Tutorial: minialbum av toarullar

Är du en av alla som bunkrat toapapper? Om inte så har du säkert någon konspiratoriskt lagd fyrmänning i Tjottahejti som har gjort det och som kan skicka ett gäng till dig. Och något kul måste man ju göra av alla dessa enorma mängder med toarullar som kommer att bli över. Så därför blir det idag en tutorial på hur du gör ett litet minialbum av toarullar. Då storleken på rullar skiljer sig åt något beroende på vilken sort man har så finns det inga exakta mått på allt.

utvald bild

Nu kör vi!

1

Du behöver:

– Fyra toarullar (du kan såklart använda hur många eller få rullar du vill, men det här albumet utgår från fyra rullar).

Skärmaskin

Scoring board

Dubbelhäftande tejp

Mönsterpapper (jag har använt Lost in paradise från Graphic 45)

Cardstock, jag har valt svart

Band

En sax

2

Börja med att platta till toarullarna (om inte din konspiratoriskt lagda fyrmänning har gjort det redan för att slippa betala för skrymmande frakt).

3

Skär till två remsor av cardstocken. De ska vara något smalare än din toarulle för du ska kunna trä toarullen på remsan. Mina toarullar är 2 3/8″ breda så jag skär mina remsor 2 1/8″ breda. Oavsett bredd så ska den ena remsan vara 1 1/4″ lång och den andra 1 3/4″ lång. Biga vid 1/2″ på båda remsorna, vänd och biga vid 1/2″ på den andra sidan också. Då ska du ha två remsor som kan liknas vid två olika breda korvbröd som du ser på bilden här ovan.

4

Fäst dubbelhäftande tejp på undersidan av ditt smala ”korvbröd”.

5

Tryck fast det i mitten av ditt breda ”korvbröd”. Det här är dina ”gångjärn” som kommer att hålla toarullarna.

6

Sätt fast dubbelhäftande tejp på alla flikar, båda sidor.

7

Sätt även dubbelhäftande tejp på undersidan av ditt ”korvbröd”. Ta inte bort skyddspappret än. Vi lägger korvbrödet åt sidan en stund.

10

Skär till fyra remsor mönsterpapper som är i samma bredd som dina toarullar. Fäst dubbelhäftande tejp i remsor på den sida av pappret som ska vara inåt och inte synas. Ignorera gärna det faktum att papper och tejp här har Hammarbys färger…

11

Dra loss tejpremsorna en bit och lägg din toarulle kant i kant med pappret.

12

Fortsätt dra loss tejpremsorna och rulla pappret om toarullen. Ett och ett halvt varv är lagom, alltså ett lager mönsterpapper på ena sidan och två lager på den andra. Klipp bort det mönsterpapper som blir över.

13

Ett tips är att nu köra rullen igenom din big shot eller cuttlebug. Det plattar till rullen ordentligt och får tejpen att fästa extra bra. Observera att det är ganska tjockt och går trögt så detta görs på egen risk.

14

Nu är det dags att skära till albumets pärm. Storleken beror även här på storleken på dina toarullar, men bredden ska vara 1/4″ bredare än dina rullar så att det blir 1/8″ över på både över- och undersida. Mina toarullar är 3 3/4″ långa så jag skär min remsa 10″ lång. Det borde funka till de flesta rullar så jag gissar att du kan köra på det. Biga vid 4 3/8″ och vid 5 1/2″.

15

Fram med korvbrödet. Ta bort skyddspappret på undersidan och tryck fast det i mitten av pärmen, mot själva ryggen. Det kommer att bli lite plats över på vardera sida.

16

Nu ska det förhoppningsvis se ut så här.

18

Skär till tre bitar mönsterpapper att ha på ryggen och fram- och baksida. Fäst ryggbiten.

19

Sätt fast band på baksidan av mönsterpappret till pärmens fram- och baksida med dubbelhäftande tejp.

20

Sätt ordentligt med dubbelhäftande tejp över bandet och runt kanterna på mönsterpappret. Montera dem sedan på pärmen.

17

Av din cardstock kan du sedan skära till bitar som du kan ha i fickorna som blir i toarullarna. Man får nästan testa sig fram hur breda och långa de ska vara. Mina är 2 1/8″ breda och 3 5/8″ långa.

21

Nu kan det bli lite pillrigt. Ta bort skyddspappret från en flik i taget på ditt gångjärn. Trä över toarullen, men tryck den inte ända in mot ryggen utan lämna ett par millimeters spelrum. Tryck mot tejpen så att den fäster ordentligt på båda sidor.

23

När du fått alla rullar på plats är ditt album klart. Om du har tur så har du haft en lika duktig hjälpreda som jag har haft. Min katt Gollum har under hela processen varit närvarande och försökt få dit lite katthår på den dubbelhäftande tejpen, gnagt lite i kanten av toarullarna och tyckte inte att det var mer än rätt att hans förtjusande små tassar skulle få vara med på åtminstone en bild.

26

Jag rundade hörnen på mina cardstockbitar. Nu återstår bara att dekorera dem med olika mönsterpapper eller små foton eller stämpelmotiv.

Hoppas du hade en trevlig stund. Ha det gott! /Hanna

Inläggsförfattare: Hanna

Crazy cat lady som pluggar till journalist och dricker oförsvarliga mängder kaffe. Förälskad i Mama Elephant-stämplar och har ett Lawn Fawn-återfall. Sjukligt begär efter 6"-block och lever efter devisen: Den som har flest prylar när den dör vinner.

1 reaktion på ”Tutorial: minialbum av toarullar

    Christina

    (26 mars, 2020 kl. 19:52)

    Wow! Ska genast testa, mera inlägg om mini-album 🙂

Lämna ett svar