Från återbruk till Junk Journal – När skräp piffas upp till något nytt och personligt

Här kommer ett inlägg inspirerat av många i resten av teamet när det gäller återbruk, art journaling, mini album och junk journals! Vi får konstant in så otroligt mycket ”material” i hemmet i form av post, förpackningar och tidningar, och jag får väl lov att medge att jag är en sådan pysslare som har samlat en liten hög med ”skräp” som jag på ett eller annat sätt tror kan bli något intressant. Kan verka lite tokigt, när någon ser högen och säger: ”Ska inte det här återvinnas?”. Jo, men man kan vara ganska kreativ med sin återvinning!

Denna vecka vill jag visa hur jag gör en junk journal med bland annat ett flingpaket som grund. En junk journal är en slags mixed media album, eller bok, som man sätter ihop själv med blandat återvunnet material och överblivet pyssel. Man tager vad man haver, helt enkelt, det ska behöver inte vara så noga, för i slutändan kommer man inte se skräpet för allt fint man geggar på!

Jag skar upp mitt flickpaket med ett vasst skärblad och en stållinjal. Runt kanterna vek och tejpade jag med Dina Wakleys blanka mixed media tejp. Detta för att kartongen inte skulle bli för porös i kanterna när jag senare skulle lägga på gesso, vatten och färg, och för att det skulle bli lite stadigare.

För att säkerställa att tejpen fäst ordentligt, och för att biga lite vid vikningen, använde jag mig av ett falsben. Ett så enkelt verktyg, men jag använder det konstant.

Dags för att förbereda ytan! Detta gör jag med vit gesso, som jag helt enkelt drar på med ett gammalt plastkort.  Jag ville ha en rätt ojämn yta för att det skulle bli lite struktur i botten. Gesso används för att grunda; det blir som en spärr mellan färg och det porösa underlaget, gör ytan lagom absorberande och ger ett bra grepp för olika typer av färg, både vattenbaserade och akrylbaserade färger.

 

En vit yta med struktur blir väldigt vacker med lagom transparent vattenlöslig färg tycker jag. I det här fallet använde jag mig av Distress Re-inkers, som jag blandade ut med lite vatten. De är ju egentligen till för att fylla på stämpeldynor med, men går utmärkt att dutta ut på en glatt yta och blanda ut med några droppar vatten. Man behöver yttepyttelite bläck för att göra det jag gjort på mitt omslag:

Jag sprejade på vatten innan gesson helt hade torkat, för att färgen skulle flyta ut ordentligt. Det gjorde att den sprack upp på ett spännande sätt, en effekt som verkligen sedan lyftes fram av vattenfärgen tycker jag!

Nu när grunden för omslaget var klart kunde jag gå loss med stenciler, akrylfärg och paste! Här har jag använt:

Den lilla flickan och kvinnan i den prickiga klänningen kommer från ett paket med pappersfigurer från Tim Holtz/Idea-Ology som heter Paper Dolls Die-Cuts.

Den lilla, lilla yttepyttiga fågeln som flickan håller i sin hand är från stämpelsetet ”Fly With Me” från Mama Elephant.

Sist av allt drog jag på ett lager med Primas Soft Matte Gel för att skydda det hela lite. Det är lätt att stryka på, torkar helt transparent, förseglar färg och håller fast lösa delar. Så här ser hela omslaget ut i sin helhet:

Jag ville såklart göra lite fint på insidan också! Här lyxade jag till det med fina papper från min favorit Vicki Boutin! Det blir som ett fint, färgglatt foder.

För att hålla fast mitt innehåll jag har valt detta pärmfäste. Man kan såklart göra på många olika sätt, men jag fick den här av min mamma när jag hjälpte henne att städa kontoret en dag, jag ville rädda den från metallsorteringen, och det kan väl inte bli bättre återbruk än så, när man får använda det till ett kreativt projekt!

SÅ! Klart! Nu är det bara att fylla den med allsköns alster! Tack vare att ryggen är väldigt bred tänker jag att det kommer kunna få plats en del tjocka alster i den här lilla albumet.

Tack för att ni orkade läsa och titta på alla bilder! Hoppas ni har en underbar söndag!

/Jennie, a.k.a jenandtricks

 

Inläggsförfattare: Jennie

Multipysslare sedan jag var liten tösabit, och har jag bara papper, penna, sax och lim i väskan så är jag lycklig! Älskar scrapbooking, kortmakeri, art journaling, att måla i akvarell och akrylfärg, och som så många andra i designteamet är jag även en crazy cat lady, I can't help it! Kan ofta nörda ner mig i en viss teknik eller specifika märken i perioder, men gillar att variera mig och testa nya saker. Det bästa som finns är bra pennor, fina papper och anteckningsböcker, och finner mycket inspiration i mina vänners kreativitet. Till vardags jobbar jag som handläggare på en myndighet, men under min fritid är skapandet det som gör att mitt hjärta klappar!

4 reaktioner på ”Från återbruk till Junk Journal – När skräp piffas upp till något nytt och personligt

  Tettiz

  (14 april, 2019 kl. 20:34)

  Wow! Så läckert! Hur satte du fast det där pärmfästet? Tänkte om en annan får för sig att slakta en gammal pärm eller liknande…. 😉

   jenandtricks

   (14 april, 2019 kl. 21:28)

   Oh, tack! <3 Jag använde två brads, skar ett smalt hål med skalpell, satte lite stenlim i båda ändarna, tryckte ihop. Sen på andra sidan på benen så hällde jag lite mer lim och satte fast craft tape över. Sen gömde jag det under en bit karting+papper på ryggen 🙂

  Marianne

  (15 april, 2019 kl. 08:22)

  Tack Jennie, jag hade precis samma fråga som Tettiz ?. Superläcker färgklick blev det. Helt underbar!!

   jenandtricks

   (15 april, 2019 kl. 13:07)

   Men TACK Marianne vad gulligt! 😀 Det var himla kul att sätta ihop det =) Nu ska jag fylla det också!

Lämna ett svar