Kortinsamling + Pyssloteket = sant!

Tänk dig själv 80år gammal. Vad gör du då? Jag ser mig själv sittandes i ett enormt pysselrum och skapar kort, eller kanske arbetar med min art journal – med ett förstoringsglas över arbetet så klart! Jag tänker mig också att jag har kvar några av mina pysselkompisar som jag fortfarande träffar regelbundet. För vårt community är ju sånt, fullt av inspirerande människor och härliga pysselträffar i alla dess former. Men det finns många äldre som inte har det så, som kanske har hamnat i en ofrivillig ensamhet på äldre dar. Då finns det en fantastisk organisation som kan hjälpa till och det kan du med!

Jag heter Hillevi Nyberg och har fått äran att vara gästbloggerska här idag. Jag vill bjuda in dig att lysa upp vardagen för våra äldre med dina handgjorda kort. Organisationen Äldrekontakt arbetar med att minska ofrivillig ensamhet hos äldre i Sverige. Deras koncept bygger på regelbundna fikaträffar en gång i månaden. Det är alltid samma grupp som träffas och fikastunden ställs aldrig in. En gäng härliga chaufförer kommer och hämtar deltagarna hemma hos de och kör de till den för dagen aktuella fikaplatsen. Där har fikavärden dukat upp en buffé av kakor, smörgåsar, kaffe och te. Under flera timmar får gruppen prata, skratta, dela minnen och fika tillsammans innan det är dags för chaufförerna att köra hem deltagarna igen. Fikavärdarna och chaufförerna är volontärer och deras belöning är glädjen, samtalen och unika vänner. För deltagarna kan det här vara höjdpunkten på månaden och en fantastisk gemenskap.

Klicka på bilden för att läsa mer om organisationen Äldrekontakt

Så hur kan du hjälpa till? Jo, jag anordnar en insamling av handgjorda kort att skänka till Äldrekontakt så att de kan skicka födelsedagskort, uppmärksamma viktiga händelser eller bara lysa upp någons vardag. Under februari månad var det första insamlingstillfället och jag fick in över 175st kort! Äldrekontakt är så glada och tacksamma och mitt hjärta svämmar över av omtänksamheten vårt community består av. Nu i mars och april kör vi tillfälle nummer två, och nu med påsktema!

Under hela mars och april månad kan du bidra med ett eller flera kort till insamlingen. Du får gärna gå all in med påsken som tema (lämna då in korten senast 31/3) men jag tar tacksamt emot alla typer av kort du vill ge – övriga högtider, födelsedagskort eller generella budskap. Sista dagen för inlämning är då den 30 april. På facebook (klicka här) hittar du min insamlingsgrupp där alla regler och information om insamlingen finns, inklusive vilken adress du skickar korten till. Bor du i Stockholm går det jättebra med personlig leverans också!

Några av de fantastiska korten som lämnades in i februari till insamlingen
Klicka på bilden för att komma till facebookgruppen för insamlingen!

Men hur började det egentligen? Precis som många andra pysslare spenderar jag mycket tid på Youtube och kollar in favoriter som Jennifer Mcguire, Kristina Werner och min personliga favorit Kristie Marcotte. Många gånger har jag hört de berätta om deras ”card drives” som de ska skänka korten till. Jag har inte hört talas om något sådant initiativ här i Sverige men jag skulle gärna skänka kort till någon om det fanns. Så när jag fick en del julkort över i julas tänkte jag att jag får göra slag i saken själv. Jag hittade Äldrekontakt på nätet och kände direkt att här kan säkert mina överblivna kort göra nytta. När jag hörde av mig till de blev de förvånade och väldigt glada över att få några extra speciella kort att skicka ut. De berättade att de gärna skickar kort till sina äldre deltagare men också sina volontärer som tack för deras insatser. Det var då jag bestämde mig för att starta en kortinsamling till deras organisation.

Tack för att du har läst hela min historia och jag hoppas att du också vill hjälpa till och bidra. Vi ses i min facebookgrupp! Kramar Hillevi

Överlämning av de insamlade korten från februari.

Inläggsförfattare: Anna Pyssloteket

Har ägt Pyssloteket sedan 2009, och tillsammans med mitt fantastiska och fanatiska designteam utökat sortimentet och maximerat butiksytan till bristningsgränsen. :)

6 reaktioner på ”Kortinsamling + Pyssloteket = sant!

  kerstin462kesu

  (15 mars, 2019 kl. 08:57)

  Vilken FANTASTISK idé!!! Jag har inte så mycket påskstämplar, men jag kommer att haka på med födelsedagshälsningar och annat. Toppen. Tack för det här initiativet och tack Anna för att Hillevi fick visa idén här.

  jenandtricks

  (15 mars, 2019 kl. 13:06)

  Hillevi, jag älskar detta! Det var en sån glädje att få skicka in korten i första omgången och underbart att det fortsätter!

  Hillevi

  (16 mars, 2019 kl. 08:03)

  Tack för de fina kommentarerna! Äldrekontakt blev så glada för korten och det känns så roligt att vi kan göra skillnad på ett så enkelt sätt ? Alla kort är välkomna! Tack!

  Marianne Elfving

  (19 mars, 2019 kl. 21:55)

  Underbar idé och så roligt att mottagandet också blev så lyckat. Kommer absolut att leverera fler kort.

  […] gästbloggsinlägg om insamlingen till föreningen Äldrekontakt i våras? Om inte kan du läsa om det här. Så nu är det dags igen och den här gången har vi ett mål – 500 st kort att dela ut på […]

  Kort till Äldrekontakt – Pyssloteket

  (3 november, 2020 kl. 14:42)

  […] till föreningen Äldrekontakt. Hillevi, som anordnar insamlingen, har tidigare skrivit om gruppen här och här. Hon brukar samla in både julkort, födelsedagskort och baraförattkort, så se till att […]

Lämna ett svar