Tim Holtz Wildflower, Crackle Paste & Distress Oxide

Stenciler + Paste = Kärlek

Japp, så är det. Stenciler för mig är ett fantastiskt verktyg för att skapa snygga effekter, kontraster, mönster och bakgrunder. Jag menar med det utbud som finns av olika pastes så är det svårt att misslyckas. Att sen lägga till färg, glitter, skimmer eller vad du vill ha för att få en helhet, gör paste till något som passar i stort sett alla pysslare.

Här vill jag visa hur jag använt Tim Holtz Distress Crackle Paste. På första bilden har jag lagt paste över stencilen och tjockare än så här bör man inte lägga, då är det lätt hänt att texturen och mönstret försvinner eller blir diffust när man lyfter bort stencilen. Stencilen jag använt heter Wildflower och är från Tim Holtz.

När jag ändå är igång så passar jag på att göra två exemplar. Pappret jag använder är Canson Watercolor Paper och jag har skurit pappret på hälften för att få två ark.

Här nedan ser man hur det ser ut just när jag lyft bort stencilen. Sen får pasten självtorka. Eftersom det är en crackle paste så ska man inte använda någon heat tool eller värmefön. För att få den krackelerande effekten så behöver den här pasten självtorka. Hur lång tid det tar är väldigt beroende på lufttemperatur och luftfuktighet.

På dessa två bilder nedan vill jag visa skillnaden mellan att lägga crackle paste lite tunnare mot att lägga lite mer. På första bilden är det lite tunnare, det gör att sprickorna/krackeleringen blir lite finare i sin struktur. Lägger man däremot lite tjockare, utan att lägga för tjockt som jag nämnde i början, så blir sprickorna lite grövre. Så beroende på vilken effekt du vill ha så kan du välja hur mycket paste du lägger.

När pasten torkat så var det dags att plocka fram några av mina Distress Oxide Sprays. Underbara sprayer som lämnar en härlig, matt, lite kritig effekt. Men hjälp av vatten så får man färgen att oxidera, vilket gör att man kan få coola effekter. Om man vill. Just när man sprayat ser det kanske inte ut så mycket för världen, men tillsätter man lite vatten med hjälp av en Distress Sprayer så kan man flytta runt färgen lite.

Här ser du vilka färger jag använt, det är mycket blå och gula färger, inspirerad av det som pågår runt om oss.

Efter att jag torkat sprayfärgen med hjälp av min heat tool så bestämde jag mig för att lägga till lite skimmer. Så jag la tillbaka stencilen över mönstret och sprayade med Sheer Shimmer spray i färgen Gold.

Sen var det dags att montera korten på kortbaser. Den svarta bakgrunden är Lawn Fawn Cardstock i färgen Black licorice, en cardstock som är helt slät. Som kortbas har jag använt färdiga stommar i kraftpapper. Det ger ett lite mjukare och naturligare uttryck, men med svart ram runt kortet så får jag ändå en markant effekt runt kortet. Texterna kommer från Altenew stämpelset Grape Leaves och jag har stämplat med Altenews Pigment Ink i färgen Obsidian. Det är samma papper till texterna som till kortstommarna. Jag klippte helt enkelt isär en kortstomme för jag ville att det skulle matcha.

Längst ned i inlägget hittar du min materialista.

    

Materiallista
Det som du kanske inte hittar i Pysslotekets webshop kan du alltid maila till anna@pyssloteket.se och fråga om det är något som går att beställa hem.

Inläggsförfattare: Katti

Pysslande hönsmamma boendes i skärgården utanför Stockholm. Gillar klet och kladd, grunge och vintage. Pysslar gärna med mixed media. Jag kastar mig ofta ut på främmande hav och testar nya tekniker, prylar, färger och andra mediums.

Kommentera