Måla med distress ink

Jag tycker det är härligt att måla med vattenfärg eller distress ink men brukar ofta bli missnöjd med bakgrunden av mitt motiv. Så, jag tänkte ut ett sätt att komma runt detta med hjälp av ink smooshing. Idag blir ett bildtungt inlägg så luta er tillbaka 😉 Jag valde att utgå från färgerna i februaris moodboard samt tulpanerna:

Man kan göra ink smooshing på flera sätt men här har jag använt mig av Distress Ink och tryckt ut på mitt craft sheet, sprayat med vatten och sedan lagt pappret i, lyft upp och låtit det självtorka. Med tanke på att jag ville kunna stämpla tulpaner på min bakgrund efteråt så var jag noga med var jag la mina färger; grönt längst ned, gult i mitten och rosa högst upp. Så här såg det ut när min panel torkat och jag stämplat på mina tulpaner med Versafine Onyx Black ink, en vattenfast dyna.

Så nu har jag vips fått min bakgrund fixad, den är blandad på ett väldigt mjukt sätt precis som jag var ute efter. Nu behöver jag då bara få tulpanerna att stå ut på något sätt och tänkte göra det genom att fylla på med mer färg. För att göra det enkelt för mig så har jag valt intensivare färger av samma grundfärger som jag gjorde bakgrunden med. Bakgrunden är gjord med Bundled sage, Scattered straw och Picked raspberry. För att förstärka så valde jag då Peeled paint, Mustard seed och Ripe persimon. Man kan egentligen välja vilka färger man vill men man måste komma ihåg att man alltid kommer att återaktivera lagret under och färgen man väljer bör blanda sig bra med den!

Så, får att börja min färgläggning så tryckte jag ut lite färg på mitt craft sheet, sprayade på lite vatten och använde mig av en pensel.

Man kan lägga på färg på flera sätt, jag testade lite olika för att se vad som fungerade bäst. Här så lägger jag på färgen Mustard seed direkt på torrt papper. Man får en väldigt stor kontrast med färgen under.

Jag valde att lägga färgen åt höger och tänker sedan blanda ut med vatten åt vänster för att färgen ska blanda sig med lagret under. Med tanke på att vattenfärger blandar sig över den ytan som är blöt så tänk på att inte färglägga två saker bredvid varandra som ska ha olika färg, då kommer färgen att vandra.

Jag märkte, när jag la till mer vatten att min färg ville vandra utanför linjerna så jag tänkte att till sista blomman ska jag göra lite annorlunda. Jag penslade den med vatten först, inte hela vägen ut till linjen utan en bit ifrån. Jag doppade sedan penseln i färgen och duttade i den i det blöta området. Färgen sprider sig då genom det blöta området av sig självt. En riktigt cool effekt som både distress ink och vattenfärger har gemensamt.

Jag började även lägga till lite Ripe persimon till min Mustard seed för att få mer färg i tulpanerna. Jag lät blommorna vila lite och gick sedan över till bladen och gjorde precis samma sak. Jag höll mig till höger med den mörkare färgen (Peeled paint) och blandade sedan ut med vatten åt vänster. Man får ett bättre resultat om man kör lager på lager och torkar emellan med t.ex en heat tool, eller låter det självtorka om man har tid.

Jag märkte att Peeled paint inte var tillräckligt mörk så jag plockade fram lite Forrest moss att komplettera med. Jag använde även Bundled säge för stjälkarna för dem ville jag ha ljusare.

Under tiden som jag höll på med bladen så hann blommorna torka och jag kunde nu lägga på ännu mer färg.

Om man tycker att man får för mycket färg så kan man aktivera den igen genom att måla på den med en blöt pensel och sedan trycka ett hushållspapper mot och hämta upp lite av färgen Jag gjorde detta på bladen eftersom jag tyckte det blev lite väl mörkt. Jag försökte även städa upp lite av den gula färgen som blödde utanför blombladen i början.

Och så här blev min färdiga panel. En väldigt stor skillnad jämfört med vad den började som och ett enkelt sätt att få till en mjuk bakgrund. Nästa steg blir att testa med fler motiv och fler färgkombinationer. Vilka kan man blanda utan att man får 4 nyanser av brunt 😉

Produkter jag använt:

Distress ink
Altenew stämpelset Tulips
Versafine Onyx Black ink stämpeldyna
Pensel – Ranger 7 pc Artist brush set
Distress sprayer
Ranger watercolor paper
Craft sheet

Om du också skapar med månadens moodboard eller skiss, glöm inte att tagga med #pyssloteketmood eller lägg upp och visa i veckotråden i vår Facebook-grupp.

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

Lämna ett svar