”-Näe, inte mer stenciler!”….

…. kanske du tänker nu men förlåt, jag kan bara inte låta bli! Min mojo har varit som bortblåst på sistone och då känns stenciler väldigt enkelt och kravlöst. Sen att det kommer nya go’bitar hela tiden och att de inte kostar en arm och ett ben är säkert också en bidragande faktor.

Till dagens inlägg har jag mer eller mindre massproducerat fyra kort med mitt senaste inköp, Hill blossoms set från Altenew. Det är en s.k. layering stencil där bladen har två lager och blommorna fyra (men den är riktigt lätt att passa ihop så bli inte avskräckt av det).

Mitt första kort var mitt första försök med stencilen. Jag insåg inte att blomman kurvade sig ganska mycket så större delen av vänstra sidan/toppen hamnade utanför…. Det löste jag genom att anpassa panelen till ett kort i mini slimlineformat, 6 1/4″ * 3 1/8″, så att jag var tvungen croppa motivet på båda sidor. I ett block från Craft consortium, Ink drops vivid, hittade jag ett ruskigt välmatchat papper att komplettera med.

Resterande tre kort har jag gjort direkt på kortbasen och då har jag som vanligt använt Anitas kortbaser, den här gången i vitt, natur respektive creme. Till det första kortet har jag använt MFTs Rectangle extraordinaire för att maska av en ram. Alltså, jag tejpade fast den på min kortbas innan jag använde blomstencilen ovanpå och fick på så sätt en avgränsad yta. När jag var klar med blomman använde jag min ljusaste grå runt kanterna för att accentuera den. Det går precis lika bra att maska av med washi- eller maskeringstejp, eller skapa en egen mask genom att stansa ut en rektangel i masking paper.

Ett tips som jag plockat upp nånstans på internettet är att låta de olika lagren av färg torka ordentligt mellan appliceringarna. Om det undre lagret färg fortfarande är fuktigt så kommer nästa lager att flyta ihop lite grann med det. Min upplevelse är att det stämmer, att man får tydligare lager om man väntar lite emellan. Jag gjorde så att jag gjorde basfärgen på kort 1, 2, och sen 3 innan jag gjorde mellanfärgen på kort 1, 2, sen 3 osv och då blev det naturligt lite torktid.

Dagens sista kort är ett experiment på naturfärgad kortbas, känns som kvistkartong ungefär.  Här gjorde jag baslagret för både löven och blommorna med Hero arts Pigment ink – Unicorn, den bästa vita dyna jag har provat. Om du testar, se till att det lagret torkat riktigt väl, pigment ink torkar ju generellt ganska långsamt. Mitt stämpelset innehöll ett ”You” men jag upplevde att det var för stort så jag valde att stansa ut ordet med Oliver’s ABC’s i metallic cardstock.

Till alla mina kort idag har jag använt Altenew’s dye inks från olika set: Rose petal, Tropical forestGentleman’s grey,   Cherry blossom , Coffee break, Fall harvest och Pocket full of sunshine (slut i lager).

Nu skulle jag kunna lova att ni slipper fler stencilkort på ett tag men det kan jag med gott samvete inte göra, det finns en överhängande risk att det kommer fler.

 

Nu är det sommar och öppettiderna på Pyssloteket är lite justerade: butiken är öppen tisdag, onsdag och fredag 11-15, torsdag 11-17. Midsommarhelgen stänger butiken kl 15 på torsdag den 24/6 och är – så klart – stängd på midsommarafton, 25/6.

 

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar