Mera vattenlösligt – och en tutorial!

I morse så visade jag två kort som jag gjort där jag använt gamla hederliga distress inks som vattenfärger. Utan några större förhoppningar så bestämde jag mig för att testa distress oxides på samma sätt, det kändes inte som att det skulle bli så bra. Men vet ni vad?! Det gick precis lika bra om inte bättre (men det känns lite hädiskt att skriva). Det kändes mer som att måla med ”riktig” färg, lite krämigare än vanliga distresser, och  finishen/ytan blev en helt annan. Plus att de täckte på ett helt annat sätt.

Stämpelsetet jag använt heter ”You are here” och kommer från Concord & 9th.  Det finns inte i butik och kommer inte in igen om du inte specialbeställer; det har hängt i reastället huuuur länge som helst och nu är det slut. 😉 Nyanserna på oxides som jag använt är Victorian velvet, Vintage photo och Ground espresso. Utsidan är stämplad med en bakgrundstämpel från My Favourite things, Romantic script,  och hjärtdien kommer från Lawn fawn.

Den roliga vikningen dök upp på Youtube och om du är intresserad så kommer en steg-för-steg instruktion i nedan. Om inte får jag önska en fortsatt trevlig lördag!

Die-cut gatefold

Du behöver: två likadana kortbaser, en cuttlebug eller liknande, tape och en symmetrisk die.

För att göra det enkelt för mig använder jag färdiga kortbaser från Anitas , i det här fallet de kvadratiska som är 14,5*14,5 cm.

  1. För att göra det enkelt för mig så skär jag ner kortbaserna till 5 inches i fyrkant. Jag väljer att mäta i inches för att alla mina dies, min score board och min bästa skärmaskin är anpassade för amerikanska mått men du kan lika gärna skära ner till 14 x 14 cm.
  2. På båda kortbaserna ska en av sidorna bigas på hälften, i mitt fall vid 2,5″.
  3. Vik den bigade delen bakåt. Kortbasen ska ser ut så här:
  4. När båda kortbaserna är bigade och vikta, tejpa ihop bakstyckena, de icke-bigade sidorna, på varandra. Kortstommen ska nu se ut så här:
  5. Välj vilken die du vill stansa fönstret med. Kom ihåg att välja en symmetrisk die så att det blir snygga, liksidiga fönster överallt. Fäll ihop kortet, lägg dien över öppningen och tejpa fast den på en sida.
  6. Vik ut kortet och kör genom din stansmaskín. Kom ihåg att ditt kort inte kan vara högre än ”gapet”!
  7. Vik ihop kortet igen utan att ta bort tejpen. Om du låter dien sitta kvar är det enklare att behålla symmetrin. Fäst dien med en bit tejp på andra sidan, vik ut och veva igenom.
  8. Kortet ska nu ha ett snygg, symmetrisk hål dels på framsidan, i hopfällt läge, men även på respektive sida när mottagaren öppnar kortet.

Vill du se två andra exempel så har jag två kort till på mitt privata insta, Babsanpysslar, publicerade igår (15/3). Om du prövar vikningen och lägger ut på Insta får du gärna tagga mig och/eller Pyssloteket så att vi får se vad du gjort!  Och det gäller så klart inte bara det här inlägget 🙂

Nu önskar jag även er som orkat läsa ända hit en riktigt trevlig helg!

Inläggsförfattare: Gunilla

Gunilla
Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Kommentera