Gel press – spännande, kul och läskigt

Har du stiftat bekantskap med en gel press? Om inte kan jag berätta att en gel press är som en stor, lite dallrig, gelatindyna. På den applicerar man färg, helst med hjälp av en brayer (en färgroller) för att få jämn täckning. ”Traditionellt” använder man akrylfärg men det funkar också med stämpeldynor, både dye ink och pigment ink, man får bara ett lite annat utseende.

När man applicerat färgen så lägger man ett papper över, pressar lite över hela pappret och när man lyfter av det så har man fått ett avtryck som är så jämnt och snyggt att det ser maskintryckt ut. Om man inte rengör sin gelpress mellan de olika färgerna så kommer man få jätteintressanta färgskiftningar och strukturer. Helt plötsligt, fyra prints senare, så kan den allra första färgen dyka upp fläckvis. För mig som är lite av ett kontrollfreak (när det gäller kortmakeriet åtminstone) och inte så het på mixed media så är ju det här jätteläskigt, att inte riktigt få bestämma själv.

Ytan på en gel press är väldigt känslig och ramlar det ner så mycket som ett hårstrå så kommer det att synas i trycket. Det ska man naturligtvis utnyttja och man kan skapa spännande mönster med stämplar, dies, stenciler, hushållsredskap – det man hittar.

Jag är nästan helt ny på det här med gel printing men jag har redan upptäck och vill förvarna om att det kan vara beroendeframkallande. På samma sätt som man inte kan ta ”ett par ostkrokar” så kan man inte göra ”ett par prints”. Så här såg det ut efter min första sittning och de är alla printade på båda sidorna:

Och här kommer några kort som blivit av den där högen. 

Nästan allt går att använda på ett eller annat sätt. Ett print i rosa, t ex, såg inte klokt ut så det fick inte ens vara med på ”samlingsbilden”. Men med hjälp av en stencil, Entwined butterflies från Visible image, och svart oxide slutade det så här:

Om du blev nyfiken på hur det går till så finns ett ett par, tre videos på produktsidan i webbshoppen. Du hittar dem HÄR eller HÄR. Flera av mina duktiga DT- kollegor är riktiga fenor på gelprinting och du hittar en samling inlägg på temat HÄR. Jag hittar ingen film i Pysslotekets egen YouTubekanal men det kanske vi kan åtgärda 😀

Välkommen tillbaka i eftermiddag, då ska jag tolka månadens moodboard. 

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

2 reaktioner på ”Gel press – spännande, kul och läskigt

Lämna ett svar