Tekniktisdag #39 – Partial die cutting

Jag vet att många tycker det är irriterande med ständigt dessa engelska/amerikanska termer och uttryck men för den här tekniken har jag inte hittat nån vettig översättning. Partiell stansning låter bara…. inte bra. Det tekniken går ut på är att inte stansa ut hela sin die utan låta den delvis fortsätta sitta ihop med pappret.

Låter det konstigt? Låt mig visa istället! Till det här kortet kommer jag att använda en vanlig cirkeldie plus stämplar och dies som matchar varandra. 46 (1)

Jag börjar med att mäta ut hur jag vill att mina dies ska placeras på pappret och göra små markeringar där min ”baslinje” kommer att vara, dvs vart papper och dies kommer att gå ihop. 46 (2)

Jag tar bort diesen och med hjälp av markeringarna och en linjal drar jag ett streck för baslinjen. Sen lägger jag tillbaka mina dies och tejpar fast dem lite så att de inte skiftar i Cuttlebuggen. 46 (3)

Och nu kommer den viktiga biten! När jag sen placerar mitt papper mellan plattorna så ser jag till att positionera pappret så att min baslinje är jäms med kanten på bottenplatten. På så sätt kommer jag bara att utöva tryck på den del av pappret som ligger mot plattorna, delen som hänger utan för kommer inte att skäras igenom. 46 (4)

När jag valsat igenom pappret så ser det ut så här: skärlinjerna slutar kant i kant med baslinjen.46 (5)

Med hjälp av en skalpell och en stållinjal skär jag försiktigt loss delen mellan luftballongen och den yttre cirkeln.
46 (6)

Därefter har jag stansat ut fronten till lagom storlek med en kvadratisk die och samtidigt passat på att stansa ut en exakt likadan som jag ska göra min bakgrund på. Jag har även stämplat det tillhörande motivet på luftballongen. Märkena på papper nummer två är en guide till vart jag ska färga in bakgrunden. 46 (7)

Jag färgar in en liten kvällshimmel med distress ink….46 (8)

… och skvätter lite vatten och vit Dylusionsmist på den. Luftballongen har jag färglagt med Copics. 46 (9)

För att färdigställa kortet stämplar jag några hjärtan och texter från Hero arts, limmar ihop mina två pappper och fäster dem på kortbasen med ett lager dekorgummi emellan. Lite Wink of Stella och glossy accents får bli de enda ”dekorationerna”. 46 (10)

46 (11)

Här kommer tre exempel till på kort med samma teknik: 46 (12)

46 (13)

kort91 (1)

Hoppas du fått lite inspiration till nya spännande användningsområden för dina dies.

Tack för titten!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

2 reaktioner på ”Tekniktisdag #39 – Partial die cutting

Lämna ett svar