Distress Ink & Oxides – ny färg och organisering!

Ja men visst, en ny distressfärg släpptes igår. Än har jag den inte förstås, men förhoppningsvis kommer den snart hem till Pyssloteket. Jag gillar stora dynor och har därför inte några problem med att nya färger först bara kommer i stor dyna, då slipper jag ju vänta på dom små distresserna. Distress Oxide finns bara i stora dynor, det har något med sammansättningen av färgen att göra varför den inte går att ha i små dynor. Jag vet att många gillar dom små för såklart tar de mindre plats, men vill man ha Oxidedynorna, ja då måste man tänka stort 🙂

Apropå förvaring av distressdynor, för ett tag sedan hade jag och Marianne en rundtur i våra respektive pysselrum. Många var det som frågade hur jag förvarar mina dynor. Jag har dom just nu iaf, organisering är ju ett fortgående projekt, i lådor från Smart Store, de säljs lite varstans, tex Clas Olsson, Rusta, Ica Maxi, City gross osv. Dessa plastlådor passar bra i lådorna på en Alexhurts från IKEA. Men, eftersom lådorna i hurtsen inte går att dra hela vägen ut så blir det lite bökigt ibland, men det funkar! En låda för Distress Ink och lådan under för Distress Oxide. I varje låda från Smart Store går det ner 18 st dynor, men då är det lite tajt, 17 st funkar bättre.

Blending brushes är det många som har, inkl mig sjäv, jag gillar dessa från Studio Light, finns i flera olika storlekar. Men väldigt ofta så använder jag dom ”gamla vanliga” från Ranger/Tim Holtz, Mini Ink Blending Tool, finns också extra dynor att köpa till, både platta och dom ”nya” lite toppiga. Båda är bra, dom toppiga är bra när man ska ink Blenda, mindre risk för att få kanter med ink, men dom platta är perfekta när man som jag ofta inkar in, distressar, kanter på sitt projekt. Jag har inte en till varje färg, men till lite olika färggrupper. Jag förvarar dom i en liten papplåda som jag har på skrivbordet med hushållspapper i botten som jag byter när jag tycker det har blivit väldigt infärgat.

Med hjälp av en stans/punch i storleken 0.5″, så har jag stansat ut papperscirklar och limmat fast på träskaftet högst upp. Ett bra lim till detta är Distress Collage Medium, för det vet jag fäster bra och håller under under lång tid. Såklart fungerar säkert annat lim lika bra. Sen har jag enkelt målat med en penna i den färg jag vill ha. På så sätt håller jag reda på vilken jag använder till vilken färg. När jag ska ta tex gul och vet att jag ska använda en ljusare gul så drar jag av dynan mot hushållspapper eller en trasa först så jag vet att jag inte får nån annan gammal nyans jag använt.

Hur håller man reda på alla sina färger av Distresser då? Ja som ni såg på tidigare bild längre upp så har jag märkt dynorna med etiketter som jag färgat in med resp. dyna. Vill du göra på samma sätt så har jag gjort färdiga mallar på datorn och sen skrivit ut på valfritt papper. Klippt isär med skärmaskin och satt fast med dubbelhäftande tejp. Längst ned i det här inlägget så hittar du länk till mallen så att du själv kan ladda ned och skriva ut. Tabellen är gjord i bokstavsordning och kolumnerna ska vara 5 cm breda och 0,89 cm höga för att passa de stora dynorna. Passar ju förstås både till Inks och Oxides. De små dynorna vet jag det är många som förvarar i plåtlådor från Tim Holtz och då ser man ju enkelt vilken färg man tar då dom ligger med locket uppåt i lådorna.

Sen är det dels ett roligt sätt, men också ett bra och smart sätt att visa upp färgerna på ett korrekt sätt så man väljer rätt färg till ändamålet. Då är sk swatches väldigt bra! Jag har gjort en egen variant som är lätt att skriva ut och klippa till med sin skärmaskin. Ett tips är att använda en skärmaskin där man verkligen ser var man skär någonstans. Jag gillar min Fiskars för det jobbet!

Självklart finns nya färgens namn med både på etiketterna och swatchen. I filen med swatches så finns en framsida till både Inks och en till Oxide, bägge skrivs ut men du väljer själv vilken du sätter främst.

Min tanke är att man skär ut dessa och sen gör hål i toppen, finns en markering för det, och sen sätter ihop med en ring av något slag. tex såna här bookrings. Sen har jag tänkt att laminera dessa, men jag saknar några färger och såklart den nya färgen! Så jag får vänta lite med det.  Något som kan vara snyggt är att färga in första bladet, kanske en härlig inkblending i flera färger. Men också snyggt att bara ha det rent och enkelt.

Ett väldigt enkelt sätt att färga in på respektive ställe att att bara ta sin stamping tool, inka in den och sen göra ett avtryck där färgen ska vara. Vill du stämpla med någon stämpel, tex en blomma, cirkel, fyrkant eller vad du tycker så blir det också snyggt! Men det här tyckte jag var enkelt och gick snabbt!

Ordningen på färgerna har jag valt efter Rangers egna ordning som dom har på sin hemsida. Om den är korrekt färgskalemässigt vet jag inte, men jag tycker den funkar!

Här nedan ser du hur det blir om man färgar in med sin Mini Ink Blending Tool.

 

Bägge dessa filer att ladda ned är pdf-filer, så de är inte redigerbara. Skriv ut på valfritt papper som passar i din skrivare. A4 är storleken, så vill du skriva ut på något papper i US-letter size så får du kanske inte rätt marginaler. Men du får prova dig fram.

 

Distress Ink Labels (passar till stora dynor)

Distress Ink Swatches (Inks och Oxides)

 

Varför håller vi på med denna ständiga organisering? För egen del så handlar det främst om att jag faktiskt inte klarar av när saker och ting är i oordning. Det är inte så att jag har kliniskt rent omkring mig, men var sak ska ha sin plats. Så är det bara. Många gånger så sätts mitt tålamod på prov med barn, hundar, katter och en karl i huset som inte har samma ordning som jag hahahaha!

Men jag tycker också det är roligt att organisera, oavsett om det är i skafferiet eller i pysselrummet. Men sen upplever jag att det också blir roligare att pyssla när man vet var har sina grejer och att dom är i ordning. Medans jag pysslar är det en helt annan femma, då är det efter ett tag total kaos på bordet och emellanåt får jag stanna upp och plocka undan för att kunna fortsätta med själva pysslet.

Lycka till med ditt pysslande och jag hoppas att du får nytta av och vill använda min variant av swatches och etiketter.

/Katti

 

 

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

Lämna ett svar