Förslag på saker att återbruka

När jag tänker på återbruk och pyssel går mina tankar direkt till barndomens jul- och påskpyssel då äggkartonger fylldes med snögubbar och tomtar eller gula kycklingar gjorda av flörtkulor (vaddkulor). Det har väl säkert funnits en del annat kreativt återbruk genom åren, jag är ju trots allt en samlare. Som vuxen har kanske inte återbruk varit mitt stora kreativa fokus (jag älskar ju att köpa saker), i alla fall inte förrän jag försiktigt gav mig in i den enorma världen med mixed media! Helt plötsligt förändrades min syn på “skräp” och allt blev värdefullt för framtida potentiella projekt. Okej, jag har lite gränser och försöker hålla mig till ett begränsat utrymme för dessa små “juveler”. Jag gör ju ändå projekt med mixed media väldigt sällan så det måste begränsas. Jag skulle säkert kunna fylla ett hus med saker som kan altras, användas som dekoration eller struktur om jag bara fick.

När jag började undersöka det här med mixed media tidigare här i bloggen (läs del 1 här och del 2 här) så snubblade jag över ett flertal videos av Marta (Maremi SmallArt) som inspirerade mig på så många sätt (videotips finns längst ner i inlägget) och framförallt ändrade min syn på många saker. Till exempel små pringlesburkar. Jaha tänker du kanske nu, det är ju faktiskt skräp, Therese. Varpå jag frågar, är det verkligen det? Är det kanske inte ett pennställ eller en liten blomkruka? Ja du förstår säkert hur lätt det här kan spåra ur. Även konservburkar är ju användbara till så mycket mer än utfyllnad i kärlet för metallåtervinning.


Pringlesburkar både med och utan gesso samt en annan kartongburk som också preppats med gesso.

Så, vad mer finns det att spara på som kan få nya användningsområden än olika burkar?

Jag skulle vilja säga att det bara är din fantasi som sätter gränser, för det är ju faktiskt lite så men om jag ska ge ett par mer konkreta exempel så säger jag kartonger. Fast helst inte hela kartonger utan bitar, annars tar de för mycket plats. Om jag har en bra kartong som ska slängas händer det att jag istället delar upp den i bitar som är minst ett ATC stort (2.5”x3.5”). Finns det utrymme till större bitar siktar jag på mått som fortfarande utgår från ATC, typ 5”x3.5” eller 7.5”x3.5” eller 2.5”x7”. Ja du förstår säkert. Det kan ju vara bra att ta hänsyn till hur många ATC du brukar göra så du inte sitter med en hel hög färdigskurna bitar i onödan (jag säger detta vis av erfarenhet).

Skulle du ha lite kraftigare kartonger av wellpapp över, så kan du försöka skala av de yttre lagren så att det vågiga kommer fram. Det blir en ganska kul och annorlunda textur att använda som dekoration eller bakgrund på en tavla. Vissa klädmärken har fina etiketter med olika struktur eller kanske fina mönster som också kan användas.

En annan sak som kan vara kul att jobba med är gamla klädnypor eller rester från lite större chipboard-figurer. Eller kanske bitarna som kommer med en canvastavla för att spänna duken?

En del gamla “rester” kan fungera som bas i ett projekt, tex en gammal trådspole eller förvaringsask för wood veneer. Eller varför inte använda ett par gamla tändsticksaskar till något annat? Kanske behöver någon docka en ny byrå eller förvandla asken till en presentask för något litet?

På tal om litet så finns det ju såklart massor av småsaker att använda också, som tex gamla knappar, smycken, pärlor, berlocker, broscher, säkerhetsnålar, spikar, skruvar, brickor, kapsyler eller ja, vad som helst som har en kul yta, färg, form eller är av ett spännande material.

Jag har en del spetsar och tygdekorationer från gamla presentförpackningar eller liknande, dessa kan bli riktigt fina på ett projekt med all struktur de tillför!

Så här till påsk kanske du har några gamla påskägg som kan piffas till med lite färg? Jag har en tanke om att dekorera dessa lite mer men just nu är de bara grundade med gesso och sedan målade med akrylfärg.

Nu kanske du undrar hur i hela världen allt gammalt skräp kan bli en detalj på en tavla eller en spännande textur i en bakgrund? Svaret på den frågan är fantasi och gesso. Och kanske akrylfärg. Och lite lim såklart, typ soft gel (matte eller glossy).

Och så kanske en limpistol och den där värmefönen för att minska på torktiderna. Tänk på att fönen blir ganska varm så om du använt värmekänsliga saker kanske du får hoppa över den och låta torkningen ta tid. När grunden är torr är det bara att köra på!

Den video som nog förändrade min syn på “skräp” mest är denna. Jag är så fascinerad av slutresultatet och det bästa är att hon filmar hela processen!

Det här projektet har många olika element i olika lager och med olika strukturer och former, också inspirerande!

Ett par andra videos från Marta som visar hur du kan använda just skräp till dina projekt.

Småsaker blir till en liten tag

Gamla klädnypor av trä

Rivna kartongbitar och annat som bakgrund

Phew, tack för att du orkat läsa såhär långt och jag hoppas att du hittat inspiration för att återbruka lite skräp istället för att slänga!

Och skulle du hitta lite gammalt pyssel som du inte behöver kan du samla ihop allt i en kasse och lämna in på Pyssloteket för att vidare skänka det till Barnens ö i den insamling som startar nu på lördag den 6 april. Du kan alltså inte lämna in något före detta datum! Insamlingen avslutas tisdagen den 16/4.

 

På snart återseende!

Inläggsförfattare: Therese

En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Lawn Fawn, MFT och Hero Arts.

1 reaktion på ”Förslag på saker att återbruka

    jenandtricks

    (3 april, 2019 kl. 15:44)

    Ett SÅ inspirerande inlägg, Therese! TACK!

Lämna ett svar