Test av vita stämpeldynor: Colorbox, Hero Arts och Distress

Att hitta den perfekta vita stämpeldynan kan kännas lite som att leta efter en enhörning: lite mytiskt och omöjligt. Men det finns några riktigt bra på marknaden, men de är bra på lite olika saker. Så i denna post tänkte jag jämföra tre vita stämpeldynor:

 • ColorBox ”Frost White”
 • Hero Arts ”Unicorn”
 • Distress Ink ”Picket Fence”

jenandtricks_whiteinks01

Alla dessa tre stämpeldynor är vattenbaserade pigmentfärger (pigment inks). Detta gör dem mer eller mindre heltäckande, eftersom färgen (pigmenten) stannar ovanpå pappersytan istället för att sugas in i pappret. Pigmentbaserade stämpeldynor är därför väl anpassade för de effekter man brukar vilja ha med vit färg.

Pigmentbaserade stämpeldynor är också oftast rätt fuktiga (jämfört med t.ex. dye ink-dynor) samt torkar långsammare, vilket gör dem bra för embossing.

Test: täckyta, skärpa och lyster

jenandtricks_whiteinks02

För att testa täckyta och lyster valde jag en mer heltäckande stämpel, och utöver det en textstämpel för att kunna jämföra hur detaljerat och skarpt trycket kunde bli. Jag täckte stämpeln med ordentligt med färg och när jag stämplade motivet pressade jag lätt ned stämpeln i några sekunder så att pigmenten fick en chans att överföras ordentligt från stämpel till papper.

Utlåtande:

 • ColorBox: Mest jämn färg av de tre. Syns inte så bra på bilden, men definitivt minst fläckigt. Bra skärpa på textstämpeln.
 • Hero Arts: Mest lyster, men aningen mer ojämnhet i täckytan. Kladdigast dyna, resulterade i aningen mindre skarp text.
 • Distress Ink: Jämn färg men inte lika stark. Åh andra sidan tydligare tryck på textstämpeln, då denna stämpeldyna är klart mindre kladdig än de andra två.

Test: Kladdighet vid lufttorkning kontra värmepistol

jenandtricks_whiteinks03

För mig som kan vara rätt otålig och klantig kändes detta som ett nödvändigt test! Här stämplade jag motiven med de olika dynorna, och på ett av exemplen väntade jag i ca 2 min innan jag gnuggade med fingret, och på det andra exemplet torkade jag först motivet med min värmepistol, så kallad ”heat setting”.

Utlåtande:

 • ColorBox: Torkade långsammast av de tre och var lättast att gnugga ut även efter 2 minuter. Efter heat setting gick det ej att förstöra motivet.
 • Hero Arts: Torkade också långsamt och var också lätt att gnugga, om än nååågot mindre känslig. Dock inte riktigt lika permanent efter heat setting, blev ändå något förstörd.
 • Distress Ink: Torkade helt ok och gick knappt att förstöra motivet efter väntetiden. Vid heat setting ingen påverkan.

Mer om ColorBox ”Frost White”

jenandtricks_whiteinks06

Det här är en dyna med mycket färg! Den kan nästan kännas för fuktig när man håller på, och som det syns på bilden ovan kladdar färgen ut sig en aning utanför dynan. Dynan är dessutom mjuk, vilket gör det lätt att trycka lite för hårt när man färgar in sin stämpel. Att dynan sticker upp en bra bit gör det lätt att färga in även större stämpelmotiv. Den täcker bra, går att embossa med, och går dessutom att härda med värmepistolen, vilket jag tycker är ett stort plus. Värt att nämna att andra färger från ColourBox såklart även de går att ”heat setta”, vilket gör att färgen fördjupas på ett superfint sätt. Så om man är något lätt på handen är detta en suverän vit stämpeldyna.

Mer om Hero Arts ”Unicorn”

jenandtricks_whiteinks05

Den här vita stämpeldynan är nog faktiskt min mytiska enhörning, för den är helt klart den jag testat med mest lyster, som blir ”snyggast vit” på en mörk bakgrund. Den är ordentligt fuktig och full med pigment, och även här behöver man öva lite på att vara lätt på handen. Hellre dutta extra många gånger än att trycka för hårt! Även denna dyna sticker upp ordentligt så att man lätt kan färga in större stämplar, och dynan känns något stabilare än ColorBox. Dock är det lättare att färgen blir mer ojämn än med ColorBox, just för att de finns så mycket pigment i dynan.

Mer om Distress Ink ”Picket Fence”

jenandtricks_whiteinks04

Denna stämpeldyna är mycket fastare än svamparna på de övriga två dynorna ovan. Den torkar snabbare och är inte lika lätt att klanta sig med. Och just för att dynan i sig är fastare är det lättare att få till ett skarpare motiv med en stämpel med många detaljer. Går någorlunda att embossa med men man får vara snabb!

Man bör tänka på att Tim Holtzs vita Distress Ink är tillverkad något annorlunda jämfört med hans övriga distressdynor. Alla hans övriga dynor är vattenbaserade dye inks, emedan den här som sagt är pigmentbaserad. Dock är den precis som de övriga distressprodukterna i hur den reagerar med vatten! Det betyder att man ändå kan använda den ihop med vatten för olika effekter, samt färglägga med den som en vattenfärg.

jenandtricks_whiteinks07

Hoppas detta varit någorlunda upplysande! Har du några som helst frågor och funderingar är det bara att fråga på här nere i kommentarerna, eller kika in hos Pyssloteket!

/Jennie, a.k.a. jenandtricks

jenniefast

https://static.inlinkz.com/ppr.js

Inläggsförfattare: Jennie

Multipysslare sedan jag var liten tösabit, och har jag bara papper, penna, sax och lim i väskan så är jag lycklig! Älskar scrapbooking, kortmakeri, art journaling, att måla i akvarell och akrylfärg, och som så många andra i designteamet är jag även en crazy cat lady, I can't help it! Kan ofta nörda ner mig i en viss teknik eller specifika märken i perioder, men gillar att variera mig och testa nya saker. Det bästa som finns är bra pennor, fina papper och anteckningsböcker, och finner mycket inspiration i mina vänners kreativitet. Till vardags jobbar jag som handläggare på en myndighet, men under min fritid är skapandet det som gör att mitt hjärta klappar!

0 reaktioner på ”Test av vita stämpeldynor: Colorbox, Hero Arts och Distress

  Mörk cardstock | Pysslotekets blogg

  (19 augusti, 2017 kl. 08:03)

  […] Det är alltså samma färger: Pale tomato, Butterbar och Field greens. Stämplarna heter Fill-in Phrases och kommer från Concord & 9th.  När det gäller den vita dynana så är min favorit Hero Arts Unicorn white men om man inte har den, och inte heller vill investera i en fullstor dyna, så kan jag tipsa om ColorBox Frost white för 29:-. Den kommer man långt med. Vill man läsa mer om olika vita dynor kan jag rekommendera DT-Jennies inlägg i ämnet här. […]

Lämna ett svar