Så gör du för att lyckas med ditt kreativa nyårslöfte – att scrappa mer

Till att börja med; du har väl ett nyårslöfte för din kreativitet? Det måste man ha! Det går helt enkelt ut på att lova sig själv att utveckla eller utforska ett område inom ditt pyssel. Det kan handla om en teknik, en genre eller typ av alster. Nu kommer jag inte riktigt ihåg om det var förra året eller året dessförinnan som jag lovade mig själv att skapa mer art journal sidor, men 2022 summerar i alla fall upp till minst 22 st sidor. Nyårslöften funkar med andra ord.

Det gör att LOs är mitt kanske mest eftersatta område. Så inför 2023 lovar jag att göra minst 20 st Scrapbook layouter. Ett mätbart, konkret och dessutom lustfyllt mål. Precis som mål ska vara om man ska lyckas med dem.

Utöver detta ska man vara förberedd. Det vill säga – ha rätt saker hemma. Och kanske lite uppvärmd. Det är jag också. Jag har grejerna och med dessa två sidor kan man väl sätta en bock ✅ för uppvärmningsmomentet också.

Så vilka tips vill jag ge om du också vill komma igång med Scrapbooking?

En bra fotoskrivare För mig var det länge ett hinder att inte ha en fotoskrivare hemma. De foton jag hade framkallat var aldrig de foton jag kände för att scrappa. Så jag köpte mig en Canon Selphy för något år sedan. Hur bra som helst. Särskilt att man kan göra skriva ut flera bilder på ett ark. Det öppnar upp så många möjligheter i Scrapbookingen och jag älskar att använda många foton på en layout.

Använd en skiss som utgångspunkt Jag vet inte om det är för att jag som gammal kortmakare blir lite lost i 12×12 formatet för LOs, men jag har kommit på att jag kommer loss med hjälp av skisser. Jag brukar söka på Pinterest på frasen ”sketch LO Scrapbooking”. Sen samlar jag de som inspirerar mig på en anslagstavla och plockar in foton som passar till den skiss jag går igång på. Idag har jag skapat till dessa två skisser:

Ibland håller jag mig nära skissen, ibland anpassar jag den.

Cardstock, mönstrat papper och glammigt papper Till att börja med: basen. Jag gillar att skapa på en slät cardstock, vit Coconut swirl eller cremevit Natural.

När det kommer till annat papper: Clear and simple är inte min stil när det gäller kortmakeri och det kommer det inte bli när det gäller Scrapbooking LOs heller. Jag gillar att använda många olika mönstrade papper. Tänk gärna på att köpa flera papper i samma serie. Det är svårare än du tror att färgmatcha i efterhand. Jag har köpt Maja designs stora 12*12 block Bohemian Harmony som jag använt till dessa sidor men också Graphic45s tjusiga 8*8 block Lets get Cozy. De verkar ha inspirerats av Sverige och svensk allmoge stil. Helt sagolikt! Se bara på älgen som jag klippt ut:

Pappret med snöflingorna på den isiga sidan nedan kommer från Echo Parks kollektion förra året, men det finns ett väldigt snarlikt i blocket The Magic of winter. Se till att också köpa färgad cardstock som matchar pappren.

Ett par olika alfabet Du vill ju kunna skriva titlar på dina alster. Så att ha ett par olika set med alfabetsdies är praktiskt. Mina favorit-alfabet för året är:

Henrys ABC från Lawn Fawn som jag skrivit frasen Ice ice baby i, och Wooden Alpha från Memory Box som jag skrivit Frozen i. Ett annat som jag också ämnar använda ofta är Altenews Bold Caps.

Till journaltexten brukar jag använda text som går att skära ut, exempelvis från cardstock eller stickers. Här har jag använt Tim Holtz stickersblock.

Om du inte vill satsa på alfabet-dies kan du även botanisera bland stickers för detta.

Infinity dies i ett par olika former Ofta är kanske foton skurna i fyrkanter. Till detta kan en giljotin vara riktigt smidig att ha. Men ibland när det fint att stansa ut fotona i former, som runda exempelvis. Då är Hero Arts Infinity dies väldigt bra för att hitta formen i en storlek som passar kortet och även kunna rama in det med cardstock.

Det kan också vara användbart med ett par tags. De jag använder här är från Leane Creatief, de heter Labels Vintage & Straight Cutting Dies och går att beställa om du mejlar anna@pyssloteket.se.

Sedan handlar det mest om att dekorera exempelvis med passande dies och stenciler. Jag har använt snöflingor och snöflingebård från Lawn Fawn. De utstansade granarna är ett jättegammalt set från Sizzix. Granskogen som jag stencilerat är Pinkfresh studio, men Altenew har en snarlik som finns i lager.

Ett bra album Sist men inte minst behövs ett bra album att sätta in sidorna i. Ett som är enkelt att fylla på. Som rymmer mycket i tjocklek och där sidorna inte fastnar och trasslar omkring när man öppnar byglarna. Ett som fyller dessa kriterier är American Crafts album.

Ni får följa hur det går med mitt löfteshållande här i bloggen. Kanske kan vi peppa varann? Socialt stöd lär ju vara den sista ingrediensen för lyckosamma nyårslöften!

Gott nytt 2023!

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Lämna ett svar