Tutorial för regnbågskatt

För ett tag sedan visade jag upp några kort jag gjort i Pysslotekets snicksnacktråd i Facebook-gruppen (kom gärna dit och visa upp dina alster eller fråga/svara på frågor) och det kom lite frågor på hur jag gjort dem så jag tänkte att jag visar er idag med en liten (hrrmmmm…lååång) tutorial. Slutmålet för dagens tutorial är följande:

Jag har använt mig av Distress inks i en mängd färger, embossingpulver clear, Versamark embossing ink samt stämplar från Tim Holtz/Stampers Anonymous (Snarky kitties) och Katzelkraft (Les droles accessories) på. Jag har även testat ett av Rangers nya papper Distress Mixed Media White Heavy Stock (du kan läsa mer på Ranger sida) som är ett papper som är tåligt med vattentekniker men till skillnad från Ranger Watercolor paper så är det helt slätt. Är du intresserad av att testa så skicka ett mail till Anna så kan hon ta hem.

Jag började med att bestämma vilken design jag ville ha genom att lägga ut stämplarna på mitt papper:

För att detta ska fungera så måste jag maskera och tänka på vad jag vill ska synas i förgrunden och bakgrunden. Det som ska synas främst stämplas först, sedan jobbar man sig bakåt. I det här fallet så blir det enkelt, jag vill ju att katten ska hålla i paraplyet och stå under det, vilket betyder att paraplyet måste stämplas först. Dags att välja vilka färger jag ville stämpla med. Jag valde en regnbåge av Distress inks i färgerna; Picked raspberry, Wild honey, Mustard seed, Twisted citron, Peacock feathers och Wilted violet.

Dags att stämpla. Jag har valt att göra en regnbåge så jag börjar med rosa längst upp, här använde jag Picked Raspberry. Lägg på färg med kanten av stämpeldynan så att bara den översta delen av stämpeln får färg (syns på högra bilden att endast toppen är ”blöt”/har färg). Gå sedan vidare till nästa färg, i mitt fall Wild honey och lägg på färg på nästa del av stämpeln. Om man använder kanten av stämpeldynan är det relativt lätt att få färgen på rätt ställe. Fortsätt sedan nedför stämpeln med de andra färgerna. Det är ingen fara om du får lite färg på din stämpeldyna som hör till den andra färgen, det är i så fall bara att torka bort.

När du har färgat in hela stämpeln så är det dags att spritsa med LITE vatten. Jag tog en miniliten dusch med min Distress sprayer. En liten puff med vattenånga är allt som krävs. Sedan stämplar man.

Om ni undrar hur jag har satt fast stämpeln i locket (eftersom det inte finns något EZ foam på den) så har jag faktiskt använt Repositionable tape från Scrapbook Adhesives. Det funkar, när man som jag har varit lite lat och inte orkat fixa till stämplarna. Stämpeln sitter precis lagom fast under ett antal stämplingar och det är enkelt att skrapa bort med fingrarna när man är klar.

Dags för nästa steg, heat embossing. Detta steget är helt valfritt men jag gör det av två skäl:

 1. Jag ska fortsätta att färglägga bakgrunden och om jag heat embossar så stänger jag in Distress inken så att den inte kommer blöda ut om jag råkar få vatten på fel ställe.
 2. Jag tycker om blänket

Man kan faktiskt heat embossa direkt med distress ink, det torkar dock väldigt fort så man måste vara riktigt snabb med att lägga på pulvret. Jag ville vara på den säkra sidan och få dit rejält med pulver så jag stämplade paraplyet en gång till med Versamark och la sedan på genomskinligt embossingpulver (clear) och heat embossade.

När jag ändå hade paraplyet på plats så stämplade jag en mask på en postit-lapp. Jag har skaffat sådana ”full stick postit notes” som Anna har i sortimentet, supersmart att maska med då hela ytan är lagom klistrig! När du klipper ut din mask, klipp på linjen (om möjligt) så får du ingen vit outline när du stämplar vilket annars kan bli fallet. Tänk även på att man behöver ju inte lägga krut på att klippa ut hela den stämplade bilden om man bara ska använda delar av den (hrrmmm, gissa vem som brukade göra så förut *smile*). Passa in masken och lägg sedan dit nästa stämpel så att den hamnar rätt.

Jag ville att min kisse skulle vara lika regnbågig som paraplyet så jag använde samma färger och gjorde på precis samma sätt som ovan.

Man kan på ett ungefär se var färgerna är någonstans men man får det man får så det är bara att stämpla. Skulle man ha missat någon del så kan man ju stämpla om, om man använder ett stämpelverktyg som Misti. Sedan är det dags att ta bort masken och njuta av att kissen håller i paraplyet. Jag heat embossar även kissen, precis som med paraplyet.

När jag ändå har mina stämpelgrejor framme så passar jag på att stämpla min hälsning med Versafine Onyx black ink. Jag stämplar i vattenfast eftersom jag har tänkt mig att fortsätta att lägga på mer färg och då finns det ingen risk att färgen flyter ut om jag råkar lägga färg eller vatten på fel ställe. Man kan ju givetvis stanna här och behöver inte lägga till en bakgrund…. men om man nu vill göra det då….

Då kan man lägga till en bakgrund enkelt på det här sättet. Använd en liten bit plast, jag har använt en bit av ett OH-papper från min stash. Tryck ut lite färg på plasten och spraya sedan med vatten. Håll din plast över ditt motiv, alla dropparna hänger kvar på samma ställe så du kan ta tid på dig innan du placerar plasten där du vill ha färgen. Dutta in färgen där du vill ha den och lyft. Dutta sedan mer färg på andra ställen tills du inte har någon färg kvar på din plast. TORKA sedan med en heat tool (använder du Wows embossing fön, använd den på det lägre läget så att du inte råkar smälta ditt embossingpulver en gång till).

 

 

Det är viktigt att man gör torksteget eftersom Distress ink reagerar med vatten. Om man fortsätter att lägga till färg/vatten i detta läge kommer dessa endast att blandas ihop med varandra (vilket också kan bli jättesnyggt men inte var målet för denna tutorial ;)).

För varje lager som du lägger på (oavsett om det är färg eller bara spray med vatten) så torkar du. Pappret behöver inte vara torrt som fnöske utan det är torrt på ytan som räknas. Använd så många färger som du känner för och avsluta när du tycker att det ser bra ut. På bilden ovan så har jag lagt på två färger, Weathered wood och Tumbled Glass.

Här har jag även inkluderat Stormy sky i mixen.

Och här så har även Pumice Stone och Hickory Smoke fått komma ut och leka. Tänk på att även använda vattnet som en ”färg”. Vattnet gör ju att du bryter upp större färgytor så du får mer variation och du kan även använda det för att lyfta färg, bara lägg en bit hushållspapper (eller liknande över) och plocka upp färgen. Hur mycket eller lite färg du lägger till avgör du givetvis själv, stanna när du är nöjd.

Mina färdiga paneler såg sedan ut så här när jag tyckte att jag var färdig:

Här fick alla 5 färgerna vara med och leka, tyckte det passade så bra att göra en riktigt mörk himmel till den texten.

Här så fick endast Tumbled glass och Stormy sky var med vilket ger ett mer ”regnigt” intryck.

Testa gärna tekniken med olika färgkombinationer. Regnbåge är ju bara en variant, skulle vara jättecool i andra färgskalor också.

Och vi avslutar med ett litet tips, nu börjar snart CyberCropen (1 april) och vi har redan kört igång med två uppvärmningsutmaningar i Facebook-gruppen. Om du inte redan är medlem, passa på att bli det nu och var med och pyssla i påsk och ett par veckor efter.

 

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

2 reaktioner på ”Tutorial för regnbågskatt

  margit johansson

  (27 mars, 2021 kl. 20:08)

  Till Marianne Tutorial för regnbågskatt.
  Vill bara tipsa om att använda Tombow mono Multi liquid glue på gummistämplarna i stället för teip eller EZ-foam. Ni har produkten.
  se film på youtube. Har precis provat…så bra!//MVH Margit

   Marianne

   (2 april, 2021 kl. 22:54)

   Tack för tipset Margit. Det står faktiskt på ”att-göra”-listan men jag har tyvärr inte kommit dit än. En liten fråga, hur förvarar du stämplarna efteråt i och med att de då är ”klibbiga”? Alltid bra med tips!

Lämna ett svar