Hur får jag det rakt?!

Tack och lov är jag begåvad med ett ganska så bra ögonmått, men trots det är vissa saker svårare än andra att få raka och vi har väl alla någon gång suttit och svurit över att det hela tiden blivit snett? Idag tänkte jag gå igenom åtta olika sätt att få saker och ting rakt. Vi börjar med det mer basala och går sedan över till finliret.

Skärmaskin: Självklart kanske, men jag ska erkänna: det tog lång tid (läs år) innan jag skaffade mig en skärmaskin. Onödig utgift tyckte jag och satt där med skalpell och linjal istället. Men åh, så mycket papper, men ffa tid du sparar! Och du skär rakt och snyggt på första försöket. Väl värt att lägga tre, fyra hundralappar på!

Ditt underlägg: Alltifrån en enkel skärmatta med rutmönster till de mer avanderade underläggen, som exempelvis min favorit, Tim Holtz Glass Media Mat. Vad du väljer är upp till dig. Huvudsaken är att det finns ett rutmönster som du kan använda för att med hjälp av linjal placera dina saker alldeles vågrätt.

T-linjal: Lägg T:et i kanten på din bakgrund och sedan kan du montera dit din textremsa, orddie osv alldeles rakt och fint.

Lim: Även om man har linjal och andra hjälpmedel, så kan det vara svårt att få det på plats exakt där det ska vara redan på första försöket. Ofta vill man ju justera det någon liten millimeter. Ett tips här är att (om du använder 3D-kuddar/foam tape) ha en liten klutt lim under, så kan du skjuta runt till du är nöjd. Vill du ha textremsan, eller vad det nu är, direkt på bakgrunden istället, gäller samma här, använd lim istället för tejp.

Mistin är ett ypperligt hjälpmedel för att få saker raka. Det finns flera saker man kan göra, men här får du två tips:

L-linjal i Mistin: Superbra för att få ffa textstämplar raka. Funkar som en vinkelhake fast i Mistin. Typ. Passa in linjalen och tryck stämpeln ända upp mot kanten på linjalen. Tada, du har nu en alldeles rak text som du kan ”fånga upp” med dörren.

Montera på kortbasen: Du vet väl att du kan använda Mistin till att montera fast ditt kort på kortbasen? Då slipper du den där irriterande halva millimetern av vitt som syns för att det blivit yttepyttesnett. Ta ut ”musmattan”, lägg kortbasen dikt an mot kanterna, och lägg sedan på din färdigtejpade/-limmade bakgrund, också dikt an. Perfekt resultat varje gång!

För att få utstansade bokstäver raka och med jämnt mellanrum kommer här två sätt.

Använd negativet: Det första tipset är att spara negativet efter det utstansade ordet. Placera negativet rakt och där du vill ha bokstäverna med hjälp av linjal. Limma sedan ”tillbaka” bokstäverna, låt torka och ta/klipp bort negativet. Voila! Rakt och snyggt.

Använd tejp: Vill man kanske inte använda negativet som ovan, utan man vill flytta runt bokstäverna lite för att se var texten passar bäst, kan man använda sig av tex Purple Tape eller, som här, en bit maskeringstejp som blivit över. Lägg bokstäverna mot den klistriga sidan av tejpen. Se till att mellanrummen är jämna och att bokstäverna går kant i kant med tejpens ena långsida.

Vänd sedan på tejpen och prova sedan var du vill ha bokstäverna. När du bestämt dig har du bara på lite lim på bokstäverna, lägger ner dem på rätt plats med hjälp av tejpen tejpen, låter det torka och tar sedan bort tejpen. Klart!

Det var åtta både lite enklare och lite mer avancerade sätt att få saker och ting rakt. Har du något mer tips? Kommentera gärna!

Inläggsförfattare: Caroline

Pyssel är för mig, som nog för många andra, en frizon. En terapi. Håller mig (än så länge?) till kort. Favoritmärken: lite av varje, men nog mestadels Mama Elephant och Altenew för tillfället.

4 reaktioner på ”Hur får jag det rakt?!

  Inga

  (24 september, 2019 kl. 22:31)

  Tack Caroline, det var flera bra tips, jag har inte några, men en fråga, Vad är det för stämpelmotiv , det svarta på den vackra bakgrunden.

   Caroline

   (7 oktober, 2019 kl. 21:00)

   Roligt att du tyckte tipsen var användbara! Stämpeln är från Simon Says Stamp och heter Wildflowers. De får tyvärr inte säljas i Sverige (eller ja, det går att beställa direkt från dem i USA, men det kostar ju en del med frakt, tull mm), men det finns flera andra märken med liknande motiv, tex Penny Black och Lavinia om du vill kika runt där!

  Marianne

  (25 september, 2019 kl. 16:40)

  Vilka bra tips Caroline. Känns som jag borde införskaffa mig det där L:et till Mistin. Skulle verkligen minska ned på frustrationen med de där små stämplarna!!

   Caroline

   (7 oktober, 2019 kl. 21:01)

   Ja, de har sparat mig många svordomar!

Lämna ett svar