Tim Holtz Idea-Ology Ephemera som enda dekoration – släktalbum

Sitter du som jag på en himla massa gamla släktfoton som bara blir liggandes?!?!

Börjar de äldre släktingarna försvinna och färre och färre kan berätta släkthistorierna eller vad bilderna i alla efterlämnade album föreställer?

Min plan är att med scrappade släktalbum berätta min historia på både min mors och min fars sida utifrån fotografier och det som finns berättat och bevarat. Jag har en himla tur att det redan finns en massa nedtecknat OCH att det fortfarande finns kusiner till min mor som sitter inne med en massa info så att vi tillsammans kan slå våra kloka huvuden ihop för att tyda gamla fotografier. Alltså! Det är så spännande att släkt-och fotografi-forska! 🙂

Jag jobbar i 12×12 format helt enkelt för att det är många fotografier som ska få plats på varje sida/uppslag men även för att journaling dvs berättelser kring vad bilder föreställer, ska få plats. På det här sättet vill jag bevara och berätta historien bakom bilderna, personerna, släkten för kommande generationer.

Jag har valt att blurra journalingtexten för det blir lite för personligt kände jag men ni förstår upplägget!

Jag har skannat in eller fotat av fotografier och när jag gjort det och de finns bevarade, kan jag även, om jag så vill, använda originalen. Det ger en genuinitet till albumet tycker jag och man använder fotona så att de inte förblir liggandes i en låda. Jag gör lite olika, ibland använder jag original ibland utskrifter.

Jag har investerat i en fotoskrivare och lägger ner ganska mycket tid på att bestämma storlek och form på fotona för att allt som jag vill ska få plats kring temat på just det här uppslaget. Det blir ganska mycket sitta och flytta foton och journaling på cardstocket innan jag är nöjd  🙂

Här har jag valt att sätta mönstrat papper som fotomatta till bilderna. Textavsnitten är utskrivna på vanligt skrivarpapper som jag monterat först på svart cardstock och sen på vit för att lyft fram dem mot bakgrunden.

Eftersom det inte finns så mycket plats kvar att dekorera på så satsade jag på att bygga kluster kring vissa foton och tänker i trianglar och hur blicken ska falla. Här är fokus på namnet i mitten och sen byggde jag på diagonalen.

Jag har använt mig av flera olika set från Tim Holtz Idea-Olgy Ephemera. Tyvärr verkar de ha en strykande åtgång i butiken men gå in och tryck på bevaka så ser Anna att det finns intresse för produkten eller mejla länken direkt till anna@pyssloteket.se och förbeställ för att vara säker på att det kommer in och du får det du önskar.

Jag har använt Field Notes  bla frimärkena och några av fjärilarna, Botanical, de lite större fjärilarna och blommorna kommer därifrån samt Snippets Curator, som är små små märken, skyltar etc, tex som cirklar och skylt runt den största fjärilen. Jag tror att snippets innebär att de är miniatyrer. Jag har ju shoppat via nätet och inte sett dem eller kunnat jämföra irl så jag blev lite förvånad att de var så pyttiga men jisses vad användbara de var!!!

Nästa två LOs bildar ett uppslag som alltså hamnar bredvid varandra. Först denna:

och sen denna:

Tanken är liten morfar med familj till vänster och äldre till höger, själva grundstommen i släkthistorien. Även här har jag byggt dekorationerna där det fanns plats och av samma ephemeraförpackningar från Tim Holtz, tänkt diagonal och trekant. Titeln är thickers, där A var slut så jag fick bygga nya med V haha 🙂  Här valde jag att fästa fotografierna direkt på cardstocket, tyckte det räckte med en vit kant för att de ska poppa fram.

Det händer ibland att jag blandar in andra varianter och storlekar på plastfickor när jag gör album, det är ett sätt att få in mer information när man vill dela med sig av mycket text. Alla olika plastfickor till album hittar du här. Men det får jag visa en annan gång! Googla Ali Edwards hon gör album kring sitt vardagsliv som är inspirerande.

Ja det var kanske ett lite annorlunda sätt att göra layouter…. Jag hoppas du blivit inspirerad till att göra nåt liknande och att du också blir sugen på att berätta din släkthistoria!

 

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Kommentera