Embossingfoldrar; bästa knepet för en snabb och snygg bakgrund

Det finns så många roliga embossingtekniker, både när man använder värmefön och när man ”torrembossar”, dvs skapar en höjd yta utan pulver och värmepistol. Ett sätt för detta är att använda embossingfoldrar. De ser inte mycket ut för världen, en vikt plastbit med mönster som man stoppar ett papper i och kör genom sin Big Shot. Mangla papper i en plastfolder, varför ska man göra det?

Jo! För vilken pappersbit som helst, enfärgat, vitt, mönstrat, får plötsligt ett häftigt tredimensionellt mönster och blir vips en cool bakgrund till ett kort! Har du spillbitar? Mangla dem! Har du konstiga målade papper som inte blev något kul? Mangla dem!

 

Du kan köra igenom en bit akvarellpapper och färglägga det efteråt, eller så kan du färga in själva foldern innan du stoppar i pappret och embossar. Till detta passar distressdynor utmärkt, då de är vattenlösliga och lätta att torka av från plastfoldern när man är klar. Experimentera gärna med vilken del av motivet du vill färgsätta: den yta som blir upphöjd, eller den yta som blir nedsänkt. Jag brukar aktivera färgen med lite vatten från en mini mister.

Så här blir skillnaden när man inte aktiverat färgen med vatten, och hur det blir om man gör det:

Man kan såklart också använda flera färger på en gång:

Om man färglägger efter att man kört pappret genom maskinen kan man prova sig fram med olika vattenfärger. På detta motiv började jag med en ljust grön, men ville ha lite mer konstrast och lade därför på guldfärg från Gansai Tambis Starry Colors.

När man väl börjar så blir det lätt att man snabbt får ihop en hel hög bakgrunder, så det blev en del kort gjorda! Med några stämplade motiv från Lawn Fawn gick det snabbt att få ihop dessa kort:

 

Vill verkligen passa på att tipsa om DT Karins livevideo i Pysslotekets facebookgrupp. Där vissar hon en massa roliga tekniker med embossingfodlrar OCH embossingpulver. Allt i ett! Så många bra idéer som jag också vill prova! Hennes demo hittar du i gruppen här: https://www.facebook.com/karin.aslund.7/videos/10157940976847626/. Är du inte medlem i gruppen, se till att bli det bums!

 

Trevlig söndag!

 

Inläggsförfattare: Jennie

Jennie
Multipysslare sedan jag var liten tösabit, och har jag bara papper, penna, sax och lim i väskan så är jag lycklig! Älskar scrapbooking, kortmakeri, art journaling, att måla i akvarell och akrylfärg, och som så många andra i designteamet är jag även en crazy cat lady, I can't help it! Kan ofta nörda ner mig i en viss teknik eller specifika märken i perioder, men gillar att variera mig och testa nya saker. Det bästa som finns är bra pennor, fina papper och anteckningsböcker, och finner mycket inspiration i mina vänners kreativitet. Till vardags jobbar jag som handläggare på en myndighet, men under min fritid är skapandet det som gör att mitt hjärta klappar!

Kommentera