Skogsgrönt

blir det idag i bloggen på flera sätt så här första måndagen 2023.

Och då talar jag inte om färgen skogsgrön utan det underbara stämpelsetet Skogsgrönt från hÄnglar & Wings.

Som jag använde det setet i julkortsproduktionen förra året och garanterat kommer använda massor framöver, under hela året, alla årstider, -ett favoritset helt enkelt!

Jag har i alla varianter som följer nedan stämplat på Cansons akvarellpapper eller Dina Wakleys härligt tjocka dito  med  distressinks i olika kulörer med stämpelverktyget MISTI  som jag inte skulle velat vara utan här eftersom jag stämplade flera gånger både med samma eller olika nyanser.

Kan avslöja att jag är väldigt nöjd med att ha uppgraderat mig till den nya snygga svarta MISTI. 🙂

Just den här bilden visar att jag har valt att bara stämpla i en kulör men som ni kommer se är själva grejen med den här tekniken att man kan variera hur granarna blir genom att välja olika nyanser distressinks.

Här ser man särskilt på granen till höger att den är lite ljusare i mitten. Jag duttar med stämpeldynan på stämpeln där jag vill ha färg, en lätt spray med vatten på stämpeln och fäll över locket på MISTI och stämpla. Så håller man på tills man är nöjd. Jag rekommenderar att torka lite med embossingfönen emellanåt då färgerna ju i vått tillstånd reagerar med varandra (vilket man i och för sig vill men ni fattar… lagom är bäst)

Här kan man se att de reagerat lite i kanterna av lite för mycket vatten eller med varandra.

Snöglittret ni ser på samtliga granar har jag fått till genom att använda layeringstencilen Woodland. Jag kom på att de passade utmärkt att lägga ovanpå granarna fr hÄnglar & Wings.

Först förseglade jag distressen lite snabbt genom att dutta med multimedium matte eller dylikt genom stencilen och lät det torka. Risken annars är att färgen blöder igenom texturepasten som jag sedan skulle applicera genom stencilen och då blir ju inte snön vit som på kortet ovan där jag applicerat Aleene’s Glitter Snow genom stencilen.

På övriga har jag använt Distress grit paste, och medan pastan fortfarande var blöt strösslade jag över embossingpulver och lät allt torka innan jag värmde det så det smälter. Se det här blogginlägget så får du veta mer om tekniken!

Nedan teknik och exempel har jag typ rakt av ”snott” från Tim Holtz Holiday Hoopla del 1 som du hittar på Youtube.

Grundingredienserna är desamma som i ovan kort men piffet är lite annorlunda. Jag har här enbart använt Dinas tjocka akvarellpapper som jag blivit helt kär i, passade verkligen helt perfekt till den här tekniken.

Stämplar precis som ovan med distressinks i olika nyanser, ett par spray vatten med en minimister eller dylikt och sen stämpla, upprepa tills du är nöjd! Jag massproducerade verkligen de här, samma mått på pappret, på samma plats i MISTI, granen likaså, bara färgerna som förändrades. Tänk på att torka lite emellanåt med embossingfönen så att det inte blir för blött och färgen sprider ut sig där du inte vill ha den!

”Piffet” består av en gammal Timpan klassiker som jag råkade ha hemma i gömmorna nämligen Dry Glitter Rock Candy som man får att fästa på granarna med ett sticky embossingpulver som jag turligen tydligen också hade i gömmorna. WOW gör ett liknande pulver som borde funka lika bra men det har jag inte testat än.

Nästa moment är att stämpla med versamark ink på granarna och därefter strössla bondingpulver/sticky embossingpulver över dem. Samma sak här; massproduktion, ett moment i taget, alla granar stämplades och strösslades och lades på vänt för uppvärmning.

När det var dags för uppvärmning lärde jag mig nåt från Holiday Hooplavideon som nog varit orsak till att jag inte riktigt fått sticky embossingpulver att funka tidigare. Man ska verkligen bara värma precis till när det blir genomskinligt och sen snabbt strössla på Rock Candyglittret, skaka av överflödet precis som när man använder embossingpulver och värma lite till så sitter glittret benhårt sen. När det svalnat gnuggar man granarna lite försiktigt med fingrarna över en papperskorg eller så. Distress Rock Candy glitter fastnar förvånansvärt bra och släpper inget glitter efteråt.

Värmer man för länge i det första momentet så mister pulvret sin klistriga förmåga och då fäster inget. Den andra uppvärmning tror jag egentligen inte är nödvändig men jag gjorde som Mr Holtz rekommenderade 🙂

Tyvärr lyckades jag inte fånga glittret på fotona men det glittrar verkligen läckert!

Vilken grankavalkad va!?!? Jag älskade verkligen att göra de här korten. Titlarna är från olika Colorado Crafts Big & Bold stämpelset eller fr Skogsgrönt och Julsånger. Granarna är monterade på olika metallic eller glittercardstock. Du har väl inte missat alla nya läckra som Anna tagit in. Du hittar dem här.  Jag har även stänkt med metallic-akvareller.

Med det här vill jag önska dig en riktigt härlig fortsättning på det nya året och hoppas att jag inspirerat dig!

 

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Lämna ett svar