrund för min titel på sidan. När sidan började ta form med sina färger och lager så började jag tänka på vad jag ville skriva på den, och kom fram till ett ord jag haft i åtanke ett tag, och det är tålamod. Tålamod är något jag inte har så gott om alla gånger när jag vill nå något specifikt mål, som i träning eller kost till exempel. Jag vill se resultat NU. Men så fort går det inte när det ska vara hållbart och gå att leva med, så då får man se saker på lite längre sikt och ha tålamod med sig själv.

Jag skar ut alla bokstäver med dies från Altenew, och sedan fäste jag dem på sidan genom allt helt enkelt trycka ner dem i den härliga akrylfärgen.

Efter att ha monterat alla papper i lager på lager ville jag addera ytterligare dimension ovanpå det, och använde mig av de här fina chipboardhjärtanen från Wycinanka. Ovanpå dem limmade jag fast olika klistermärken med ord från Tim Holtz. Det finns olika varianter på dessa i butiken och jag älskar dem! Det är lite som att använda kylskåpspoesi och är en kul dekoration på både kort och layouter.

Så här ser alla lager ut när de är monterade. Här och där har jag gått på med lite mer vit gesso och resterna av akrylfärgen.

Det är absolut inget mästerverk, men jag blir glad av alla färger och lager! Ser fram emot att försöka igen och att få fylla min pärm med härliga stora 12×12 sidor av art journaling! Det är ett så kul sätt att öva på mixed media, det behöver inte alls bli perfekt någonstans och man lär sig och inspireras till mera! Man får använda det man har hemma, man blir påhittig och så får man skapa gränslöst. Kan det bli bättre?

Hoppas alla haft en riktigt skön helg! Sköt om er!

/Jennie, a.k.a. jenandtricks

Inläggsförfattare: Jennie

Multipysslare sedan jag var liten tösabit, och har jag bara papper, penna, sax och lim i väskan så är jag lycklig! Älskar scrapbooking, kortmakeri, art journaling, att måla i akvarell och akrylfärg, och som så många andra i designteamet är jag även en crazy cat lady, I can't help it! Kan ofta nörda ner mig i en viss teknik eller specifika märken i perioder, men gillar att variera mig och testa nya saker. Det bästa som finns är bra pennor, fina papper och anteckningsböcker, och finner mycket inspiration i mina vänners kreativitet. Till vardags jobbar jag som handläggare på en myndighet, men under min fritid är skapandet det som gör att mitt hjärta klappar!

Kommentera