5 tips för Lawn Fawn Shadow box die

Det här med interaktiva kort är ju helt klart min grej. Jag älskar när det är något som poppar upp, viker ut, studsar, snurrar, ja, allt man kan tänka sig. Lawn Fawn är ju ett märke som är väldigt duktiga på just interaktiva kort och dies till dessa så jag tänkte visa mina bästa tips för några av mina Lawn Fawn interaktiva dies. Så, hämta något att dricka och sitt tillbaka, det här blir ett långt och bildtungt inlägg!

Idag börjar jag med Shadow box, ett nytillägg till samlingen som fick flytta hem i vintras. Med Shadow box så skapar man helt enkelt en liten utvikbar ”låda” som man kan titta in i. Till just Shadow box finns det en uppsjö av ”Add-ons” beroende på hur man vill dekorera sin låda. Till dagens kort har jag använt mig av orginal-diesen och Rainbow add-on.

Mina 5 bästa tips för Lawn Fawn Shadow Box

  1. Titta på Lawn Fawns intro-video för hur man sätter ihop den (där får du en mängd tips och trix redan från början och dessutom en hel del dekoreringstips)
  2. Använd stark tejp för att limma ihop lådan (jag har använt både flytande lim och ”vanlig” tejp för att sätta ihop lådan men med tanke på att man gärna leker med denna typen av kort så kommer man vika upp och vika ihop många gånger. Om man använder för ”dåligt” lim så kommer fogarna att lossna efter ett tag). Dessutom är det väldigt pilligt att använda flytande lim för fogarna för man behöver pressa ihop och hålla bitarna på plats ett tag, risken att man då limmar något som man inte ska är överhängande (fråga gärna hur jag vet det 😉 )
  3. Använd lite kraftigare cardstock för stommen och inläggsbitarna. I exemplet nedan så har jag använt både cardstock och mönsterpapper. Problemet är om mönsterpappret är lite för tunt (som det är i mitt exempel) då blir lådan inte så stabil och känns ”sladdrig” (hittade inget bättre ord men jag tror ni förstår hur jag menar 😉 )
  4. Tänk på hur långt fram och långt upp som man sätter första inläggsbiten. Sätter man den lite för långt fram (som jag gjorde i gula exemplet) så täcker man för mycket av hålet vilket gör att det är svårt att se längre bak.
  5. Vill du få saker att sväva inuti din låda, använd lite plast (t.ex gammalt OH-papper eller en bit från en lite hårdare plastförpackning) och limma på din figur och fäst den sedan där du vill ha den. Ser du fjärilen i det gula exemplet? 😉

 

Så, vi går väl igenom listan 1-5 med exempel så ska vi väl få ihop en Shadow Box.

Första tipset var att titta på Lawn Fawns intro-video:

Älskar att man får se 3 kort från början till slut samt också en bunt med exempelkort på slutet så man kan få lite ideér till stämpelset att använda för denna typ av die.

Jag valde att prova att göra kort med både mönsterpapper och cardstock som bas (därav att jag kom på att mönsterpapper blir väldigt ”sladdrigt”) men det är ju fint. Kommer här att gå igenom steg för steg hur jag gjorde korten så får ni följa med. Jag började med att välja papper till min bas. Jag valde två papper från Lawn Fawns mönsterpapper Dandy Day 12×12 pack samt ett ljusblått från deras cardstock pack. OM du väljer att göra med mönsterpapper, se till att du skär ut ditt papper så att mönstret kommer att passa hela vägen runt (så du inte vänder det upp och ned). Efter att du skurit ut basen 2 gånger så ska du göra hål i den ena med den medföljande dien. Jag använder både rektangeln och den varianten som kommer i Rainbow add-on. Se till att lägga även hål-dien på rätt håll på mönsterpappret;

Dags för tips nummer 2 på min lista, använd stark tejp för kortbas och inläggsbitarna. Här har jag använt Power Tape. (För just denna die så är Power Tape någon millimeter för bred så jag har trimmat den med en sax, vilket går utmärkt.). För att enklare kunna exponera klistret så brukar jag dra mitt falsben över tejpen ett par gånger, då går det superenkelt att få bort skyddspappret.

Tips 3 gällde ju att använda lite kraftigare cardstock. Ni kommer se på bilderna nedan att där jag använt mönsterpapper så böjer sig pappret mycket enklare, speciellt i fönsterdelen, något som jag upptäckte att jag inte diggade så mycket.

Dags att sätta ihop stommen på ena sidan. Ta bort skyddspappret från tejpen och matcha ihop delarna enligt nedan. Med denna tejp får man endast en chans så ta lite tid på dig och sikta noga 🙂 :

Man kan sätta ihop hela stommen och sedan sätta i inläggsbitarna men jag tycker det är mycket enklare att sätta i dessa först och sedan sätta ihop stommen. Då hamnar de nämligen alltid på rätt ställe. Kruxet här är dock att sätta dem på lagom avstånd från fönstret, tips nummer 4! Jag började med att endast hålla inläggsbitarna framför hålet för att se hur högt jag ville de skulle sitta:

Jag tyckte att denna höjden var bra, sedan gäller det ju här att även bestämma vilket DJUP de ska sitta på och detta visade sig vara det svåraste (för mig). På den gula varianten tyckte jag att jag satte mina inlägg alldeles för nära föntret så jag gjorde om detta på mina andra boxar och satte dem längre in! Allt detta beror ju givetvis på vilken scen man vill skapa i sin låda och hur stora figurerna är som du tänkte sätta i din scen. Ju större figurer desto längre bak skulle jag säga.

När du bestämt höjden och djupet på dina inlägg så är det dags att sätta fast dem i stommen enligt nedan (så här i efterhand så hade jag satt mina inlägg på samma höjd men jag hade satt dem djupare in, det betyder att jag skulle flyttat dem närmare den bakre vikningen på denna bild):

För att sedan sätta ihop stommen så vik över dina inlägg till andra sidan och ta bort skyddspappret på tejpen:

Vik sedan över ”framsidan” över inläggen så att de fastnar i stommen. Man kan i detta läge SAMTIDIGT sätta fast stommens hörn genom att bara plocka bort skyddspappret där med och fästa ihop det samtidigt. Jag tycker dock att det är för meckigt att få allt att stämma överens då. Jag sätter alltså fast inläggen i stommen först. Sedan plockar jag bort skyddspappret på stommens andra sida och fäster det.

Nu kan du fälla upp din låda och fortsätta dekorera insidan. Vik gärna stommen fram och tillbaka några gånger så att du ”lär” lådan hur den ska vika sig.

 

På min blåa låda så ville jag skapa ett molnlandskap så här har jag satt i 4 inlägg. Du kan välja hur många eller hur få du vill. Efter att ha gjort några lådor så tycker jag minimum är 2 inlägg och max 4 men använd fantasin och skapa din alldeles egna scen.

I exemplen ovan så har jag lämnat insidan av stommen odekorerad. Man kan om man vill dekorera den med mönsterpapper eller andra paneler och detta görs ju då förslagsvis INNAN man sätter dit inläggen. Längst bak går dock att dekorera i efterhand och det kommer jag visa nedan. Här har jag använt Lawn Fawns Dandy Day stämpelset med de söta mössen för att dekorera min blåa mönsterpapperslåda. Jag upptäckte dock när jag började fylla på med figurer och träd att det blev väldigt tomt baktill i lådan. I och med att jag inte satt dit något annat papper längst bak så kändes det väldigt naket. Ett sätt att komma undan detta var att sätta dit fler träd. Så som lådan ser ut nu så ser det faktiskt alldeles utmärkt ut framifrån för det ser ut som de bakre träden står på den mittersta gröna kullen… Men, när man vrider lite på lådan (vilket man kommer göra) så ser det ut som träden svävar i luften. För att lösa detta så skar jag ut några inläggsbitar till och klippte av ändarna och limmade detta direkt på bakgrunden och vips så har träden en kulle att stå på.

Så här blev min färdiga blåa låda. Mössen är stämplade med Lawn Fawns Crunchy Leaf stämpeldyna (en brun stämpeldyna som fungerar med alkoholbaserade markers). Denna finns i ett set av stämpeldynor som heter Pottery Studio. Vimpeln som sitter längst fram är från Simple Wavy banners och fungerar perfekt med det böjda sentiment som finns i stämpelsetet. Det gröna pappret kommer från Dandy day men 6×6-blocket då mönstret är mindre.

För att kunna skriva en hälsning på sitt kort så brukar jag dekorera baksidan med en panel. Här använde jag mig av samma die som gjorde hålet på framsidan för att få en bit som passar perfekt.

Mitt gula kort blev till slut så här:

Här har jag använt mig av stämplar från Lawn Fawn-seten Tree before n’ Afters och Fairy friends. Bannern är även här från Simple Wavy banners. (Som sagt, hade jag gjort om det så hade det första gröna inlägget suttit lite längre bak för nu täcker figurerna lite för mycket av öppningen…)

Och här kommer vi till tips nummer 5. Om man vill få något att sväva i sin Shadow Box så kan man limma det på en bit plast och sätta det i något av inläggen. Ser ni fjärilen ovan som svävar fritt??!!

 

Här här har jag dekorerat baksidan på samma sätt som ovan.

Sista kortet ut var med molnen. Här tyckte jag det passade perfekt med ett flygplan från Lawn Fawn stämpelsetet Plane and simple. Regnbågen är gjord med dien från Rainbow add-on i cardstock från Lawn Fawn. Bannern är även här från Simple Wavy banners:

På detta kort så valde jag att dekorera sidorna med dien som medföljer orginalsetet. Man kan använda den till både ut- och insida.

Och det sista som är så häftigt med denna typen av kort, det är inga som helst problem att skicka dem på posten i ett vanligt kuvert (bra kuvert är till exempel Darice A2) eftersom de viker ihop. De är heller inte längre än ett vanligt A2 enligt amerikanska standardmått (5 ½ inch):

Hoppas att ni provar på lite av Lawn Fawns interaktiva dies. De kan verkligen varieras i oändlighet med tanke på vilket papper man väljer och vilja stämpelset man dekorerar med.

Glöm inte bort att Pysslotekets cybercrop fortfarande pågår för fullt i Facebook-gruppen samt om du missade Tettiz och Therese Facebook live på långfredagen så ligger de kvar så du kan kolla på dem igen.

 

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

Lämna ett svar