Svårt att välja? Långläsning med tips!

Har du som jag en lite för stor samling av stämplar, dies och stenciler som du vill använda, kanske för första gången eller ett par gånger till för att det var länge sen eller för att du kanske faktiskt bara använde en eller två stämplar sist? Jag misstänker att jag inte står helt ensam med det här problemet, dessutom har jag lite svårt att komma igång eller få något mer gjort än att färglägga motiv. Känner du igen dig? Då har jag ett tips som jag hoppas kan hjälpa även dig!

Börja med att ta fram ett antal produkter du vill (eller “borde”) använda och räkna dem.
Be en kompis, en app eller kanske en tärning ge dig ett nummer (tärningen får du såklart slå..). Jag använder mig av vänner eller google (“hej google, ge mig ett nummer mellan 1 och 100”) men jag har för mig att det finns appar också. Räkna fram den produkt som har det numret och använd den.

Behöver du mer än en produkt för att komma igång? Be om ett nummer till! Det kan bli ganska intressanta kombinationer och man kan behöva klura på hur det ska gå ihop men för mig funkar det ganska bra. Det viktiga är inte att hitta en kombination utan att komma igång med pysslandet, ibland blir det fler alster och fler idéer!

Jag tänker att man skulle kunna spinna vidare en del på den här slumpmetoden, kanske dela upp produkterna i olika kategorier och ta fram kanske 5 stenciler, 5 dies, 5 stämpelset och slå tärning. Får du en sexa kan du slå om eller välja själv, gör som du vill! Du kan såklart ändra antalet efter behov eller tillgång till nummerväljare.

Jag har hunnit använda metoden ett tag och nyligen utökat med färger och färgmedium. För dessa nöjer jag mig med en vanlig tärning och har således delat in dem i sex grupper. Mina listor ser ut så här, använd om du vill och anpassa efter vad du har att välja på!

Färgmedium: Färg:
1 Akvarell
2 Vattenbaserade färgpennor (Zig, Ecoline etc)
3 Alkoholbaserade markers (Copic, Altenew markers, Promarkers etc)
4 Färgpennor av trä (Polychromos, Prismacolor etc)
5 Stickles/Nuvo drops/Enamel accents etc
6 Övrigt vattenlösligt (Kritor, pennor, Distresser etc)
1 Röd
2 Gul
3 Blå
4 Orange
5 Grön
6 Lila

Mitt första försök började med en stencil, då tänkte jag ink blending och något mer så jag bad om ett nummer till (tack Malin) och fick ett stämpelset. Sen kunde jag inte välja färger så då bad jag om två nummer till (jag räknade först antalet oxides) och fick en minst sagt intressant kombination (tack igen.. Malin..).

Det började med följande:

MFT Oval Extraordinarie (stencil)
MFT Tweethearts (stämpelset med dies)
Distress Oxide Forest moss
Distress Oxide Salvaged patina

Det slutade med två kort, en till kombination av intressanta färger och några tillägg. Jag tänker att man kan få lägga till obegränsat med produkter för att få till något som man är nöjd med, mitt syfte är att minska på högen med oanvända/knappt använda produkter men du kan välja dina egna regler 🙂

Här kommer mina första två kort och sedan körde jag en omgång till och det kortet hittar du längre ner.


Efter att ha försökt mig på den otippade färgkombinationen (jag tänkte att det är värt ett försök i alla fall) så blev jag förvånad över att det påminde om en sandstrand med lite hav vilket i sin tur ledde in mina tankar på Mama Elephants stämpelset Beach chickies som jag, som av en händelse, råkade ha några färdiga motiv av. Jag hittade också en utstansad gammal “hello” från Memory Box som äntligen kom till användning. Den har legat länge vill jag lova.


Så, med stämpelsetet kvar att använda bad jag om två nya nummer för att få två färger att blanda. Den här gången föll lotten på Speckled egg och Fossilized amber, ytterligare två färger jag aldrig hade valt själv.. men hey, testa kan man ju alltid och det blev inte så tokigt den här gången heller. Min tanke var att färglägga fågeln monokromt med en färg vald av slumpen (Tettiz den här gången) och det blev blå. Jag blev inte riktigt nöjd med helblå fågel så till slut fick den bli grå med blåa ballonger. Jag valde en text från stämpelsetet och skar ut friend från Mama Elephants Friend script

Till båda dessa kort har jag använt Lawn Fawns Outside in stitched rectangle stackables och färdiga kortbaser från Anitas.

Min tredje omgång nummer resulterade i följande:
Hero Arts Decorate a cake (finns inte i sortimentet, artikelnr CM438)
Pinkfresh studio Nested diamond
Distress oxide Seedless preserves
Distress oxide Ground espresso


Jag stämplade varannan diamant med vardera färg och medan det torkade funderade jag på motivet. Eftersom det går att färglägga även med oxides så tänkte jag att jag testar det, en spännande twist 😀

Hade jag fått en annan kombination av färger hade jag nog inte valt att göra så men jag tänkte “chokladtårta med lila/rosa detaljer”. Svarta detaljer stämplade jag med Altenew Obsidian pigment ink och slutligen dekorerade jag med lite bling.

Phew, vilken långläsning! Hoppas du orkade med och blev lite sugen på att prova om slumpen kan hjälpa dig på traven när inspirationen tryter. Jag tänker att man skulle kunna välja ut ett antal skisser också eller papper eller vad man vill och behöver hjälp att välja bland. Kanske funkar det även för klädval? Värt att prova!

Inläggsförfattare: Therese

En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Altenew, Lawn Fawn, Mama Elephant och Hero Arts.

1 reaktion på ”Svårt att välja? Långläsning med tips!

Kommentera