Klarembossing och färgglada bakgrunder – ständiga favoriter

Klaremobossing – att embossa med ett klart/genomskinligt embossingpulver, har många fördelar. Dels kan man använda det med alla sina roliga färgglada stämpeldynor, och på så vis få ut väldigt mycket av ett endaste pulver. Dels kan man skapa roliga resisteffekter, så som Babsan gjorde här om dagen! Så läckert!

En sak jag verkligen gillar med klarembossing är hur utan blir som glas, eller som en läcker karamell. Alla stämplade motiv blir så fint glansiga och färgerna under tycks djupna.

Idag ville jag stämpla några riktigt stora och djärva stämplar på en färgglad bakgrund med akvarellkänsla, så jag började med bakgrunderna.

Med en sprayflaska vatten och en typ rött (Permanent rose) fick jag till denna effekt. Jag har blött pappret och adderat färg, låtit det torka och sedan lagt på mer färg.

För de här bakgrunderna kan man lättast använda sig av Tim Holtz minidistresser eller re-inkers för att få denna vattenfärgseffekt. Det går också alldeles utmärkt att använda sig av Distress Spray Stains eller Distress Oxides – Samtliga distressprodukter lämpar sig väl för att blanda ut med vatten.

Sedan var det dags för embossingen!

Till dessa kort har jag använt mig av:

Jag tyckte att det skulle vara lite kul att testa en monokrom variant idag, för att verkligen lyfta fram texten på korten.

För att få lite extra effekt har jag embossat två gånger: När första lagret av pulver smält, och snabbt innan det svalnar, har jag hällt på ett lager till och sedan smält det. Det gör det extra glansigt och upphöjt. Jag hade lite dåligt ljus frampå kvällskvisten, men du kan se det om du kollar på ordet HAPPY på kortet ovan.

Efter det monokroma fick jag lite spatt och var tvungen att dra till med ett kort med mer färg! På detta kort embossade jag först stämpelmotivet, och lade sedan till färgerna efteråt runtom. Fukta pappret först med en mini mister och använd sedan en ordentligt fuktad pensel när du lägger på färgen.

Ganska enkla kort men roliga att skapa, och nu har jag några kort på lut för flera tillfällen, vilket alltid är praktiskt! Jag brukar försöka göra en bunt när jag har köpt nya stämplar – kul sätt att testa nya stämplar, lära sig hur de funkar och ser ut, och alltid bra att ha några extra kort i bakfickan!

Pyssla lugnt!

/Jennie, a.k.a. jenandtricks

Inläggsförfattare: Jennie

Multipysslare sedan jag var liten tösabit, och har jag bara papper, penna, sax och lim i väskan så är jag lycklig! Älskar scrapbooking, kortmakeri, art journaling, att måla i akvarell och akrylfärg, och som så många andra i designteamet är jag även en crazy cat lady, I can't help it! Kan ofta nörda ner mig i en viss teknik eller specifika märken i perioder, men gillar att variera mig och testa nya saker. Det bästa som finns är bra pennor, fina papper och anteckningsböcker, och finner mycket inspiration i mina vänners kreativitet. Till vardags jobbar jag som handläggare på en myndighet, men under min fritid är skapandet det som gör att mitt hjärta klappar!

0 reaktioner på ”Klarembossing och färgglada bakgrunder – ständiga favoriter

  Inga Larsson

  (16 oktober, 2017 kl. 04:52)

  Nääe…!Inte kan man pyssla lugnt , när man får så mycket ideer,detta ser jättekul ut, ska testa detta idag när jag är klar med tvättstugan!
  Kram

   jenandtricks

   (16 oktober, 2017 kl. 06:52)

   Åh vad roligt att höra, Inga! Blir glad så glad att höra att jag kunnat komma med lite inspiration ❤️Hoppas du fick en riktigt mysig pysselstund, det förtjänade du efter tvättstugan !

  kerstin462kesu

  (16 oktober, 2017 kl. 09:47)

  Toppenfina kort! En fråga: Har du bara kört det sista (med guld EP) med pensel? Eller har du smooshat på något sätt? Har du lagt på färg (och vatten) i omgångar och låtit det torka emellan? (Blev visst tre frågor …) Urläckert!

   jenandtricks

   (16 oktober, 2017 kl. 15:35)

   Tack Kerstin! Det sista kortet har jag först embossat själva motivet (”get your happy on”) med guld EP. Sedan har jag mistat försiktigt med en sprayflaska vatten för att fukta hela pappret. Efter det har jag först målat med väldigt utblandad akvarellfärg så att det blivit en ljus grundfärg (med en stor fuktad pensel). När det torkat lite att jag lagt på lager två ovanpå med lite starkare pigment (med en mediumstor fuktad pensel). När det var lite halvtorrt så duttade jag dit en droppe rent vatten här och där, så spirar pigmenten iväg lite åt olika håll 🙂 (som ovanför Y:et i ordet Happy ovan). Man får ha lite is ibland magen och låta färg/vatten/pappret göra sitt några minuter, ibland är det först när det börjar torka som man ser hur det kommer bli! 🙂 Glad måndag! //jennie

  kerstin462kesu

  (17 oktober, 2017 kl. 20:32)

  Toppen! Tack för svar. Nu tror jag att jag vågar mig på tekniken 🙂 Sista frågan (för den här gången). Du anger färgen ”permanent rose” ovan. Är det en akvarellfärg eller stämpelfärg?

  jenandtricks

  (21 oktober, 2017 kl. 21:05)

  Ja! Kör på, det är jätteroligt!

  Permanent Rose är en akvarellfärg, mellan rött och magenta på färghjulet så att säga. Finns en del olika märken, hos en del heter färgen Quinacridone Rose. Pigmenten som används för just denna färg är känd för att ha goda transparenta egenskaper (dvs mer genomskinlig effekt än opak) och sin djupa lyster ❤️

   Kerstin

   (22 oktober, 2017 kl. 19:45)

   Tusen tack. Väldigt inspirerande, och fint att få utförliga svar. Nu har jag inget att skylla på längre, bara att sätta igång 😉

Lämna ett svar