Tim Holtz – Shifter layering stencils

Shifter stencils och gamla skitiga tags, ja så ville jag egentligen skriva i rubriken, men insåg att det kanske inte såg så trevligt ut. Jag har en fäbless för den stil vi kallar vintage och jag gillar även grunge, så för mig är ju gamla skitiga tags ren kärlek. 

Shifter stencils då, vad är det?
Det är så att Tim Holtz har designat ett gäng stenciler som gör det väldigt enkelt att få till snygga mönster, jag tycker flera av dom påminner om tapeter, och en favorit av alla dessa är den som får en liten cirkuskänsla över sig, ni kan säkert gissa vilken.

Shifter betyder enkelt att man skiftar plats på stencilen och på sätt kan upprepa mönstret, med samma färg absolut, men roligare och mer effektfullt om man byter färg. Här har jag tejpat fast en stencil och börjat göra ränderna med en blå distressfärg. Längre ned kan ni se vilka färger jag använt. Till det här ändamålet när jag vill få mina tags att se slitna och gamla ut så passar Distress Inks bäst. De är inte helt täckande och reagerar precis som jag vill med vatten. När jag är klar med den blå färgen så tar jag loss stencilen och lägger tillbaka den, fast lite vid sidan av. På stencilen finns markeringar så man enkelt kan passa in stencilen på rätt ställe.

Här nedan ser man hur jag flyttat stencilen lite åt sidan och bytt färg, den här gången till en lite röd-orange färg. Här kom jag också på hur mycket lättare det är att använda stenciler om man kan fästa dom tillfälligt med magneter, jag gillar verkligen min Wendy Vecchi Make Art Station , den är lätt att hantera, lätt att torka av och magneterna är förvånande kraftfulla. Men för att vara på sin säkra sida så brukar jag hålla ett finger på en av magneter, det är förargligt om stencilen flyttar på sig mitt i arbetet. Men det beror förstås lite på hur hårdhänt man är när man jobbar, jag är inte så lätthänt av mig tyvärr.

Ibland vill man kanske göra mönster över en större yta än vad stencilen täcker, då kan det vara bra att maska så man inte råkar gå utanför kanterna med färgen. Ett enkelt sätt är att använda post-it lappar. På Pyssloteket finns himla bra post-it som har klister över en mycket större del av pappret än vanliga. Så dom håller sig på plats. Lista över allt material jag använt finns längre ned.

En variant av shifter stencils är en som kommer med tre stycken i samma förpackning. Smala, lite bredare och ännu lite bredare linjer. Mycket praktiskt. Vill man göra roliga effekter så kan skifta mellan de olika stencilerna så att tex varannan rad blir bredare eller smalare.

Sen kommer vi till stunden när det är dags att göra så dessa ser äldre ut än vad de är. Då använder jag mig nästan alltid av Distress ink i färgen Tea Dye, jag drar över hela pappret lätt med en blending tool. Det ska inte vara ett jämnt lager, utan det ska ju förstås se lite solblekt, tummat och slitet ut. Sen blir det någon spray vatten, eller jag försöker få till lite droppar så det ser ut som nåt stänkt. Jag låter det torka av sig själv eller så använder jag en heating tool. Jag lyfter inte bort någon färg med hushållspapper. Sen när det är torrt går jag över igen med färgen Tea dye för att fläckarna inte ska se nya ut.

Kanterna färgar jag in både med tea dye som jag går in lite längre över kanterna med, och sen en mörkare färg, oftast färgen Ground Espresso för att få till den riktigt skitiga och tummade kanten. Många gånger gör jag mina egna tags så jag kan använda vilket papper jag vill. I det här fallet har jag använt mig av akvarellpapper, det har en fin struktur och tål bra med vatten. Jag använde dock baksidan av pappret för att få en lite slätare struktur. Men lika ofta använder jag färdiga tags, tex de från Ranger/Dina Wakely. Men gör jag egna vill jag gärna sätta dit en öljett eller i det här fallet, en låtsasöljett av papper. Då gör jag hålet med en håltång och sen dekorerar med en pappersring som jag stansar ut med en speciell punch från We ’r memory keepers, den brukar inte Anna ha hemma i butiken, men hojta till så tar hon hem en till dig. Jag använder mig ofta av kraftpapper till de här ringarna så de blir lite mer struktur, självklart ”smutsar” jag ner ringen lite med färg.

Man kan också använda sig olika stenciler för att få tex stänk eller vattenringar. Då går jag över stenciler flera gånger med färgen Tea dye för att få en mörkare ton. Tim Holtz stenciler finns i två olika storlekar, här på bilden är det den mindre som jag använt, de säljs i tre-pack och passar väldigt bra om man vill ha ett mönster man gillar fast i lite mindre storlek. Det är den vanliga större varianten som finns hemma i butiken, men som sagt, maila till anna@pyssloteket.se med en länk till vilken produkt du vill ha så återkommer Anna med besked om pris och tillgänglighet.

Den här stencilen som har lite solstrålar över sig gillar jag, den har en härlig aura över sig. Men den är lite speciell, för att istället för att flytta, skifta, stencilen så ska man vända den helt. Då hamnar den perfekt för att färga in resten av strålarna. Här kan man absolut både strunta i att vända stencilen eller använda en färg till. Den är ju superbra just till solstrålar! Men nu använde jag den som en shifter stencil och jag gillar verkligen resultatet!

Här nedan ser du vilka färger jag använt mig av. Det är ju verkligen en smaksak om man vill ha kontrastfärger eller färger som går i ton. Och gillar inte du den här stilen med grunge och vintage, ja då gör du på ditt sätt, det är ju det som är så härligt, alla pysslar vi på många olika sätt och med många olika stilar. Men ändå har vi så mycket gemensamt!

 

Jag hoppas du blir sugen på att testa shifter stencils och kanske till och med vill prova att göra gamla skitiga tags. det går såklart lika bra att göra gamla skitiga kort om man så vill 🙂

Pyssla lugnt!

/Katti

 

Materiallista

 

 

 

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

Lämna ett svar