Världsdiabetesdagen 14 november

Idag är det Världsdiabetesdagen och jag tänkte bara lite kort berätta om diabetes då det är något som är nära mitt hjärta. Vi har det i familjen, bland annat jag själv har diabetes typ 1.

Jag tänkte även berätta om ”min vän knappen”. Nej jag har inte blivit knasig 😉 inte i alla fall värre än vanligt 🙂 Knappen som inte är ett nikotinplåster utan ett diabetes hjälpmedel och som blivit en del av mig. Och givetvis ska jag även berätta om dagens layout och produkter jag använt 🙂

14 november är vald till Världsdiabetesdagen för att den 14 november 1891 föddes Frederick Banting som var en av upptäckarna av insulin. En upptäckt som bokstavligen räddat mitt och miljoner andra människors liv. Utan insulin kan inte vi leva. Du har det kanske naturligt i din kropp men jag behöver tillföra insulin utifrån.

Det finns flera typer av diabetes och jag tycker att det är väldigt viktigt att det skrivs ut vilken typ av diabetes det gäller när det t ex skrivs artiklar m m. I Sverige finns det en bra bit över 400 000 diabetiker. Av dessa har största delen diabetes typ 2, ca 50 000 av dessa är typ 1 diabetiker. Utöver typ 1 och typ 2 finns även t ex LADA.

Jag tänker inte gå in mer djup i ämnet, men jag vill bara uppmuntra dig att läs om diabetes om du är det minsta intresserad. Alldeles för många människor i Sverige har fördomar om diabetes och tror att ”det är ju bara att ta sprutan och allt är ok” eller ”sluta ät onyttigt så blir du fri från diabetes”. Men så enkelt är det tyvärr inte. Jag som typ1 kan inte t ex äta annorlunda och låta bli att ta mitt insulin, då dör jag. Jag kan inte heller ta samma mängd insulin till varje måltid, för ja så fort jag äter behöver jag oftast ta insulin till det. Jag kan inte ens varje gång ta samma mängd insulin till samma maträtt och samma mängd mat, det finns så många olika faktorer som avgör mängden insulin till måltiden.  Men som sagt läs gärna om diabetes om du är det minsta intresserad, ju mer vi kan om varandras sjukdomar desto mindre fördomar och gäller givetvis alla sjukdomar inte bara diabetes.

Över till dagens layout. Ber om ursäkt för lite konstiga foton. Vi har haft så otroligt grått och tråkigt väder här uppe i norr att det helt enkelt inte funnits bra ljus någon tid på dygnet. Jag försökte i PhotoScape fixa till lite men färgerna, främst den blåa färgen blev lite fel helst på nedan foto på hela layouten.

 

Min vän knappen, är alltså ett diabeteshjälpmedel som hjälper mig att hålla koll på mitt blodsocker. Istället för att sticka mig i fingret 10 gånger per dag kan jag med en liten scanner eller min telefon läsa av denna knapp som jag har fäst på baksidan av min arm. Snabbt enkelt och smidigt.

Månadens tema är ju blå och även om det är min favoritfärg så insåg jag att jag inte hade så många bra blåa mönsterpapper. Ja då fick jag skapa ett själv istället 🙂 Jag skar ut en stor cirkel i vit cardstock. Sedan använde jag Tim Holtz stencil – Floral tillsammans med 3d Matte Gel för behålla den vita bakgrundsfärgen. Efter att det torkat sprayade jag på lite försiktigt med Distress Resist Spray för att få lite fläckar och till slut inkade jag hela bakgrunden med Distress Oxide – Faded Jeans.

Lite svårt att se på den här bilden kanske men hela den här blå cirkeln är fäst på en vit cardstock.

 

Bladen har jag skurit ut med en Silhouette och stämplat med Concord & 9th – Lace Leaf stämpel för att få lite roligare struktur på bladen. Färgade lite slarvigt med Distress Oxide – Faded Jeans. Blommorna är blomstämplar från ett äldre Altenew set som jag även de stämplat med Distress Oxide – Faded Jeans och sedan färgat kanterna med Distress – Black soot

Mönsterpapper kommer från Prima, det rutiga, och de blå är Maja Design. Förutom den mörkare blåa som är blå cardstock.

Rubrik och filmremsorna är även de skurna med en Silhouette.

 

På det här fotot kan man tydligare se stänken av Distress Resist Spray.

Ha det bäst!

 

Inläggsförfattare: Päivi

Päivi

Kommentera