Årets trendspaning

Och så har vi kommit till den sista nyårskaramellen och det är Årets trendspaning. Om det var något som svepte som en storm bland lanseringarna av årets produkter så var det ju formatet slimline. Helt plötsligt ville alla göra höga (eller breda) kort. Ett perfekt format för alla som tycker om att göra scenbyggen med t.ex Lawn Fawns eller Mama Elephants söta stämplar. Helt plötsligt hade man PLATS!

Till detta fenomen så behövdes det ju givetvis dies för att göra det hela lite enklare (och roligare) och under året har det kommit en uppsjö av dessa från de olika tillverkarna. Vad som dock har blivit lite konfunderande för alla är att det finns inget ”standardmått” för slimline som det gör för övriga kortformat. Det långa formatet sträcker sig mellan 7 7/8 inch till 8 5/8 inch och det korta formatet mellan 2 7/8 till 3 5/8 inch. Så, för att göra det lite enklare för oss alla så har jag djupdykt bland de tillverkarna som Pyssloteket tar hem för att göra en jämförelse dem emellan. Jag har valt att titta på standard rektangulära dies med eller utan stygn samt dies med scallops. Med tanke på att alla tillverkarna anger sina mått i inch så har jag tänkt att hålla mig till det i det här inlägget. Vill du konvertera till centimeter så kan du enkelt göra det genom en Google-sökning. De tillverkare som finns med i nedan jämförelse är:

  • Lawn Fawn
  • Mama Elephant
  • Pink Fresh Studio
  • Waffle Flower
  • My Favorite Things
  • (I skrivande stund så har varken Hero Arts eller Altenew släppt några dies för slimline.)

Lawn Fawn

Lawn Fawn var bland de första som släppte detta format och valde då att göra det med sin Large slimline with sliders med måtten 8 1/2” x 3 1/2”. Den kommer med två rektanglar med stygn samt med sliders för att kunna få figurerna att röra sig över kortet. Till vinterns släpp så kom också två dies med scallops som t.ex Scalloped slimline with Hearts: Landscape med måtten 8 1/8″ x 3 1/8″ vilket gör att den passar ihop med ovan die i lager på lager.

Mama Elephant

Mama Elephant var väldigt tidigt ute (om de inte var först) med slimline förra året och här är deras varianter som vi tittat på: Slim card basics som innehåller både en scallop kant (8 2/5″ x 3 2/5″) och en rektangel med stygn (7 7/8″ x 2 7/8″). Dien Slim window dressing innehåller även den än scallop kant fast denna gången med stygn också. Det yttre måttet på denna är 8-1/2″ x 3-1/2″.

Pink Fresh Studio

Pink Fresh Studio var de som verkligen gick all-in när det gäller varianter av slimline dies. Jag har valt ut två från deras stora sortiment som innehåller både rektangel med stygn och scallops, Slim stitched rectangle die set och Essentials: slim stitched scallop rectangles die set. Alla deras ”största” dies har måtten 8 5/8” x 3 5/8”.

Waffle Flower

Waffle flower är de som hittills gjort en serie ”nesting dies” för slimline; Nesting Slim Layers Die, denna är utan stygn med måtten 8 1/4″ x 3 1/4″. De har dock precis kommit ut med Slim Lacy Layers die som inkluderar både rektangulära med stygn samt dies med scallops som man också får säga är ”nesting” i det här fallet, skapar vackra lager på lager. Största rektangel med stygn har måttet 8 1/2” x 3 1/2” medans största rektangel med scallops har måttet 8″ x 3″.

My Favorite Things

My Favorite Things har varit sparsamma inom släppen för slimline och har hittills kommit med en die, Slimline starter die-namics. Dien kommer med slider och pulltab dies samt en stor banner som täcker hela formatet och har måttet 8 1/4″ x 3 1/4″.

Som ni märker så skiljer sig måtten åt ganska mycket.

Jämförelse av rektangulära dies med och utan stygn

Dags att jämföra. Som synes så är Pink Fresh Studio störst. Lawn Fawn och Waffle flower (med stygn) kommer sedan. Efter detta kommer Waffle flowers utan stygn samt MFT och minst i detta intervall är Mama Elephants. Klicka här om ni vill se bilden i större format.

Och om ni vill se jämförelse i tabellform:

Rectangle Namn Stitched rectangle Namn
Pink Fresh Studio 8 5/8” x 3 5/8” Slim stitched rectangle die set
Lawn Fawn 8 1/2” x 3 1/2” Large slimline with sliders
Waffle flower 8 1/4″ x 3 1/4″ Nesting slim layers dies 8 1/2” x 3 1/2” Slim lacy layers die
My Favorite Things 8 1/4″ x 3 1/4″ Slimline starter die-namics
Mama Elephant 7 7/8″ x 2 7/8″ Slim card basics creative cuts

Jämförelse av rektangulära dies med scallops

Nästa mått ut är det med scallops. Här så ändrar vi om ordningen något förutom för den största, det är fortfarande Pink Fresh Studio. Efter det kommer Mama Elephants tätt följd av Lawn Fawn och här är Waffle Flower minst. Klicka här om ni vill se bilden i större format.

Och här har ni även jämförelsen i tabellform:

Scalloped rectangle Namn Annan Namn
Pink Fresh Studio 8 5/8” x 3 5/8” Essentials: slim stitched scallop rectangles die set 8 5/8” x 3 5/8” Slim stitched scallop circle die
Mama Elephant 8 2/5″ x 3 2/5″ Slim card basics creative cuts 8-1/2″ x 3-1/2″ Slim window dressings
Lawn Fawn 8 1/8″ x 3 1/8″ Scalloped slimline with hearts
Waffle flower 8″ x 3″ Slim lacy layers die

Jag hoppas dessa jämförelser blir till er hjälp för att kunna hitta rätt i djungeln av olika lager vad gäller slimline dies.

Kuvert för slimline

Vi är ju dock inte riktigt klara med jämförelsen än eftersom vi inte har pratat om kuvert att använda till slimline. Dessa dies passar för det amerikanska formatet ”business envelope”. På svenska motsvarar detta måttet E65. Anna har tagit hemma dessa kuvert från märket Mead som passar. En annan variant som kan vara väl värd att tänka på är ju att göra sina egna kuvert med hjälp av alla snygga 12×12 mönsterpapper som vi alla sitter på hemma *smile*. Håll ögonen öppna för kommande inlägg om hur man gör sina egna kuvert.

Färdiga kortbaser

Och sista ämnet för detta inlägg blir ju de färdiga kortbaserna som finns i butiken från Anitas. Dessa är enligt europeiska mått och är 21 cm x 10,5 cm. Det omvandlas då till 8 1/4 x 4 1/8 inch. Våran korta sida är alltså betydligt längre än den amerikanska varianten medans de är snäppet mindre breda jämfört med de största diesen. Om man vill använda de färdiga kortbaserna så är då rådet att gå på de något mindre diesen och sedan skära till basen i rätt storlek.

Och för att avsluta så måste vi ju visa upp några kort från årets blogg som har använt detta format:

 

 

Det känns som formatet slimline är här för att stanna. Vi gissar på att 2021 kommer innehålla fler släpp av varianter av dessa dies samt tillhörande interaktiva dies och stenciler. Vad tror ni blir nästa variant inom slimline-produkter?

 

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

1 reaktion på ”Årets trendspaning

    […] För alla tre så använder jag mig av Anitas kortbas i grunden och Waffle flowers största slimline die i deras nesting dies. Eftersom diesen inte är lika höga som kortbasen så skar jag av denna där jag tyckte det passade. Det översta kortet har full kortbasstorlek, det mellan har Waffle flowers dies storlek plus en extra blå remsa och det nedersta är bara Waffle flowers die. Om du vill läsa mer om dessa dies och jämförelsen mellan storlekarna, kolla in inlägget från Nyårskaramellerna om Trendspaning. […]

Lämna ett svar