Skolstart, utvecklingssamtal och scrapbooking

September. Allt har dragit igång på allvar. Plötsligt är det dags för utvecklingssamtal igen. Viss deja vu känsla uppstår när barn nummer två passerar uppåt i lågstadiet.

Det slår mig att man nog kan tänka lite likadant kring sitt pysslande. Kanske ha ett kort mentalt utvecklingssamtal med sig själv?! Vad behöver jag träna på? Vad vill jag utveckla? Det tar inte lång tid att svara: jag stör mig på att jag inte scrapbookar mer. Att det blir som högst fyra layouter per år och att de nästan uteslutande är resultat av att jag deltar i någon utmaning. Så det har jag nu som mål att ändra på och jag har ett gäng tips till mig själv för att ta mig dit:

1. Downsiza Jag tror det faktiskt var Min kloka DT-kollega Tettiz som tipsade om att gå ner i storlek. Om man tycker tolvtumsformatet känns svårt – testa en mindre storlek. Jag tänker att som huvudsaklig kortmakare och efter en del artjournaling trivs jag med ungefär A5-formatet.

2. Gräv där du står är ju för den akademiskt bevandrade en forskningsmetod men jag tänker att tankesättet funkar även här. I det här fallet tänker jag: Utgå från de styrkor och resurser du har, de stilar och tekniker du trivs med, för att bygga ny kunskap och erfarenhet inom ett ”nytt” område. Försök inte kopiera någon annan. För mig innebär det bl.a. att använda mycket lager på lager… så jag tänker inte snåla med papper. Det innebär också att jag inte bygger så mycket saker på höjden utan dekorerar med dies och/eller stämplar. Det innebär till sist också att jag alltid Distressar, chalkar dvs färgar in kanterna på pappret med färg från en stämpeldyna.

Ett annat papperstips; på vissa papper – tex Maja Design är den där remsan som produktnamn och eankod står på fint dekorerad på baksidan. Här passade den utmärkt som text på hela alstret.

3. Utgå gärna från en skiss Om du tycker det är svårt att placera kort, papper och dekorationer eller om du bara kör fast i hur det ska se ut, då är skisser en utmärkt källa till inspiration och en bra startpunkt. Jag använde Babsans månadsskiss:

Så här blev min tolkning av skissen:

4. Välj foton efter pappersvalet Tro det eller ej, men jag tycker att det är mycket lättare att matcha foton och papper om jag BÖRJAR med papprena och sedan väljer ut de foton som passar ihop med valet. Denna gång utgick jag från temat på Babsans moodboard för månaden:

Skolstartskänslsn gjorde att jag landade direkt i Maja Designs underbara klassiker Denim & Girls. Multiplikationstabellen på baksidan av pappret Made for Walking satte jag längst bak och kompletterade med en remsa med skorna.

Jag stämplade och embossade stjärnan från Dylusions stämpelark ”Star Struck” (beställningsvara) på det grå pappret i Craft Consortiums pappersblock Grunge Dark Tones, som jag använde till all inramning av pappren.

Det stjärnmönstrade pappret, skolkänslan gjorde att det kändes självklart att välja fotona från Crazy Hair day i våras. Det underlättar verkligen att ha en fotoskrivare, som gör att man kan skriva ut de bilder man vill precis när man behöver det och i den storlek man vill.

Hoppas du också har nytta av mina tips! Här blir det iaf fler LOs framöver!!

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag har hållit på i över tolv år och skapar mest kort. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Kommentera