Distressink och våtservett för en grungig look!

Idag tänker jag visa ett enkelt och effektivt sätt att skapa en grungig, sliten och lite medfaren bakgrund att skapa ett kort av.
Jag börjar med en bit papper i samma storlek som jag vill ha mitt kort. Tänk på att välja ett papper som tål lite vatten. Jag valde idag Bristol Smooth cardstock.

Du behöver någon form av stämplar. Jag tycker att en textstämpel och en som är lite mer motiv eller ”mindre plottrig” blir bäst. Man kommer att överlappa stämplarna och om båda är av stilen som min textstämpel här ovan finns risken att det blir en enda röra.
Jag använde ett riktigt gammalt Tim Holtz set som heter Papillon CMS106. Utöver texten på setet så finns det även en del fina fjärilar som jag använde.
Jag kan även tipsa om dessa från Carabelle Studio som är superfina! – Libellules & Papillons, Papillons och Background Papillons Cartes Postale.
Setet till höger med siffrorna är Enumerated från Aall and Create. Jag visste redan innan att jag ville ha ett kort i brunt och mörkt blå och valde därför Ground Espresso, Vintage Photo och även Frayed Burlap (som inte finns med i bild) till min bas.

Jag började med att stämpla texten lite här och där. Fyllde på min stämpel med färg mellan varje stämpling. Jag valde en färg till varje stämpel.  Jag körde utan akrylkloss, fördelen med det är att man inte får ”skarpa” kanter där stämpeln tar slut utan man använder bara delar av den. Liksom ”rullar/duttar” den mot ytan. Jag hoppas ni förstår.
När jag var nöjd med stämplingen så tog jag min  distress sprayer och sprayade lite försiktigt på en del av pappret. Skillnaden mellan den här sprayen och Mister sprayen är att den släpper iväg en del större ”droppar”. Man får alltså en ojämn spridning av vattnet, inte en fin dimma.

Jag gav vattnet ett par sekunder innan jag tog en våtservett och duttade runt lite över pappret utan att tänka. Jag kommer lyfta mer färg där vattnet legat några sekunder och mindre där det är torrt. Dutta runt till du känner dig nöjd. Överdriv inte utan låt delar vara!

Såhär så mitt ut när jag duttat klart. Som ni ser är delar av pappret fortfarande vitt. Hade jag fortsatt dutta hade mer av pappret haft en ljusbrun ton. Torka sedan med en heat tool eller låt det torka i luften om du inte har någon.

När pappret var helt torrt inkblendade jag kanterna med en borste och Ground Espresso distress ink. Jag ville ha riktigt mörka kanter för att få skarp kontrast mot det vita som är kvar i pappret.

Sen glömde jag fota! 😀
Jag stämplade ett av motiven från Aall and Creates Petal Power med distress ink på Bristol Smooth. Jag använde en Misti och lät stämpeln sitta kvar i Mistin när jag var klar. Jag målade mycket slarvigt och lätt med en penselpenna och smetade ut färgen lite. När motivet var torrt stämplade jag en gång till med Versafine Onyx black. Eftersom jag lät min stämpel sitta kvar så hamnar stämplingen på exakt rätt ställe.
Jag målade blombladen i motivet lite slarvigt med guldig akvarellfärg.

Jag skar till en matta av mörkt blå cardstock från blocket Winter Forest från Studio Light.
Lite tunnare papper men de fungerar perfekt såhär på kort och det blir inte så tungt att skicka med PostMord.
En tunnare remsa av samma papper hamnade bakom motivet som jag monterade med 3d-kuddar. Jag skvätte lite med samma guldiga akvarellfärg på remsan innan jag limmade fast den med Art Glitter Glue (älskar det limmet!)
Texten You make me smile kommer från ett gammalt Hero Arts set med stämpel och die som heter Hello Stamp&Cut.

Här ser man bättre den guldiga färgen.

Det var allt för mig idag! Tre dagar kvar av vår cybercrop som pågår i facebookgruppen! Skynda om du inte varit med ännu! 🙂

Besök gärna butiken om du är i krokarna. Aktuella öppettider finns alltid längst ner på sidan på www.pyssloteket.se
Vi behöver stötta våra fysiska butiker om vi vill ha dem kvar och kunna klämma och känna på saker. =)

Inläggsförfattare: Malin

Pyssel för mig är avslappnande och rogivande! Vissa perioder pysslar jag massor, andra inte alls. Har sambo, tvillingar, otäckt många akvarellpaletter och massor av dammråttor... Kan inte vara utan Lawn Fawn, copic markers, distresser och dies och vattenfärger och colorado craft och stenciler och...och.. och... ja ni känner nog igen er! ;)

Lämna ett svar