Hur ”läser” du en skiss?

Jag har alltid tyckt att det är roligt att jobba efter skiss. Man får lite lagom riktlinjer att förhålla sig till men sen kan man vrida och vända på dem som man vill. Förr, typ på medeltiden, när jag scrappade så var jag ganska bokstavstrogen. Stod det ”text” så satte jag nån typ av rubrik där, fanns det en kvadrat eller rektangel så blev det omedelbart översatt till mitt foto och så vidare. Nu för tiden när jag enbart sysslar med kort så ”läser” jag nog skissen lite mer som …. motiv på nåt sätt. Jag vet inte om det beror på att komponenterna mellan layout och kort skiljer sig lite åt eller om det handlar om en personlig utveckling, att jag känner mig friare i tolkningen. Oavsett så var det glasklart för mig vad januari månads skiss skulle mynna ut i: någon typ av vas/kruka (fyrkanten) med blommor i olika höjder (stjärnorna).

Min första tanke var att använda mig av någon av Altenews fina vasstämplar (Versatile vases eller Mod vases) och sen fylla den med stämplat och utstansat blomster men det ville inte riktigt som jag ville så jag gav mig ut på jakt i mina gömmor.

När jag bläddrade bland mina stämplar så hittade jag ”Perfume bouquet”, en stämpel från Colorado craft company, deras Big and Bold-kollektion, och insåg att den ju faktiskt passade för syftet. Då kom fundering nummer två. Skulle jag kunna få den att funka med färgerna i januaris mood board också?

Tja. Why not?! Så här blev kortet till slut. Egentligen skulle inte blommorna blivit fullt så grå, jag skulle bara använda grått att skugga med lite grann, för att förstärka det vita, men färgen rann ifrån mig.

Jag har använt lite olika typer av färg. Kanten och bakgrundstexten är ink från Altenew, Gentleman’s gray. Den gröna och den blå är distress re-inkers i Peeled paint och Salty ocean. Blommorna är färglagda med en watercolor brushmarker från Altenew. Till den grå färgen använde jag inte bara rent vatten utan också shimmer spritz i färgen ”Sparkle”.

Där Karin Å på skissen ritat in text, ja, där stämplade jag helt enkelt en textbakgrund. Jag tyckte inte det passade med en större, kanske utstansad, text och det är ju fri tolkning som gäller 🙂

Så, hur läser du en skiss: bokstavstroget eller fritt?

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Kommentera