Monoprintar med gelpress

Nu var det var otroligt länge sen jag lekte med mina gelpressplattor… Det är ju så himla kul, fattar inte att jag inte gör det oftare… Den enda nackdelen är ju att man översvämmas av en massa tryck som man inte vet vad man ska göra med sen men… kul som tusan är det!

Idag har jag inspirerats av Jacqueline Jimerson som på YT har kanalen creationbyjsheri. Hon gör såååå fina saker med gelpressplattor i en teknik med akrylfärger där hon låter varje lager torka innan hon till slut drar ett slutgiltigt tryck.  Det lager man börjar med på gelpressen är det som kommer synas främst så man börjar med de mörkare nyanser och avslutar med ljusa. Hon täcker inte heller hela gelpressen utan gör detaljer i lagren. Äsch det är svårt att förklara, klicka dig till hennes kanal och bli inspirerad direkt istället vettja!

Tyvärr drabbades hon av stroke för ett par år sedan och har inte kunnat komma tillbaka men hennes gamla videos är väldigt inspirerande och har fått mig att använda gelpressplattorna lite annorlunda.

Det är svårt att fånga alla lager och skiftningar på bild men jag har använd både stenciler och stämplar med olika nyanser av akrylfärg. Här syns tydligt att jag använt stencilen White Lotus från Aall & Create. Jag använder de akrylfärger jag har hemma men de från Dina Wakley Media är en favorit.

Helt enkelt var det inte den här gången…vet inte om vi har för torrt inomhus just nu eller om jag använde fel papper men jag misslyckades många gånger med att papper fastnade i gelpressplattan… Hade svårt överlag att lyfta tryck med all färg från plattan den här gången… men, det är bara på’t igen!

Här är resultaten i form av de färdiga korten iallafall!

När jag var nöjd med trycken så stämplade jag och embossade några olika stämplar för att skapa mer dimension. Det syns inte så bra här men det blir läckert med det upphöjda som det embossade skapar. Texterna är vitembossade på svart cardstock från ett par olika stämpelset från Altenew. Det gäller att skärskåda sina motivstämpelset, ofta glömmer man bort texterna som finns där, iallafall gör jag det.

När jag tröttnade på svårigheterna med att lyfta bra tryck och att papper fastnade på gelpressen gick jag över till helt annat medium som är minst lika roligt men mindre kladdigt 🙂

Stay tuned så kommer det inlägg med det här i bloggen inom kort!

Produktlista:

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Lämna ett svar