Bli först med den senaste embossingtekniken

På Pyssloteket gillar vi att vara trendkänsliga både när det gäller produkter och tekniker så att vi kan erbjuda er det senaste. Därför omvärldsbevakar vi såklart och har koll på när Tim Holtz släpper nya färger eller när Jennifer Mcguire hittar på nya coola grejer. Häromdagen hände just det; Jennifer visade en ny embossingteknik med Timpans nya färg Speckled egg – en vacker blå-grå-grön nyans som man antingen kommer älska eller bara säga meh ?. Jag tror jag kommer älska den, jag som älskar att göra himmel. Hör av dig till Anna så beställer hon den åt dig!

Nu till en väldigt enkel men effektfull teknik à la Jennifer Mcguire.

Du behöver:

 • En stencil som inte är bredare än din diecut-maskin.
 • En die-cut maskin, Big shot eller motsvarande.
 • Embossing pad, en slags gummimatta (säljs i tvåpack men är slut just nu i butiken – men går att beställa av Anna)
 • Distress-ink
 • En baby-wipe, dvs våtservett
 • Akvarellpapper som matchar stencilen i storlek. Jag använder Cansons papper.

Gör så här:

1. Dra med distressdynan direkt mot akvarellpappret så det blir helt infärgat med rikligt med färg. Om akvarellpappret har lite struktur kan du behöva göra lite masserande cirkelrörelser.

2. Gör en ”macka” till din die-cutting maskin. Till min Cuttlebug la jag A-platta, B-platta, dubbla embossingmattor för bra tryck, papper med färgen uppåt, stencil, baby-wipe, B-platta.

3. Rulla mackan fram och tillbaka i din maskin ett par gånger. (Se till att den inte åker ur då riskerar stencilen att glida och trycket blir suddigt – lär av mina misstag.)

Våtservetten har nu lyft färg från hålen i stencilen och där framträder mönstret i en blekare nyans plus att det blivit embossat av trycket. Så elegant tycker jag!

Det krävs inte mycket arbete för att fullfölja detta till ett kort. Jag använde ett silverfärgat papper som ram, mörkblå cardstock från Bazzil och textstickers från ett av Tim Holtz block och två fjärilar som kommer från ett Sizzix Thinlits set.

Jag testade även en tvåfärgad bakgrund med samma stencil. Där använde jag guldpapper som ram och lite paljetter. Det är en av mina äldsta från Tim Holtz och en absoluta favorit; Floral. Den har just tagit slut i butiken men hör med Anna så kan hon ta in en åt dig. Det har även kommit in en del nya blommönstrade som jag villhöver…

Testa gärna denna teknik och delta i månadsutmaningen i vår Facebookgrupp.

Ha en fin dag!

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

3 reaktioner på ”Bli först med den senaste embossingtekniken

  Linda Landby

  (31 maj, 2020 kl. 00:15)

  Wow så läckert måste absolut testas såklart, tack Karin för inspiration o lättförståelig förklaring ❤

   Karin Å

   (9 juni, 2020 kl. 10:54)

   Tack Linda!

  […] På tredjeplats med knapp marginal till förstaplatsen kom detta eleganta bidrag från Ida. Ida deltog med flera fina bidrag i tävlingen men när Ida testade embossingtekniken med babywipes och stenciler som designteamets hjärta skuttade till extra mycket. Tekniken kan ni läsa om här. […]

Lämna ett svar