Heat embossing som detalj

Idag tänkte jag visa ett kort och två tags där jag använt heat embossing som detalj. Jag har använt mig av Wows embossingpulver Metallic Copper Sparkle. Jag diggar verkligen pulvren från Wow som har glitter i sig, det gnistrar så härligt, och jag upplever dessa pulver mer lättembossade än Rangers motsvarighet. Vi börjar med tagsen:

Tagsen är gjorda med hjälp av monoprinting med stencil och med Nuvo Shimmer Powder. Monoprinting gör man genom att man lägger stencilen över ett papper, sprinklar på de pulver man vill ha (över både papper och stencil), sprayar lite med vatten. Sedan lyfter man snabbt upp stencilen, vänder på den och ”printar” med den på ett annat papper. Jag brukar lägga ett hushållspapper ovanpå så det suger upp vattnet som annars sipprar ut i stencilens hål. På tagsen ovan så är den högra det positiva mönstret och den vänstra är det negativa (den man printar). När mina paneler torkat så skar jag ut dem med en tags die från mina gömmor som matchade mönstret.

På denna tag, som har det positiva mönstret, så valde jag att lägga lite Distress Oxide ink (Worn lipstick) i kanterna som matchade färgerna på Nuvo Shimmer Powder (Golden Sparkler, Cherry Bomb och Sunray Crosette). Distress Oxide tar ju en liten stund på sig att torka så jag gick på direkt med embossingpulver utmed kanterna och kunde då heat embossa. Och vad passar inte bättre ihop med blommor än fjärilar :). Jag grävde djupt i mina gömmor och hittade några fjärils-dies och skar ut dem i vitt papper och färgade sedan inom dem med Distress ink i färgen Walnut stain. När de torkat så har jag även här använt embossingpulver för mer detalj.

För att få dit embossingpulvret där jag ville ha det använde jag mig av en Versamark embossingpenna. Det finns dock flera märken som har samma typ av penna. Jag ”ritade” helt enkelt där jag ville ha mitt pulver och hällde sedan på det och värmde med min Heat It-värmefön.

Jag avslutade sedan med ett par stickers från Tim Holtz.

Nästa tag är gjord på liknande sätt. Här använde jag dock Versamark-dynan direkt på kanterna och hällde på mitt embossingpulver och heat embossade. Fjärilen, bladen och blomman är alla först utskurna ur vitt cardstock som jag färgat med Distress Ink i Walnut stain och sedan har jag lagt på embossingpulver efteråt för lite extra detalj.

Vid monoprinting så ska man försöka välja en stencil med ”lagom” mycket mönster så man får ett bra tryck när man printar. Är det för stora hål (för lite stencil) så blir trycket väldigt ”fjuttigt”.

Fjärilen, blommorna och bladen är monterade med flytande lim och endast utmed mittlinjen så man kan böja upp vingar och blad om man vill.

Till dessa kort har jag använt:

Nuvo Shimmer Powder; Golden Sparkler, Cherry Bomb och Sunray Crosette
Stencil; Tim Holtz Bouquet
Embossingdyna och embossingpenna: Versamark
Wow embossingpulver; Metallic Copper Sparkle
Canson Watercolor Paper
Distress ink: Walnut stain
Distress Oxide ink: Worn lipstick
Dies: från mina gömmor (Tag dies från Sizzix, stora fjärilen och blomman från Sizzix, blad från First Edition)
Band: Tim Holtz Crinkle ribbon
Stickers: Tim Holtz Small talk

Tänkte även visa ett kort på samma tema. Här har jag använt en bakgrund som är gjord med Nuvo Shimmer Powder. Jag har sedan skurit ut fjärilarna genom en vit panel och lagt denna över min färgglada bakgrund. Jag skar sedan ut fjärilarna i svart, heat embossade detaljerna på dem med Versamark-penna och Wow Metallic Copper Sparkle embossingpulver och limmade sedan fast dem på plats. De är endast limmade i mitten och vingarna är uppböjda. Jag skvätte även lite guldfärg över min panel samt ritade med svart penna runt (tack för tipset Tettiz). Hälsningen är från en stämpel från Hänglar & Wings, perfekt nu till mors dag nästa helg.

Här syns även skimret från Nuvo Shimmer Powder. Det blir ett väldigt glittrigt kort.

Ett perfekt sätt att använda en bakgrund som man kanske inte blev helt nöjd med. Här syns ju endast valda delar av den.

Till detta kort har jag använt:

Nuvo Shimmer Powder; Blue blitz, Cherry Bomb och Solar Flare
Vattenfärg; Gansai Tambi Starry Colors
Wow embossingpulver; Metallic Copper Sparkle
Canson Watercolor Paper
Dies: från mina gömmor (fjäril från Sizzix)
Stämpel: Hänglar & Wings Mamma

 

Om du missade den stora LIVE-helgen som var nu i Pysslotekets Facebook-grupp, tror gänget fick ihop hela 12 live-sändningar, så finns de fortfarande att kolla på i gruppen. Kolla under taggen Live-sändningar.

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

1 reaktion på ”Heat embossing som detalj

    Kerstin Sundmark

    (31 maj, 2020 kl. 14:36)

    Så himla läckert! Är inte riktigt på det klara med bakgrundstekniken som jag blev sugen på att prova. Du får alltså två bakgrunder? Det blir inte en enda gegga när du spritsar på vatten över stencilen?Antar att du lägger hushållspappret över stencilen när du lagt den ovanpå papper två, så att säga – korrekt? Ständigt dessa frågor, men det är bara för att jag så gärna vill prova och inte riktigt behärska shimmer powder (än). Tack för inspirerande inlägg 🙂

Lämna ett svar