Modelling paste genom stencil förhöjer korten

Hur har ni till så här i andra hälften av januari: har julen och julkorten gett en boost åt skapandet eller är musten slut och oxveckorna suger? Jag är i kreativt boost-läge vilket dammråttorna fröjdas åt. ;-D

Ägnar januari åt att vrida och vända på det här med hur jag använder stenciler i kortskapandet. Mycket är det enkla svaret. Oftast använder jag stenciler för att skapa mönster. Men då och då skapar jag även struktur och dimension med dem på mina kort. Modelling paste eller gesso är det jag brukar använda då. Det hittar du här i butiken. Idag blir det på ett födelsedagskort till en cool katt – min morbror.

Jag börjar med att skapa bakgrunden med hjälp av Distress Oxide. Jag vill att mitten ska vara ljusare för att fokusera motivet och sätter därför en utstansad cirkel i OH-plast för att maskera mitten. Sedan tar jag stämpeldyna och trycker över pappret som ett lapptäcke.

Distress Oxide är väldigt pigmentrika så ofta brukar det räcka att ta ett blendningverktyg direkt på trycket för att blanda ut färgen så den täcker pappret.

Sedan tar jag bort masken och färgar in cirkeln i en ljusare ton. Jag avslutar med att spraya pappret rejält med vatten så fälten mjukas upp. Blendingverktyg och sprayflaskor hittar du här. Du kan låta det självtorka men jag använder alltid värmefön eftersom jag är otålig när jag är inne i ett kreativt flow.

Sedan tar jag stencilen Rosette från Tim Holtz collection och färgar in i blått och oranget över pappret. Jag använder även svart Distress vid kanterna för att färga in dem snyggt. Då använder jag små infärgningsdutt men det går lika bra med Tim Holtz blendingverktyg, se länk ovan. Jag jobbar med små rörelser inifrån och ut.

Sen blandar jag Deco Arts akrylfärg Glamour Dust Gold Glitz i lite modelling paste. Jag valde en ganska lätt och slät variant av modelling paste. Det finns de som skapar betydligt mer struktur och ruffigare yta, men det var jag inte ute efter här. Sedan brer jag den jämt med en palettkniv över stencilen.

Den guldglittrande färgen blir förstås mer dämpad när den blandats ut, men när den torkat skimrar den fint (vilket som vanligt är svårt att fånga med kameran).

Sedan använder jag lite vit krita över en boksida för att texten inte ska bli så distinkt på den sköna kattstämpeln från Katzelkraft. Katzelkraft är just nu ett av mina absoluta favoritmärken bland stämplar, men det kanske ni redan gissat. 😉

Jah klipper ut den och placerar i mitten. När man har en färggrann mönstrad bakgrund kan det bli effektfullt att inte ha så mycket/eller inte alls färglägga motivet. Påmindes om det nyligen på Simon Hurleys Inklipse kanal och tänkte att det passar här. Men några detaljer får färg och ger honom en ballong. Katzelkraft har ett eget det med ballonger, men det har inte jag. Än…

Stansar ut texten och avslutar med några droppar Nuvo Crystal drops, sådana hittar du här. Rox stamps har fina grattistexter på svenska och Lawn Fawn ett bra alfabet som är motsvarande det jag använt.

Hoppas ni inspirerats av månadens tema och utforskar användandet av stenciler extra mycket. Berätta gärna och visa i Pysslotekets Facebook grupp.

// Pyzzlot Karin

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Lämna ett svar