Foil och stenciler, så snyggt och enkelt!

Halloj!

Minns du kanske mitt inlägg för ett par år sedan där jag testade mig igenom olika sätt att använda foil? Nu har det kommit en produkt från Thermoweb som gör det ännu lite enklare att lyckas; Transfer gel. Det är en lite tjockare smet (lite som modeling paste) som kan appliceras på papper, vanlig cardstock går bra men ta gärna ett lite kraftigare om du har det, genom en stencil. Se till att hålla stencilen tryckt mot pappret så gott det går för att undvika att det smetas ut under stencilen, jag använder maskeringstejp och försöker hålla ner stencilen medan jag brer på gelen.

Jag passade även på att testa spatlar från Nuvo, de påminner lite om slickepottar och jag gillar dem verkligen! Lätta att göra rent, mjuka men ändå stadiga. Kolla med Anna om hon kan ta hem ett set till dig med om du blev sugen! Just dessa heter “Media Spatulas” och du mailar till info@pyssloteket.se, jag hoppas även på att de snart kommer finnas som en del av sortimentet i butiken 😀

Det går såklart bra med andra alternativ också, palettknivar eller ett gammalt kreditkort till exempel!

Så, för att testa gelen letade jag fram ett gäng stenciler och tejpade ner dem över cardstock. Jag höll mig ovanpå min easy clean mat (ett craft sheet går lika bra) utifall äventyret skulle bli kladdigt.

Det svåraste var nog att få ett jämt lager av gelen på hela motivet/pappersbiten. Stenciler med större ytor var svårast att få till bra. Jag måste nog öva lite på mina utsmetarfärdigheter och kanske prova att dra med en bit kartong eller tjockare papper över hela stencilen, det borde ju ge en jämnare applicering? Har du några andra tips? Lämna en kommentar vettja!

När gelen fått torka (står i instruktionerna att det ska torka i en timme eller tills gelen är genomskinlig) så såg jag till att min lamineringsmaskin var uppvärmd och redo. Jag valde ut foil och täckte all gel, la in det i ett vikt kopieringspapper så att det skyddar motivet både fram och bak. Det var nog ett bra drag för i vissa fall fick jag gel nära kanterna och det hade nog kunnat fastna i maskinen om inte omslaget varit där. Sen är det bara att köra igenom lamineringsmaskinen (för mig räckte ett varv), låta det svalna lite och försiktigt dra av folien. WOW säger jag bara! Det blev så läckert och så himla fint resultat!

Jag testade röd-, roséguld- och regnbågsfärgad foil. Regnbågen är nog min favorit!

En av stencilerna var svår att fördela gelen jämt över och då blev resultatet lite fläckigt (nedre mönstret i bilden ovan) och på vissa ställen råkade lite gel smita ut under stencilen.

Jag lyckades till och med färdigställa ett kort med ett av mina experiment. Det blev det lilla hjärtat från Altenews stencil flowing hearts. Här syns det ganska tydligt att gelen blev lite olika tjock och inte helt slät. Det ger lite mer struktur och livar upp lite.

Jag valde att skära ut motivet med ett par av mina favoritdies från Lawn Fawn: Outside in stitched scalloped rectangle, bakgrunden är ett mönsterpapper från My Favorite Things Sweet stack och dien var något jag hittade i min samling. Där har jag glittrat till med Aqua shimmer pen och täckt med Glossy accents. Se så snyggt det blir!

Inläggsförfattare: Therese

En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Altenew, Lawn Fawn, Mama Elephant och Hero Arts.

Kommentera