Distresspaints

är inte vilka akrylfärger som helst faktiskt! De är alla opaka och torkar matt. Inte riktigt chalkboard men mycket mer matta än mina andra akrylfärger som jag tycker torkar mycket mer blanka och glansiga.

Det som är mest unikt med  distresspaints är att de precis som alla distressprodukter reagerar med vatten när de ännu inte torkat. De är som andra akrylfärger vattenfasta när de torkat så man kan utan problem bygga lager på lager utan att det blöder igenom som tex dylusion spray eller distress stains gör. De är ju ett helt annat slags medium, transparanta och inte vattenfasta när de torkar. Det bör man tänka på när man skapar i mixed media.

Åter till distresspaintsen, det jag uppskattar mest med den här produkten är att det finns så många härliga nyanser. Det finns alltid någon nyans som passar till just det mönsterpappret jag vill använda. Jag använder oftast distresspaints till projekt som olika album eller altrade askar då man vill måla kartongark eller dylikt och sedan kombinera med mönsterpapper.

Här har jag klätt en ordinär anteckningsbok med skrynklad alutejp som jag sedan målar med distresspaints. På det hela ska sedan ett mönster papper så att alutejpen endast bildar en ram runt.

resized_2014-06-13-12-07-36

Jag tycker paintsen är ypperliga till att färga in bokstäver till titlar. Här har jag färgat in dem i en rosa färg med pensel och sen när de torkat med en annan nyans duttat på med dabbern. Det går även alldeles utmärkta att med dabbern på samma sätt ”smutsa ner” kanterna på sina projekt för att få en mer sliten och grunge look. Det går även alldeles utmärkt att stämpla med distresspaints, de starkare rosa stänken på kanterna på den här tagen är stämplade.

resized_2014-05-31-13-53-01

Man kan precis som med andra distressprodukter kleta ut olika färger på en craft mat, spraya lite vatten och sedan plocka upp färgen med en tag som här:

dsc_7250

Det man ska tänka på är vilka färger man väljer, ni ser att det är väldigt nära att jag får ”mud” som de säger i demovideos 🙂 Man måste kunna sin färgcirkel och vilka färger som funkar ihop. Grönt och rött blir gärna brunt…

Ni ser även här att färgen reagerar med vatten. Jag har sprayat längst ner på tagen och fått ljusare partier.

Man kan också jobba i olika lager. här har jag först målat tagen i en seedless preserves som fått torka innan jag penslar på tattered rose och sedan sprayar med vatten. då kryper det undre lagret fram på det här viset.

dsc_7247

Som jag nämnde ovan så blir det väldigt läckert att stämpla med distresspaintsen, ännu läckrare blir det på mörk cardstock som nedan.

dsc_7865

Det man måste tänka på är att man är snabb att rengöra sin stämplar så att de inte blir förstörda med intorkad färg. Jag brukar spraya på vatten med min vattenspruta ganska omgående och slänga på en våtservett om jag inte hinner gå till kranen att spola av den på en gång. Sen brukar jag diska stämpeln med en diskborste under rinnande vatten. Man vill inte att det blir någon färg kvar i de små skrymslena i stämpeln…

Hoppas jag inspirerat till att plocka fram paintsen från gömmorna och har du inga passa på och köp på dig och testa några tekniker!

Det är görsköj som vi säger här i Värmland!

Du prenumererar väl på nyhetsbrevet?!? Man vet aldrig vilka roligheter som kan dyka upp där 🙂

karin4

https://static.inlinkz.com/ppr.js

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Lämna ett svar