Ink smooshing var det här

Distress ink och numera Distress Oxide ink är en verklig favorit. Jag älskar teknikerna man kan göra med dessa och jag har speciellt fallit för ”ink smooshing”. Detta betyder att du trycker din stämpeldyna (eller droppar re-inker) på en glatt yta typ Rangers Craft Sheet, sprayar det med vatten (eller shimmer spray om du vill glittra till det lite) och sedan doppar du ditt papper i detta. En eller många gånger är upp till dig. När jag väl har plockat fram alla grejor så kan det bli en hel del papper som går åt som synes. Jag tycker mest om att jobba med Rangers watercolor paper här för pappret tål en hel del vatten och torkning samt att färgerna blandar sig fantastiskt. Har även testat Canson Watercolor paper och det fungerar det också.

Jag tycker resultatet blir häftigast om man jobbar i lager på lager och torkar med en embossing fön t.ex Tim Holtz Heat It craft tool, emellan. Pappret behöver aldrig vara snustorrt utan det räcker med att ytan känns någorlunda torr så är det bara att gå på med ett nytt lager med färg/vatten.

På sista tiden så har jag blandat både Distress ink och Distress Oxide ink och man kan få riktigt härliga kombinationer med dessa. Med Oxide ink så kan man få en ljusare färg att synas på en mörkare (vilket inte fungerar med de vanliga) men de fungerar ypperligt ihop. Med tanke på att jag inte har alla färger av Oxide så blir det naturligt att man använder det man har. Jag såg dock att Anna har fått in en hög med härliga nya färger av Distress Oxide så det är bara att in i butiken och botanisera där om ni vill komplettera.

När jag känner mig färdig med bakgrunden så återstår ju då, vad gör man med alla dessa bakgrunder? Ett ganska angenämnt problem i och för sig men ändå. Jag visar här två exempel på vad man kan göra:

På det första så ville jag göra en undervattensscen utan att bygga för mycket lager så jag bestämde mig för att stämpla min scen direkt på bakgrunden. I det här fallet ville jag testa om det gick att använda en annan typ av stämpeldyna ovanpå alla distresser så jag har använt några färger ur Lawn Fawns stämpeldynor. Resultatet? Det går alldeles utmärkt att stämpla. När jag stämplade mina koraller så har jag stämplat flera gånger utan att fylla på från stämpeldynan för att få lite variation i färger.

Jag funderade först på om jag skulle göra ett skak-kort men bestämde mig sedan för att skapa lite intresse bara genom att skära ut en ram i bakgrunden och höja upp mitten med hjälp av dekorgummi. Genom att använda dekorgummi får man en stadig och plan yta, något som kan vara bra när man använt mycket vatten på panelen vilket tenderar att göra den väldigt bucklig. Ett annat alternativ är att använda foam tejp. Ramen skar jag ut genom att använda två nesting dies, Lawn Fawns Stitched Rectangles. Jag tejpade diesen med lite washi tejp så att de inte skulle skifta när jag körde dem genom min Big Shot stansmaskin. Detta har även en annan fördel, panelen blir plattare eftersom den har en tendens att bli ganska böjd av allt vatten i de tidigare stegen.

Eftersom jag vet att kortbasen ofta kan synas emellan det man höjer upp så färgade jag in den med lite Distress Oxide ink i Cracked Pistachio så att det skulle matcha.

Sedan limmade jag panel med dekorgummi och ram på kortbasen.

Dags att lägga till lite färglagda stämplar, dessa är tagna från Lawn Fawns Mermaid for you och You are sublime.

Det andra kortet fick bli en vintrig variant. Även om det är lite tidigt att starta julkortstillverkningen så kände jag att efter denna underbara sommar vi haft så fanns det behov av lite kyla;

Här har jag kompletterat bakgrunden med att bättra på de infärgade delarna med lite ink blending i samma färger. Jag har även stämplat lite med lite stämplar från mina gömmor samt använt en stencil från Tim Holtz. Snöflingan är också från mina gömmor men du kan hitta liknande från t.ex Lawn Fawn i butiken. Hälsningen kommer från ett Lawn Fawn set som heter Merry messages.

Hoppas ni blivit lite inspirerade att testa ink smooshing. Och om ni är rädda för att man blir ganska kladdig om fingrarna och får ”snygga” fläckar så har ni helt rätt. Testa då Rangers Craft Scrubbie som finns i butiken. Fungerar kanon!

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

1 reaktion på ”Ink smooshing var det här

    […] Vi fortsätter med månadens tema Stenciler så här har jag använt ett par stycken för att skapa korten. Bakgrunderna är gjorda med Distress Reinkers i färgerna Salty Ocean, Chipped Sapphire och Peacock Feathers. Älskar de magiskt färgstarka resultat man får när man använder re-inkers och ink smooshing som teknik. Du kan läsa mer om hur man gör ink smooshing här. […]

Lämna ett svar