När jag försöker mig på Art journalling…

Idag har Hanna och jag bytt plats i bloggschemat. Precis som hon älskar jag Art Journalling. Men jämförelserna slutar där. Hon är ett proffs i konsten där jag tar stapplande osäkra steg. Men som jag säger till barnen: ”man blir inte bra om man inte övar!” Märkligt att det ska kännas så tungt att lyda sina egna råd…

Jag hade förberett mina första sidor i min nya art journal, skapad av en vacker gammal bok. Sen låg de där. De tomma sidorna och bara stirrade på mig i flera dagar. Provocerande!

Åter igen tänker jag mina käcka råd till andra: sätt igång bara! Lite som Stenmark: de e bara å åk. Tänk inte så mycket. Lita på processen när du sätter penseln till pappret eller hur du nu börjar.

Till slut bestämde jag mig för att härma något jag sett Tettiz göra i en live. Två olika färger från varsin sida som rinner in mot mitten. Att härmas är faktiskt ett enkelt sätt att komma loss och man lär sig saker längs vägen.

Jag använde mina uråldriga Distress Stains i lila men det funkar egentligen med vilken vattenlöslig färg som helst. Blaffade på lite färg. Sprayade med vatten och lät det rinna in mot bokens mitt från varsin sida. Här hittar du sprayflaskor i olika storlekar. Jag sprayade och duttade med hushållspapper när jag tyckte det rann för mycket. Om vartannat tills jag blev nöjd. Sen bara fortsatte jag…

De gula fälten är något färgpigment i grovkornigt pulverform som reagerar med vatten (typ brushos). Ovanpå det experimenterade jag med stänk från Nuvo Shimmer Powder. Jag pickade ut lite pigment i blått, gult och guld i tre palettkoppar och droppade en-två stora droppar vatten på så färgen löste sig. Sedan doppade jag penseln i detta och stänkte över pappret. Jag lät stänken från varje enskild färg torka innan jag stänkte med nästa. Annars blandar sig blöta färger med varandra.

Sedan återvände jag till trygg mark. Stenciler och Distress Oxides. Jag blev nog inspirerade av våren på balkongen. Det blev honung och blommor. Honungsmönster från Altenews Honeycomb (den är just nu slut men be Anna ta in den till dig). Rosorna från Tim Holtz Floral och bladstencilen heter Laurels från Prima.

Jag kan inte skriva snyggt för hand. Jag pajar en hel sida om jag försöker så jag håller mig till stämplar. Blev glad därför att hitta Hänglar Wings alfabet som är lagom stort (i skrivande stund slut men be Anna ta in det igen). ”Grow” tyckte jag matchade både växtligheten och viljan att utvecklas i art journalling. Den mindre texten är en stämpel jag köpt begagnat.

Eftersom jag gillade de skimrande stänken från Nuvo Shimmer Powder tänkte jag att lite glitter i blommans mitt skadar inte heller.

Jag drog en linje runt sidan med tunn svart penna för att rama in och satte fast den lilla klippdockan från Tim Holtz Ephemera set Paper Dolls nertill på sidan. (Det finns just nu tjocka sådana i butiken sk baseboard. De går att ha enstaka sådana i en journal men varje sådan bygger ju på några millimeter. Så bättre att be Anna ta hem de som är tunna som vanliga ephemera.)

Så mitt råd till mig själv nästa gång det låser sig är lite som min textstämpel. Sätt igång. Gör. Det är så du upptäcker. Det är så du lär dig. Det är så du utvecklas.

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag har hållit på i över tolv år och skapar mest kort. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

4 reaktioner på ”När jag försöker mig på Art journalling…

  Linda Landby

  (20 maj, 2020 kl. 08:09)

  Men vad i hela friden skriver du, att du inte kan? Supersnyggt ju wow wow ??

   Karin Å

   (26 maj, 2020 kl. 09:40)

   Tack snälla! Jag tolkar det som att jag gör framsteg i den ädla konsten AJ.

  Inga

  (20 maj, 2020 kl. 15:16)

  Jag håller med Linda, det är hur proffsigt som helst, Tack ändå för ditt resonerande, det behövdes för att även jag kanske ska komma igång

   Karin Å

   (26 maj, 2020 kl. 09:41)

   Ofta är man ju sin egen värsta kritiker. Dumt egentligen. Kul att höra att mitt tänk puffar igång dig. Visa gärna ditt resultat i vår FB-grupp eller genom att tagga oss på Instagram.

Kommentera